Γράφουν για την υγεία

22/03/2016 - 08:57

Πρόληψη καρκίνου παγκρέατος (βίντεο)

Γράφει ο Γεώργιος Μαυρογένης *

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος παγκρέατος στην Ελλάδα;

O καρκίνος παχέος εντέρου είναι η έβδομη πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και στους άνδρες.

Πoιά αίτια προδιαθέτουν για καρκίνο παγκρέατος;

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παγκρέατος
  • Κληρονομικά γενετικά σύνδρομα όπως η νόσος του Lynch, ο κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών, οικογενής παγκρεατίτιδα, το σύνδρομο Peutz-Jeghers, Von Hippel-Lindau syndrome.
  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Οι χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Βλεννώδεις κυστικές βλάβες του παγκρέατος
  • Η ηλικία
  • Ανδρικό φύλο
  • O Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Κίρρωση ήπατος

 

Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος παγκρέατος;

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος παγκρέατος είναι ασυμπτωματικός. Σε προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται με ίκτερο (κίτρινο χρώμα το δέρματος λόγω απόφραξης του χοληδόχου πόρου), χρόνιο άλγος στο άνω τμήμα της κοιλιάς ή και στην πλάτη, απώλεια βάρους, ανορεξία, απέχθεια στο κρέας, διαβήτη, κατάθλιψη, κνησμό, θρομβοφλεβίτιδα, αιμορραγία ανωτέρου πεπτικού, αναιμία,  ναυτία, εμέτους.

 

Με ποιο τρόπο γίνεται η πρόληψη του καρκίνου παγκρέατος;

   Σε αντίθεση με άλλες κακοήθειες του γαστρεντερικού συστήματος (στομάχου, παχέος εντέρου, οισοφάγου), η πρόληψη του καρκίνου παγκρέατος είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί. 1) Στα αρχικά στάδια του νοσήματος δεν υπάρχουν συμπτώματα. 2) Δεν υπάρχει κάποιο εργαστηριακό τεστ για πρώιμη ανίχνευση καρκίνου παγκρέατος 3) Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποιες είναι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οπότε και οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν συντάξει κατευθυντήριες οδηγίες.  Στην πράξη, μετά την ηλικία των 50 ετών ένα ετήσιο υπερηχογράφημα παγκρέατος μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών, όπως κύστεις ή ακόμα και μάζες.  Στην παραμικρή αμφιβολία πραγματοποιείται αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία παγκρέατος. Οριστική διάγνωση και δειγματοληψία παγκρεατικών βλαβών γίνεται με μία πρωτοποριακή εξέταση τον ενδοσκοπικό υπέρηχο (ΕUS). Πρόκειται για μία ανώδυνη ενδοσκοπική εξέταση με ένα τροποποιημένο γαστροσκόπιο το οποίο διαθέτει κεφαλή υπερήχων και τη δυνατότητα λήψης βιοψιών από κοιλιακούς λεμφαδένες, παγκρεατικές και ηπατικές βλάβες, Με αυτόν το τρόπο τεκμηριώνεται με ακρίβεια η διάγνωση και προσδιορίζεται η καταλληλότερη θεραπεία (χειρουργική, φαρμακευτική ή απλό follow up).

 Δείτε βίντεο ενδοσκοπικού υπερήχου παγκρέατος

 

Ο κ. Μαυρογένης πραγματοποιεί ενδοσκοπικό υπέρηχο με FNA στα νοσοκομεία  Eυρωκινική Αθηνών και Metropolitan.


* Ο Γεώργιος Μαυρογένης είναι επεμβατικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος. Πραγματοποιεί ενδοσκοπήσεις με κάψουλα και ενδοσκοπικές επεμβάσεις στο ιατρείο του στην Μυτιλήνη (Καβέτσου 10) και  στα νοσοκομεία Ευρωκλινική Αθηνών, Metropolitan και Mediterraneo. 
Τηλ. επικοινωνίας: 6984121212, 2251055557. 
Ιστοσελίδα www.endoskopisi.com
Βίντεο ενδοσκοπικών πράξεων  YouTube-Endoscopy Channel /  Ερευνητικό έργο: Research Gate Pubmed 
Ο κ. Μαυρογένης αρθρογραφεί κάθε Τρίτη στο Lesvosnews.net . Διαβάστε όλα τα άρθρα του επιλέγοντας την αντίστοιχη λέξη κλειδί στο τέλος του άρθρου.

Μοιράσου το άρθρο!