Γράφουν για την υγεία

30/05/2019 - 07:43

Αντισύλληψη / Οικογενειακός Προγραμματισμός

Γράφει η Ρέα Μπελαντέρη *

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, από καθυστέρηση τεκνοποίησης. Μείζον θέμα, σαφώς, αφού η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον από τους γηραιότερους πληθυσμούς, όμως φυσικά και υπάρχουν λόγοι (επαγγελματικοί / οικονομικοί, κοινωνικοί…) που οδηγούν τα ζευγάρια και ατομικά τον άνθρωπο σε αυτή την απόφαση. Από την άλλη βλέπουμε ότι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής των νέων ξεκινά νωρίς, συνήθως χωρίς την απαραίτητη συμβουλευτική σεξουαλικής υγείας.

Επίσης, είναι σημαντικό μετά από μια εγκυμοσύνη να διασφαλιστεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα πριν την επόμενη κύηση. Ο γυναικείος οργανισμός απαιτεί χρόνο μέχρι να επανέλθει πλήρως στην προ της κύησης κατάσταση και πόσο μάλλον αν υπήρξαν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της, τον τοκετό ή τη λοχεία. Το υπάρχον παιδί εξάλλου θα χρειαστεί την πλήρη προσοχή και ενέργεια των γονέων του το πρώτο έτος ζωής του και μια πρόωρη, επόμενη εγκυμοσύνη δε θα διευκόλυνε, ίσως, τη διαδικασία αυτή.

Ποιες όμως μέθοδοι είναι οι καταλληλότερες για να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη, αν αυτό επιθυμεί το ζευγάρι / άτομο;

Οι επιλογές ποικίλουν, ωστόσο κάθε χώρα ή περιοχή διαθέτει διαφορετικές μεθόδους με βάση διαφορετικά κριτήρια ή τη ζήτηση.

  • Προφυλακτικό αντρικό ή γυναικείο
  • Αντισυλληπτικά δισκία ή εμφυτεύματα
  • Ενδομήτριο σπείραμα
  • Ενέσιμα αντισυλληπτικά
  • Κολπικός δακτύλιος - σπόγγος- διάφραγμα
  • Σπερματοκτόνα
  • Χάπι επείγουσας αντισύλληψης (μόνο σε περίπτωση αποτυχίας άλλης μεθόδου)
  • Χειρουργικές μέθοδοι (μόνιμες- ανδρική / γυναικεία στείρωση)

Φυσικά, υπάρχουν και φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες, όμως, συχνά έχουν  μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας (διακοπτόμενη συνουσία, αποφυγή γόνιμων ημερών, αποκλειστικός θηλασμός) καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τον/την καθένα/κάθε μια, εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό, αλλά και από προσωπικούς παράγοντες (συνήθειες, συνθήκες διαβίωσης, χαρακτήρας, επιθυμητός χρόνος αναμονής μέχρι την κύηση).

Να θυμάστε! ΜΟΝΟ το προφυλακτικό προσφέρει προστασία έναντι των ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα). Συνεπώς, κάθε άλλη μέθοδος θα πρέπει να συνδυάζεται με τη χρήση του προφυλακτικού, τουλάχιστον όταν η πιθανότητα των ΣΜΝ είναι αυξημένη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται μια συζήτηση με τη μαία ή το γυναικολόγο σας, ώστε να ενημερωθείτε και να καταλήξετε ασφαλώς στην πιο κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Η ενημέρωση, κυρίως, ατόμων νεαρής / εφηβικής ηλικίας είναι σημαντική για την σωστή και ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τους.

 

* Η Ρέα Μπελαντέρη είναι Μαία

Υπεύθυνη οργάνωσης και λειτουργίας Μαιευτ./Γυναικ. Ιατρείου Κων. Κυριακόπουλου

ρεα

Μοιράσου το άρθρο!