Γεύσεις

28/02/2013 - 06:23

Σφουγγάτο Μυτιλήνης από την Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Σφουγγάτο Μυτιλήνης από την Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Η

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευστρατία Κουνιαρέλλη μας προτείνει:

Το σφουγγάτο η γιαγιά μου συνηθίζει να το φτιάχνει την άνοιξη προς καλοκαίρι μιας και ένα από τα βασικά του υλικά είναι και το κολοκύθι. Ακολουθώντας λοιπόν τη παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς θα σας προτείνω και εναλλακτικές που θα μας δίνουν δυνατότητα να καταναλώνουμε αυτό το φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το σφουγγάτο λοιπόν είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται πολύ γρήγορα, είναι πολύ θρεπτικό και συνάμα πολύ νόστιμο!

Τα αυγά που αποτελούν το βασικό συστατικό του σφουγγάτου είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή, δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (δηλαδή απαραίτητα αμινοξέα) και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Εκτός των άλλων συστατικών περιέχει και χοληστερίνη. Ένα αυγό καλύπτει την ημερησία συνιστόμενη ποσότητα χοληστερίνης για έναν ενήλικα επομένως, τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα τους θα πρέπει την ημέρα που καταναλώνουν αυγά να αποφεύγουν και την κατανάλωση άλλων ζωικών τροφών (κρέας, βούτυρο, τυρί, γάλα). 
Αφού, είδαμε  τη θρεπτική αξία του σφουγγάτου πάμε να δούμε τώρα, πως θα το φτιάξουμε!

 

Υλικά για 4-6 άτομα :

  • 10 αυγά
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι Μάλαθρο (άνηθος του βουνού)
  • Πιπέρι και αλάτι
  • 2 κολοκύθια (το καλοκαίρι) ή 2 πατάτες (τον χειμώνα)
  • Μαρούλι προαιρετικά (τον χειμώνα)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση :

Σε ένα τηγάνι τοποθετήστε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκκομένα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο μάλαθρο και τα κολοκύθια ή τις πατάτες τριμμένα, προσθέστε το πιπέρι, το αλάτι και εάν θέλετε το μαρούλι ψιλοκομμένο. Μόλις μαραθούν όλα τα υλικά, τα αποσύρεται από τη φωτιά και ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι στο οποίο έχετε ρίξει το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το έχετε βάλει για λίγο στον προθερμασμένο φούρνο, τέλος ψήνεται για περίπου 30 λεπτά.

 

Καλή όρεξη!

Μοιράσου το άρθρο!