Γράφουν για την υγεία

12/04/2019 - 08:54

Eνδομητρίωση - Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος (Mαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος ) γράφει για την ενδομήτριωση μια "περίεργη" πάθηση που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Ενδομητρίωση είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία ανευρίσκεται ενδομητρικός ιστός σε μέρη του σώματος εκτός του φυσιολογικού (ενδομήτρια κοιλότητα μήτρας).Εστίες ενδομητρίωσης   μπορεί να ανευρεθούν ουσιαστικά οπουδήποτε εντός της κοιλιάς  όπως στις ωοθήκες,στις σάλπιγγες,στην ουροδόχο κύστη,στο τοίχωμα του εντέρου κτλ. Ενίοτε ανευρίσκονται και απομακρυσμένες εστίες όπως στους πνεύμονες. Η ενδομητρίωση είναι μία φλεγμονώδης πάθηση η οποία δημιουργεί «συνδέσεις» (συμφύσεις) μεταξύ των οργάνων της πυέλου,καταστρέφοντας την ανατομία και την αρχιτεκτονική τους.

Από τι προκαλείται;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες ως προς την αιτιολογία της ενδομητρίωσης. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην ιατρική ,είναι μία νόσος «πολυπαραγοντική».Αυτό το τελευταίο υποδηλώνει και την αδυναμία μας να καθορίσουμε τα ακριβή αίτια.Στο κέντρο ενδομητρίωσης  στο Ηνωμένο βασίλειο όπου έχω την τιμή να εργάζομαι το τελευταίο διάστημα και το οποίο είναι το μεγαλύτερο κέντρο ενδομητρίωσης και λαπαρσκοπικής χειρουργικής στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια μεταξύ πολλών ειδικοτήτων να αναλυθούν δεδομένα ασθενών (χειρουργικά,ιστολογικά,δημογραφικά) πολλών ετών ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πάθηση αυτή.

Ποιό είναι το ποσοστό των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση;

Ο ακριβής προσδιορισμός του ποσοστού των γυναικών που πάσχουν κυμαίνεται από 2-10% ενώ  ενδομητρίωση υπάρχει στο 50% των γυναικών με υπογονιμότητα.

Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μία «περίεργη» πάθηση και λέγοντας περίεργη εννοώ ότι μπορεί η ασθενής να έχει όλα τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και στην πραγματικότητα να μην έχει ενδομητρίωση  ή να μην έχει κανένα σύμπτωμα και να έχει «παγωμένη πύελο» (frozen pelvis-κατάσταση κατά την οποία τα έσω γεννητικά όργανα όπως μήτρα,σάλπιγγες,ωοθήκες έχουν ενωθεί μεταξύ και έχει χαθεί εντελώς η ανατομία στην περιοχή)

Η συνήθης τριάδα που συναντούμε σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης είναι πόνος στην περίοδο,πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα.Σε περιπτώσεις εκτεταμένης ενδομητρίωσης (deep infiltrative) η ασθενής μπορεί να έχει βύθειο άλγος στην κοιλιά ακόμα και εκτός περιόδου και επίσης να έχει δυσκολίες στην βάδιση λόγω πόνου στον μηρό ή μουδιασμάτων.Επίσης μπορεί να παρουσιάζει αίμα κατά την ούρηση η αίμα στα κόπρανα σε περίπτωση που η ενδομητρίωση έχει προσβάλλει τα συγκεκριμένα όργανα.Ουσιαστικά τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης εξαρτώνται και από το σημείο το οποίο έχει προσβληθεί.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω για να δω αν έχω ενδομητρίωση;

Κατά την άποψή μου το βασικό μέλημα είναι η λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού.Το ιστορικό είναι αυτό που θα βοηθήσει τον ιατρό να υποπτευθεί την ενδομητρίωση ή να την αποκλείσει ώστε να μην υποβάλλει την ασθενή σε  κοστοβόρες και περιττές εξετάσεις.Επίσης πολύ  βασική είναι και η κλινική εξέταση.Η ψηλάφιση μέσω του κόλπου  ή του πρωκτού μπορεί να αναδείξει οζίδια ενδομητρίωσης  τα οποία μπορεί να μην εντοπιστούν ακόμα και με πιο σύνθετες εξετάσεις όπως η Μαγνητική Τομογραφία της πυέλου.

Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά,χειρουργικά η σε συνδυασμό.Ο τρόπος αντιμετώπισης της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τα συμπτώματα της ασθενούς, η ηλικία της ,η επιθυμία της για τεκνοποίηση,κατά πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητά της από την πάθηση κτλ.Η χειρουργική αντιμετώπιση της προχωρημένης ενδομητρίωσης συνιστά εκτεταμένο χειρουργείο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και αποκατάσταση του εντέρου,των ουρητήρων ή της ουροδόχου κύστης.

---------------

Eνδομητρίωση - Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος MD,MSc,MIGS (cer)

Mαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος

CEMIG fellow (hon)

Centre for Endometriosis and advanced Minimal Invasive Gynaecology

St. Peter’s NHS,UK

Π. Κουντουριώτου 47Γ Μυτιλήνη-Λέσβος  τηλ 22510-28960

ιστοσελίδα:  http://www.drkyriakopoulos.gr/

-----------

  • Η νέα στήλη του Lesvosnews.net  "Γράφουν για την υγεία μας" είναι ανοιχτή για τους επιστήμονες εντός και εκτός Λέσβου.  Επικοινωνήστε μαζί μας στο ygeia@lesvosnews.net 

Μοιράσου το άρθρο!