Εργασία

23/12/2021 - 06:36

Οι "μάγκες" της Λέσβου που δεν κατέβαλλαν το δώρο Χριστουγέννων - Τι αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών κ Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ανακοίνωση Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτιστικών κ Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου για Δώρο Χριστουγέννων

Μέχρι χτες 21/12/2021 οι εργοδότες είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων.

Μετά από καταγγελίες, συνάδελφων εργαζομένων στον κλάδο μας, για την μη καταβολή του δώρου ή για την επιστροφή του στους εργοδότες , καλούμε τους συνάδελφους να μην κάνουν βήμα πίσω στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους! Το δώρο Χριστουγέννων δεν είναι δώρο που μας το φέρνει ο Άγιος Βασίλης αλλά είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα που το έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι μετά από αγώνες!

 

Αναλυτικά υπολογισμός δώρου:

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής, αν δηλαδή οι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το δώρο Χριστουγέννων για τον αμειβόμενο μισθωτό με μηνιαίο μισθό, αποτελείται από 1 μισθό εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους και από 25 ημερομίσθια στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αν η εργασία στον χρόνο που πέρασε ήταν μικρότερης διάρκειας αυτής του Μαΐου – Δεκεμβρίου, τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογία δώρου που υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 μέρες εργασίας. Για διάστημα εργασίας και μικρότερο των 19 ημερών ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία δώρου. Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας, άδειας μητρότητας, άδεια σπουδών ή τριήμερη άδεια ασθένειας.

 

Το Συνδικάτο μας είναι σε θέση να βοηθήσει και να ενημερώσει κάθε εργαζόμενο ενώ είναι διαθέσιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί! Καλούμε τους συνάδελφους εργαζόμενους να έρθουν σε επικοινωνία!

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!