Γράφουν για την υγεία

01/10/2020 - 06:36

Δερμιτζάκης : H Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στην αναλογία θανάτων-κρουσμάτων

Mε νέα του ανάρτηση εξηγεί ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης γιατί η Ελλάδα αποτελεί τη χειρότερη μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών στον λόγο θανάτων και η 4η χειρότερη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο κ. Δερμιτζάκης επιχείρησε με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση να εξηγήσει τον ισχυρισμό του και με κάποιο τρόπο να καταρρίψει την θεωρία πως η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο επιδημιολογικά.

 

Διαβάστε την ανάλυση του κ. Δερμιτζάκη:

«Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;

Τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ συχνά ότι η Ελλάδα είναι απο τις καλύτερες στον κόσμο επιδημιολογικά.
Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι στην Ελλάδα φαίνονται πολλοί και υπάρχει γενικά μια μεγάλη ανησυχία ειδικά για την Αθήνα.

Εκανα επομένως μια ανάλυση για να καταλάβω τι συμβαίνει. Πήρα τα δεδομένα απο 1 Αυγούστου και μετά ώστε να μην επηρεαστούν οι αριθμοί απο την επιτυχία της πρώτης φάσης.

Δείτε το γράφημα παρακάτω για δεδομένα απο 1 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου

 

sd

? Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η Ελλάδα ειναι η χειρίτερη μεταξύ 10 χωρων στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το συζητήσουμε λίγο παρακάτω.
? Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα ειναι 4η χειρότερη απο τις ίδιες 10 χωρες.
Να τονίσω ότι η Ελλάδα είχε καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και απο τις 9 άλλες χώρες με τις οποίες κάνω σύγκριση.
Πως εξηγειται αυτο;

Παρακάτω ειναι μερικές εξηγήσεις που έχω ακούσει σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις με συναδέλφους και άλλους:

1. Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι διαφορετική οπότε έχουμε περισσότερους θανάτους. Αυτό το θεωρώ ως μικρής σημασίας παράμετρο γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ελλάδα είναι όχι μόνο χειρότερη στο λογο θάνατοι/κρούσματα αλλα και 2-3 φορες πιο πάνω. Χώρες όπως Ιταλία και Πορτογαλία έπρεπε να έχουν το ίδιο πρόβλημα.
2. Το σύστημα υγείας μας δεν αποδίδει και πεθαίνουν πολλοό. Δεν το θεωρω πιθανό καθώς είχαμε καλές αποδόσεις στο παρελθόν, και παρά τις μέτριες υποδομεέ, οι έλληνες γιατροί είναι απο τους καλύτερους.
3. Η αγαπημένη εξήγηση του Αναστάση Περράκη ότι στις άλλες χωρες οι πολύ αδύναμοι πέθαναν ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα ζωντανοί και πεθαίνουν τώρα. Αυτό δεν μπορει να αποτελέσει κύρια εξήγηση γιατί χώρες όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία που επίσης τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα απο την Ελλάδα στο λογο θάνατοι/κρούσματα και τώρα.
4. Η στρατηγική τεστ δεν είναι αρκετή η είναι διαφορετική. Αυτό θεωρώ ότι ειναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά αλλά η κατανομή των τεστ ίσως δεν είναι η σωστότερη. Ισως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα σύνορα η σε αά στοχευμεέες στρατηγικές με τελικά μικρή απόδοση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων. Αυτό μας κανει πιο «τυφλούς» σε μη διαπιστωμένα κρούσματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

1. Τα διαπιστωμένα κρούσματα που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερα απο αυτά που βλέπουν οι άλλες χωρες. Με άλλα λόγια εαν είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χωρών οός η Αυστρία, η Ελβετία κα, θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα κι οχι 300. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και απο τους θανάτους ανά εκατομμύριο ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη κι οχι μια απο τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχθεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;

1. Τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρά κι οχι «μικροδιαχείριση» της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέτρα απλά στην κατανοόση, σχετικά οριζόντια, έστω και αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Πχ μάσκα παντού αλλά και αύξηση τηλε-εργασίας. Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατοόια η τα καφέ και μπαρ δε βοηθάει αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά με καθήμενους μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μετρα ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μην ρίχνουμε συνέχεια τα βάρη στους νέους, ούτε φυσικά και να λάβουμε περιοστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους. Πρεπει επειγόντως να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων πριν μπουμε στο χειμώνα όπου ο ρυθμοό μετάδοσης μάλλον θα αυξηθεί. Πρεπει τα μετρα να ειναι βιώσιμα ωστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε νέο καταστροφικό για οικονομία και κοινωνία lockdown που δε θα είναι και το μοναδικό αλλά απλώς η αρχή.
2. Νομιζω οτι θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μοσίαλο οτι πρέπει να δημιουργηθεί μια μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μέλη με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα απο τις καθαρά τεχνικές που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα.
3. Χρειάζεται, έστω και τώρα μια εθνική στρατηγική για τα τεστ ώστε να είναι αποδοτικά και να εξασφαλίζεται και η ποιότητα αλλά και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών οποτε και οπως αυτες ειναι διαθεσιμες.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κορύφωσή της ειναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβάλια, θα συνεχίσουμε να εχουμε μικρότερα αλλα σημαντικά θέματα να λύσουμε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα.

Η λογική οτι είμαστε απο τους καλύτερους όχι μόνο δε βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια.

Χρειάζεται επιτέλους να επανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και να εστιαστούμε στην εφαρμογή των μέτρων, όποια και να είναι αυτά, ώστε να έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα μέχρι σιγά σιγά τα εμβόλια και φάρμακα να μετριάσουν την ένταση του προβλήματος».

Μοιράσου το άρθρο!