Γράφουν για την υγεία

07/12/2016 - 05:24

Πως να τρώτε τα γλυκά των Χριστουγέννων για να μην παχύνετε

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Είναι αποδεδειγμένο ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων οι περισσότεροι αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και μάλιστα σε γρήγορο διάστημα. Αυτό γίνεται διότι αυξάνεται κυρίως η κατανάλωση των γλυκών. Τα οποία περιέχουν αρκετές θερμίδες με αυξημένα λιπαρά και σάκχαρα, αυτές οι περιττές θερμίδες προσθέτονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται το περιττό λίπος του σώματος μας. Κάθε χρόνο λοιπόν στις γιορτινές αυτές ημέρες δεν γίνετε να μην φάμε τους κουραμπιέδες μας, τα μελομακάρονα μας, τις δίπλες μας και τα σοκολατάκια που υπάρχουν παντού γύρω μας.  Εάν όμως γνωρίζουμε πότε και πως μπορούμε να τα καταναλώσουμε θα μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση.


Τρόποι για να φάμε τα γλυκά των γιορτών :

·         Συνδυάστε το πρωινό σας με ένα από τα γλυκά, για παράδειγμα  1 ποτήρι γάλα με 1 κομμάτι βασιλόπιτα ή δύο μελομακάρονα ή δίπλες.

·         Για δεκατιανό ή απογευματινό καταναλώστε πρώτα το φρούτο μαζί με 5-6 αμύγδαλα ή καρύδια και συνδυάστε μαζί και ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή σοκολατάκι. Αποφύγετε να τρώτε μόνο του το γλυκό, ο παραπάνω συνδυασμό βοηθάει να ρυθμίζεται καλύτερα η γλυκόζη που οδηγεί και στην αποθήκευση λίπους,.   

·         Όταν θέλετε να φάτε πάνω από ένα γλυκό να τρώτε πρώτα φρούτο, τους ξηρούς καρπούς και μετά το γλυκό. Με τον τρόπο αυτόν περιορίζεται και η ποσότητα κατανάλωσης.

·         Πριν καταναλώσετε το γλυκό να πίνετε πάντα ένα ποτήρι νερό.

·         Αποφύγετε να τρώτε τα γλυκά μετά τα δύο κυρίως γεύματα δηλαδή με το από μεσημεριανό και ειδικά μετά από το βραδινό.

·         Μην τρώτε τα γλυκά όταν πεινάτε προτιμήστε να καταναλώσετε πρώτα το γεύμα σας. Τα γλυκά είναι για να μας χαρίζουν την ωραία τους γεύση και όχι για να καλύψουν την πείνα μας.

·         Μερικοί έχουν την λογική του «δεν τρώω τίποτα άρα μπορώ να φάω γλυκά στη θέση του φαγητού». Κάτι τέτοιο είναι λάθος για πολλούς λόγους:

1.      Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα γλυκά να δώσουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

2.      Η ποσότητα των απλών υδατανθράκων (ζάχαρης) αλλά και του λίπους που περιέχονται σε αυτά είναι μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει.

3.      Δεν θα μας χορτάσουν και το μεσημέρι θα φάμε φαγητό περισσότερο από το κανονικό.

·         Κάντε πιο μικρούς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα αλλά και όλα τα παραδοσιακά γλυκά.

·         Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, χορός)

 

Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με χαρά, δώρα και βέβαια με πολλά γλυκά, γι αυτό χαρείτε τα λοιπόν χωρίς τύψεις! Καλές γιορτές με υγεία, χαρά και αγάπη!  


 

* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές

Μοιράσου το άρθρο!