Γεύσεις

19/12/2018 - 05:38

Μεσοτοπίτικος μπακλαβάς

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι λαχταριστό μπακλαβά, με λεπτότατα κριτσανιστά φύλλα, με υπέροχη αμυγδαλωτή γέμιση, με το καλοδεμένο, ολόγλυκο σιρόπι του; Κανείς, πιστεύω, αφού πρόκειται για το βασιλιά των σιροπιαστών, που αγαπάνε όλοι και παραμένει πάντα στις πρώτες προτιμήσεις απανταχού των γλυκατζήδων...
Στο χωριό μου, το Μεσότοπο της Λέσβου, ο μπακλαβάς είναι ένα κορυφαίο γλύκισμα. Φτιάχνεται με λεπτό, σπιτικό φύλλο και με διάφορους ξηρούς καρπούς, όποιους διέθετε σε αφθονία το νοικοκυριό τους, ό,τι οι ίδιοι καλλιεργούσαν στο χωράφι. Φυστίκια,  αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι ή και συνδυασμό των παραπάνω. Σε κάθε εορταστική περίσταση και κυρίως τα Χριστούγεννα ο μπακλαβάς ήταν το γλυκό που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία!

 

Υλικά:

1 και ½ πακέτο φύλλο κρούστας

για τη γέμιση:
1.200 γραμ. αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο
¼ κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κούπας ζάχαρη
1 πρέζα σόδα

για τα φύλλα και την επιφάνεια:
γαρύφαλλα
2 κούπες λάδι της επιλογής μας
(είτε ελαιόλαδο, είτε καλαμποκέλαιο, είτε ακόμα και μισό μισό. Στο χωριό μου δεν βάζανε βούτυρο γάλακτος).

για το σιρόπι:
3, 5 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
το ​χυμό μισού λεμονιού
1 φύλλο λεμονιάς
1 βανίλια
2-3 κουταλιές γλυκόζη

Βράζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια μέτρια κατσαρόλα. Από τη στιγμή που ξεκινά να κοχλάζει, βράζουμε για 5 λεπτά.Το βγάζουμε από τη φωτιά, πετάμε το λεμονόφυλλο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπωλ.
Τοποθετούμε δυο-τρία φύλλα κρούστας σε ένα ταψάκι με διάμετρο 25 ή 30 εκατοστών. Τα λαδώνουμε καλά με το πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη ποσότητα από το μίγμα αμυγδάλου. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο απλώνοντας δυο φύλλα και πασπαλίζοντας γέμιση.

Όσο για το λάδωμα των φύλλων υπάρχουν 2 εκδοχές. Στην πρώτη εκδοχή, αυτή που έκανα εγώ, λαδώνουμε τα φύλλα με ωμό λάδι. Στη δεύτερη εκδοχή, μάλλον περισσότερο παραδοσιακή και αυτή που ακολουθεί η πεθερά μου, στρώνουμε το μπακλαβά με αλάδωτα τα φύλλα και όταν τελειώσει το στρώσιμο και κοπούν και τα κομμάτια, βάζουμε το λάδι μας να κάψει καλά και περιχύνουμε το μπακλαβά. Και κατόπιν τον βάζουμε για ψήσιμο κανονικά.

Φτιάχνουμε όσο ψηλό επιθυμούμε τον μπακλαβά μας τελειώνοντας με 2-3 φύλλα στην επιφάνεια. Τις άκρες που περισσεύουν έξω από το ταψί τις κόβουμε και τις γυρνάμε προς τα μέσα. Δεν φτιάχνουμε κόθρο στον μπακλαβά, όπως στις πίτες. Στο τέλος σπρώχνουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί να μπουν μέσα και να μη γυρίσουν οι άκρες προς τα πάνω κατά το ψήσιμο.

Λαδώνουμε καλά και την επιφάνεια. Κόβουμε το μπακλαβά σε κομμάτια λοξά (μπακλαβαδωτά) και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.

​Ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 180ο C. Μόλις το γλυκό βγει καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι με μια κουτάλα επάνω στο γλυκό.

 

 

Άντζελα Κοντού  http://ahungrybear.weebly.com

Μοιράσου το άρθρο!