Γεύσεις

05/05/2023 - 17:08

Στη Λέσβο των Εξαρχείων

Ούζο, μεζές και νησιώτικη ατμόσφαιρα πάνω στο πεζοδρόμιο, στη Λέσβο, ένα από τα ιστορικά ουζερί της πόλης

Οι Παρασκευές είναι ιερά για την παρέα. Μετά από την δουλεία υπάρχει πάντα το άτυπο ραντεβού μας για ούζο ή τσίπουρο. Είναι η αποφόρτιση της εβδομάδας. Δεν χρειάζεται ανανέωση αυτό το ραντεβού. Απλά στην ομαδική συνομιλίας μας γράφεται το όνομα του μαγαζιού και αυτό είναι όλο. Μετά τις οκτώ, όλοι έχουμε μαζευτεί στο μέρος που εγώ νωρίτερα θα έχω επιλέξει. Αυτό το «εγώ» μπορεί να ακούγεται κάπως αυταρχικό ή εγωιστικό, όμως δεν είναι. Αντίθετα «την βρώμικη» δουλεία της επιλογής την αφήνουν πάντα σε μένα με την δικαιολογία ότι «εσύ που γυρίζεις τα ξέρεις καλύτερα». Και δεν έχουν κι άδικο.

Αυτή, λοιπόν, την Παρασκευή η καθιερωμένη συνάντηση μας ήταν στο ουζερί Η Λέσβος, στα Εξάρχεια. Ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία. Άνοιξε το 1967 ακριβώς απέναντι από όπου βρίσκεται τότε. Στην αρχή ήταν τόπος συνάντησης όλο των Λέσβιων που είχαν έρθει στην Αθήνα για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής από ότι στο νησί. Σιγά, σιγά έγινε στέκι πολλών καλλιτεχνών, πολιτικών και δικηγόρων. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει από τη Σωτηρία Μπέλου, τον Γιώργο Ζαμπέτα, μέχρι και εγώ δεν ξέρω ακόμα ποιες προσωπικότητες του παρελθόντος αλλά και του παρόν.

 

Η ατμόσφαιρά του παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες. Στον τοίχο ένας μεγάλος χάρτης του νησιού και κάπου άλλου ένα ποίημα που γράφτηκε για το μαγαζί το 70, το μωσαϊκό στο πάτωμα, η παλιά σιφονιέρα, το jukebox, το πιάνο, το γραμμόφωνο σε μια γωνία και σε μια άλλη η λατέρνα, καθώς και ένα πλήθος ακόμα από αντικείμενα αντίκες. Σε περίοπτη θέση μια προσθήκη με το πάνθεον των μυτηλινιών ούζων και στην τζαμαρία το το χταπόδι σήμα-κατατεθέν. Ένα εσωτερικό ασφυκτικά γεμάτο που μαρτυρά την ιστορία αυτού του ουζερί. Δεν είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε εδώ. Συνήθως το χειμώνα διαλέγουμε να καθίσουμε στο μικρό πατάρι και τα όταν ανοίγει ο καιρός, έξω στο πλατύ πεζοδρόμιο της Μπενάκη.

 

 

Ο κύριος Μιχάλης, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία, ήταν πρώην θαμώνας και σερβίρει ακούραστος και χαμογελαστός πάντα. Κάνει τον κάθε επισκέπτη να νιώθει καλοδεχούμενος από την πρώτη κιόλας στιγμή. Έρχεται στο λεπτό για να πάρει παραγγελία και ξέρει να καθοδηγεί στην επιλογή του ούζου ή του τσίπουρου.

Από την παραγγελία δεν θα πρέπει να λείψουν πότε οι κεφτέδες που μοσχομυρίζουν δυόσμο, οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες με το μπόλικο τους τυρί, η βελούδινη φάβα με τα μπόλικα κρεμμυδάκια της, το ψητό χταποδάκι και τα φανταστικά, μικρά ντολμαδάκια με την γλυκιά τους γέμιση. Βέβαια, αν πετύχετε κουτσομούρες ή γαύρο μην τον αφήσετε απέξω από την παραγγελία. Ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά το τηγάνι, χωρίς να στεγνώνουν τα ψάρια και να τα κράτα ζουμερά. Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται ιδανικά με την πληθωρική χωριάτικη σαλάτα –έχει και καυτερή λατρεμένη πιπεριά– και φυσικά μπόλικο λέσβιο ούζο.

• INΦΟ: Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 2103814525

 

https://olafaq.gr/

Μοιράσου το άρθρο!