Γεύσεις

23/04/2021 - 11:20

Κρασί από… ατόφιο χρυσάφι! - ΒERLINER WINE TROPHY 2021 * Gold Samos Vin Doux

Χρυσαφένιο και πολύτιμο ως την τελευταία του σταγόνα, το κρασί-ορόσημο της Σάμου, το γλυκόπιοτο Samos Vin Doux, έβαλε στις προθήκες των χρυσών του μεταλλίων ένα ακόμη σημαντικό βραβείο:

Berliner Gold στον 25ο Διεθνή Διαγωνισμό εγνωσμένου κύρους Berliner Wine Trophy 2021.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το Samos Vin Doux βραβεύεται ανελλιπώς τα τελευταία 55 χρόνια σε κάθε διεθνή διαγωνισμό που συμμετέχει!

Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου και το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Η σαμιώτικη γη, με την επίδραση του ήλιου και του αιγαιοπελαγίτικου ανέμου, ανατρέφει σε ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες το διεθνώς αναγνωρισμένο λευκό μικρόρωγο μοσχάτο, αυτό που κάνει το «χρυσαφένιο» Samos Vin Doux, μοναδικό!

Πολυδιάστατο και ισορροπημένο, έχει ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού που εκφράζουν με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα. 

Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.  Σερβίρεται πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες, με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς.  Συνοδεύει απολαυστικά τα ελαφρά επιδόρπια όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων, τσουρέκι αλλά και τα έντονα κρεμώδη.  Στις παρασκευές ζαχαροπλαστικής δημιουργεί άκρως γευστικά σιρόπια ενώ στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει»  γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Αποτελεί επίσης το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο, ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους. Σερβίρεται στους 8-10ο C.

Το κρασί που παράγεται από τον ΕΟΣ Σάμου, το φημισμένο σαμιώτικο κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, είναι σήμερα γνωστό στα πέρατα της υφηλίου γιατί έχει ταυτίσει απόλυτα την ονομασία του με τη γεωγραφική προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πλέον εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες!

Η γκάμα των κρασιών του Συνεταιρισμού της Σάμου, περιλαμβάνει εκλεκτά λευκά ξηρά, τα υπέροχα γλυκά και μυρωδάτα ημίξηρα. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά  όσοι τα έχουν δοκιμάσει, είναι κρασιά από… «ατόφιο χρυσάφι»!

Μοιράσου το άρθρο!