Εργασία

16/07/2013 - 18:23

Παραμένουν οι 15... εργοδότης είναι το Νοσοκομείο και όχι το Κληροδότημα

Η πρώτη ουσιαστική δικαίωση για τους 15 εργαζόμενους αορίστου χρόνου του πρώην κληροδοτήματος του Βοστανείου νοσοκομείου, ήρθε με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων από το Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης, το οποίο έκρινε ότι παραμένουν στη θέση τους και ότι εργοδότης τους ήταν και είναι το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στο οποίο, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε γίνει στις 26 Απριλίου.
Οι περιπέτειες των 15 υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω κληροδοτήματος με σύμβαση αορίστου χρόνου για να καλύψουν άμεσες και πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, ξεκίνησαν όταν στις αρχές του χρόνου και μετά την παραίτηση του πρώην διοικητή του Βοστανείου Δ. Κατσιφαράκη συνεδρίασε το Δ.Σ. του Κληροδοτήματος και αποφάσισε την κατάργησή του και την απόλυση των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσα απ αυτό. Όπως ήταν φυσικό, οι 15 εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν άμεσα προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Συνέχισαν δε, να εργάζονται κανονικά μετά από προσωρινή διαταγή, αναμένοντας την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.


ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Όπως αναφέρει ο νομικός σύμβουλος των 15 υπαλλήλων Γ. Λάγος, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αποτελεί θετικό οιωνό για τη συνέχεια των δικαστικών αγώνων.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου, αναγνωρίζει το αυτονόητο, ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να απασχολούνται στις εργασίες τους και να πληρώνονται από τον εργοδότη τους, που δεν είναι άλλος από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Η τύχη των εργαζομένων και αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους, θα κριθεί οριστικά πλέον το Μάιο του 2014, όταν γίνει η κανονική εκδίκαση της αγωγής. Θεωρώ, πάντως, ότι η απόφαση των Ασφαλιστικών Μέτρων θα αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια των δικαστικών αγώνων».

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Την ίδια ώρα, η ελληνική πολιτεία ετοιμάζεται με νέα νομοθετική ρύθμιση να επισπεύσει όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν συμβασιούχους ή άλλης μορφής υπαλλήλους που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και παραμένουν αυτή τη στιγμή στη θέση τους με προσωρινές διαταγές. Μάλιστα, η σχετική είδηση ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια στο νομοθέτημα, να υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων με καταληκτική ημερομηνία τον προσεχή Νοέμβριο. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσων μένουν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη απ αυτούς που θα κριθεί δικαστικά ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις παραμονής.
Ο δικηγόρος Γ. Λάγος, που ασχολείται με εργασιακού περιεχομένου υποθέσεις, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το νομοθέτημα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Βουλή.
«Ήδη υπάρχει σχετικός νόμος και συγκεκριμένα ο 40/55 του 2012, ο οποίος ορίζει ότι οι εργατικές διαφορές θα πρέπει να εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι εφικτό λόγω του φόρτου εργασίας που υπάρχει στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί να αποκομίσει οφέλη από τη συντόμευση των διαδικασιών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, αφού οι δικαστές κρίνουν την κάθε περίπτωση ανεξάρτητα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις κυβερνητικές γραμμές και προθέσεις».

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!