Χωρίς τραπεζικές θυρίδες έμεινε και η Μυτιλήνη !!!!
Από την εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ"
Η κρίση και η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα, ώθησε πολλούς στις τράπεζες για ενοικίαση θυρίδας, προκειμένου να έχουν σε ασφαλές μέρος αντικείμενα αξίας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα, αυτοί, που επηρεαζόμενοι από τη φημολογία περί πτώχευσης ή επιστροφής της οικονομίας μας στη δραχμή, έχουν σηκώσει όλες τις καταθέσεις τους από τα ταμεία των τραπεζών και επιλέγουν να φυλάξουν τις οικονομίες τους στις θυρίδες. Πολλοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Την προστασία τόσο για φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων, όσο και των μετρητών τους, αναζητούν εναγωνίως οι πολίτες της χώρας. Ανά την Ελλάδα, ο πανικός και ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι το αμέσως επόμενο διάστημα, τους οδηγεί στην αναζήτηση νέων τρόπων προστασίας της περιουσίας τους. Καταφύγιο ανακάλυψαν στις θυρίδες τραπεζών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση της ζήτησής τους. Οι θυρίδες ενοικιάζονται με το χρόνο, το ετήσιο ενοίκιο κυμαίνεται από 40 έως 150 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθός τους και στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα κεντρικά υποκαταστήματα των τραπεζών. Για την ενοικίαση θυρίδας η διαδικασία είναι ανάλογη μ αυτή που ακολουθείται για το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού (ταυτότητα, ΑΦΜ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας κλπ), ενώ αν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη πελάτης της τράπεζας, απαιτείται μόνο η ταυτότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να αντλούνται από αυτόν τα «ενοίκια». Όσον αφορά την ασφάλεια του περιεχομένου, στις περισσότερες τράπεζες δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, παρά μόνο κατόπιν ειδικής συμφωνίας. Το περιεχόμενο κάθε θυρίδας μένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς ο δικαιούχος ανοίγει την προσωπική του θυρίδα με τη βοήθεια τραπεζικού υπαλλήλου, ο οποίος, όμως, αποχωρεί από το σημείο, όταν ο κάτοχος ανοίξει το εσωτερικό κουτί της θυρίδας ή με εισαγγελική εντολή. Όπως παραδέχονται στελέχη της τραπεζικής αγοράς, τα προηγούμενα χρόνια μονάχα το 30% των θυρίδων, ήταν καλυμμένο και τώρα έχουν φτάσει πολλές τράπεζες να συμπληρώνουν ακόμη και λίστα αναμονής, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
ΚΑΙ ΟΙ 200 ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ Έξω από το παιχνίδι δεν έμειναν φυσικά και οι Μυτιληνιοί καταθέτες, που κάλυψαν όλες τις θυρίδες. Ήδη στην Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτει 40 θυρίδες, έχουν καλυφθεί όλες και άλλοι 20 πελάτες βρίσκονται σε αναμονή. Στην Alpha Bank, όπως και στην Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, είναι γεμάτες, ενώ δεν διαθέτουν οι: Marfin, Εμπορική, Γενική, Συνεταιριστική και Κύπρου.