Skip to main content
|

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Η_Κουζίνα_της_Λέσβου

Σήμερα σας προσφέρω μια ανθοδέσμη αλλιώτικη! Με κολοκυθοανθούς! Έχετε δοκιμάσει τέτοια ομορφιά και γεύση; Στο νησί μου, τη Λέσβο, τα τιμούμε δεόντως και τα απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους. Σήμερα τα γεμίσαμε σαν τα ντολμαδάκια.

Αυτά λοιπόν τα λουλούδια δεν τα μυρίζεις μόνο, τα απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις. 

Τα βλέπεις και παθαίνεις σιελόρροια!

Τα μυρίζεις και σου έρχεται να ορμήσεις στην πιατέλα! 

Όταν τα αγγίξεις και τα γευτείς, δεν έχεις παρά να τα αφήσεις να λιώσουν αργά και βασανιστικά στο στόμα απελευθερώνοντας τα αρώματα των μυριστικών που κρύβουν μέσα τους σε μια έκρηξη γεύσης!

 

Οι κολοκυθοανθοί, άγνωστοι σε πολλούς, δεν είναι παρά τα άνθη της κολοκυθιάς. Υπάρχουν δυο είδη, τα ονομαζόμενα¨αρσενικά", αυτά με το κοτσάνι, και τα θηλυκά, εκείνα δηλαδή που επάνω τους αναπτύσσονται τα κολοκυθάκια. Και τα δύο είδη μπορούμε να τα μαγειρέψουμε, αλλά εμείς στη Λέσβο προτιμάμε τα πρώτα, γιατί γεμίζονται καλύτερα.

Οι κολοκυθοανθοί συλλέγονται νωρίς το πρωί, την ώρα που είναι ολάνοιχτοι και τοποθετούνται ο  ένας μέσα στον άλλο για να μην κλείσουν. Είναι αρκετά ντελικάτοι και θέλουν προσοχή και στο κόψιμο και στο μαγείρεμα. Διατηρούνται 1-2 μέρες στο ψυγείο, αλλά το ιδανικό είναι να μαγειρευτούν τη μέρα που κόπηκαν.

 

Οι κολοκυθιές με το πρώτο φως του ζεστού καλοκαιρινού ήλιου γεμίζουν λουλούδια, γι' αυτό εδώ μου ταιριάζουν οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη που εξυμνούν τον Ήλιο τον Ηλιάτορα, μελοποιημένοι από το Δημ. Λάγιο.

 

Υλικά:

Μια σακούλα του σούπερ μάρκετ κολοκυθοανθούς

2 κούπες ρύζι καρολίνα

2 κρεμμύδια

1/2 μάτσο άνηθο

1/2 μάτσο μαϊντανό

1/2 μάτσο δυόσμο

1 ντομάτα 

αλάτι, πιπέρι

λίγο κύμινο

1 κούπα ελαιόλαδο

 

Πολύ προσεκτικά πλένουμε σε λεκάνη με άφθονο νερό τους ευαίσθητους ανθούς και τους βγάζουμε να στραγγίσουν καλά από τα νερά.

Αφαιρούμε τα σέπαλα, αυτά τα  εξωτερικά, λεπτά, πράσινα μυτάκια που βρίσκονται ολόγυρα στο άνθος.

Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και τη ντομάτα.

Η ποσότητα του κύμινου που θα βάλουμε είναι εξαιρετικά μικρή, στην άκρη του κουταλιού, να προσδίδει μόνο μια υποψία ύπαρξης.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το ρύζι μας και δυο κουταλιές από το λάδι.

Γεμίζουμε σιγά σιγά τους ανθούς με μια κουταλίτσα γέμιση στον καθένα.

Κλείνουμε με απλό τρόπο, γυρνώντας τις άκρες του ανθού προς τη μία κατεύθυνση και τοποθετούμε με αυτή την πλευρά από κάτω.

Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω. Ρίχνουμε νερό τόσο, όσο να σκεπάζει τους ανθούς και κατόπιν ρίχνουμε και το λάδι.Φέρνουμε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο δυνατό αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 -40 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει πολύ καλά το ρύζι και να σωθεί το νερό.

Οι κολοκυθοανθοί σερβίρονται χλιαροί ή και κρύοι με την ιδανική συνοδεία γιαουρτιού.

 

TIP: Πρόκειται για ένα νόστιμο φαγάκι που φτιάχνουμε στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αυτή την εποχή και το παρουσιάζουμε ως κυρίως πιάτο και όχι ως μεζέ. Τα τρυφερά κολοκυθάκια έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά και μαζί και τα κιτρινωπά ανθάκια τους, λίγο πιο δυσεύρετα στην πόλη η αλήθεια. Στις λαϊκές όμως ρωτήστε τους παραγωγούς. Η κυρία που μου τα έδωσε εμένα τα είχε σχεδόν κρυμμένα πίσω από τον πάγκο και μόνο στην ερώτησή μου τα εμφάνισε! Τα πουλάνε με τη σακούλα και δεν τα ζύγισα ούτε κι εγώ. Οπότε τα υλικά της γέμισης είναι λίγο πολύ κατά προσέγγιση σήμερα. Δεν βαριέσαι! Αν περισσέψει λίγη γέμιση, γεμίστε μια ντοματούλα , μια πιπεριά ή απλώς βάλτε στην κατσαρόλα εδώ κι εκεί κουταλιές από το μίγμα. Αν περισσέψουν ανθοί, βάλτε τους ψιλοκομμένους σε μια ομελέτα, σε ένα μπριάμ, σε λαδερά φασολάκια, με λίγα λόγια βάλτε τους όπου θα βάζατε ένα κολοκυθάκι.

 

Άντζελα Κοντούahungrybear.weebly.com/

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία