Γεύσεις

17/10/2013 - 22:33

Ντοματόψωμο με μυρωδικά

Ψωμί με ντομάτες χωριού, σπιτικό, ζεστό και λαχταριστό, σκέτο ή με τυράκι και κρασάκι! 
 
Υλικά:
7-8 μέτριες ντομάτες
2 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού μαγιά σκόνη
¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 φλιτζάνια αλεύρι
¾ του φλιτζανιού καλαμποκάλευρο
Αλατοπίπερο
¼ του φλιτζανιού διάφορα μυρωδικά (δενδρολίβανο, βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός ή /και ότι άλλο μας αρέσει)
 
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα κοτσάνια στο καπάκι και τον πάτο και τις κόβουμε στα 4 ή τα 6 ανάλογα το μέγεθος. Τις ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200C για 20 λεπτά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε στο multi.
Εντωμεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά, το μέλι και τη μια κουταλιά λάδι. Τα κρατάμε στην άκρη.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα 2 είδη από αλεύρι και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και τα μυρωδικά.
Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια και αν είναι πολύ υγρό το μείγμα προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι λαδόκολλα και μετά την πετσέτα για να μην κολλήσει η ζύμη όταν φουσκώσει. Την κρατάμε στην άκρη για 1 ώρα.
Στη συνέχεια την απλώνουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, να έχει μήκος όσο η φόρμα που θα ψήσουμε το ψωμί. Την κάνουμε ρολό και την βάζουμε στη φόρμα που έχουμε αλείψει με το υπόλοιπο λάδι.
Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη άλλα 30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 50 λεπτά, περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.
 
πηγή: www.cookmania.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!