Γεύσεις

06/02/2023 - 20:38

Αγιασιώτικο καϊνάρι

Το καϊνάρι είναι χειμωνιάτικο ρόφημα, εξαιρετικά τονωτικό, που κατάγεται από την Ανατολή, είναι διαδεδομένο στη Ν. Τουρκία και τα Άδανα, αλλά συναντιέται επίσης στη Λέσβο και συνδέεται στενά με το μαγευτικό χωριό της Αγιάσου.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει στον τόπο του, μνημονεύουν την πρωτόγνωρη γεύση του: μια αρωματική έκρηξη μπαχαρικών και μυρωδικών στο στόμα. Το χρώμα του ανάλογα με το χαρμάνι μπορεί να κινείται από καφετί έως ρόδινο.

Μακρύ ταξίδι

Η πρωταρχική συνταγή, που ταξίδεψε απ' την Ανατολή στο βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί πριν από πολλά πολλά χρόνια, δε σώζεται αυτούσια. Σήμερα υπάρχουν μπαχαράδικα που πουλούν έτοιμα μείγματα για καϊνάρι (kaynar, που στα τουρκικά σημαίνει βρασμένος).

Η παρακάτω εκδοχή σπιτικής τοπικής συνταγής δημοσιεύεται στο lesvoskitchen.gr. Όπως και να 'χει αξίζει σίγουρα αν βρεθεί κανείς χειμώνα στη Λέσβο να δοκιμάσει το ιδιαίτερο ρόφημα όπως το φτιάχνουν εκεί!

 

Αγιασιώτικο καϊνάρι

Υλικά συνταγής 1-2 ξυλάκια κανέλας, λίγο μπαχάρι, λίγο γαρίφαλο, φλούδες πορτοκαλιού, λίγο τσάι του βουνού, λίγο φασκόμηλο, λίγη πιπερόριζα, ό,τι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει*, μέλι ή ζάχαρη, τριμμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση συνταγής

Φτιάχνουμε ένα μείγμα από τα μπαχαρικά και τα αφεψήματά μας και το βράζουμε σε νερό μαζί με την κανέλα και τη φλούδα για περίπου 15' υπολογίζοντας έως 1 κουταλιά για κάθε φλιτζάνι. Προς το τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι.

Πριν σουρώσουμε και σερβίρουμε το καϊνάρι, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και στη συνέχεια του προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγη καρυδόψιχα τριμμένη.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!