Κοινωνία

12/01/2012 - 07:29

Ο κυβερνο-ψαράς από τη Μυτιλήνη

yle="text-align:justify;">"'Ελα παλαμίδα, ήρθε e-mail από την Αγγλία", που λέει και η διαφήμιση. Τα πράγματα με το Διαδίκτυο είναι απλά. Θέλετε τσιπούρα ή σφυρίδα; Δεν έχετε παρά να ανοίξετε τον υπολογιστή σας και να στείλετε το αντίστοιχο e-mail στη διεύθυνση...

info@psaradiko.gr. Ολα τα άλλα θα τα αναλάβει ο Μυτιληνιός, ο κ. Στρατής Μπουρνούς, που εδώ και είκοσι χρόνια είχε την πρωτότυπη ιδέα να δικτυώσει την επιχείρησή του στο Internet και να καταφέρει μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών
να επεκτείνει το πελατολόγιό του σε όλη την Αθήνα.

Ψαράς με το laptop ανά χείρας. 

Πρέπει να ξέρετε πως όταν πρωτοάνοιξα ιστοσελίδα στο Internet, κάποιοι συνάδελφοί μου γελούσαν.
Τώρα βλέπω πολλούς να μπαίνουν σε αυτήν τη λογική. Η απήχηση είναι τεράστια. Εχω λάβει παραγγελία μέσω e-mail ακόμη και από πελάτη από την Αμερική, που ήθελε να στείλει ψάρια σε συγγενείς του στο Χαλάνδρι , αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Espresso.

Γέννημα θρέμμα μεγάλης οικογένειας ψαράδων από τη Μυτιλήνη, ο Στρατής έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του και τον θείο του, πήρε τα μπογαλάκια του και ήρθε στην Αθήνα το 1988, για να μας μάθει να τρώμε ψάρι. Το πρώτο που με απασχόλησε τότε ήταν πώς θα μπορούσε να πετύχει ένα ψαράδικο στην Αθήνα, όπου ο κόσμος δεν γνώριζε τόσα από θάλασσα και καλό ψάρι λέει ο κ. Μπουρνούς, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και δεκάδες σεμινάρια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φόρεσα λοιπόν κοστούμι και μια γραβάτα και ξεκίνησα πόρτα πόρτα στη γειτονιά μου, στου Ζωγράφου, για να μάθω τι θέλει ο κόσμος. Ρωτούσα αν υπάρχει φρέσκο ψάρι στην περιοχή τους, τι προτιμούν και τι παράπονα έχουν. Πρώτα συγκέντρωσα και μελέτησα τα στοιχεία και μετά άρχισα να στήνω το μαγαζί .
Τα πρώτα χρόνια προμηθευόταν ψάρια μόνο από την πατρίδα του, τη Μυτιλήνη, από την οικογένειά του και από ψαράδες που γνώριζε και εμπιστευόταν. Δειλά δειλά άρχισε να συνεργάζεται και με παραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας και από την ιχθυόσκαλαα, τηρώντας πάντα την αρχή: Μόνο ελληνικά ψάρια .

Ψηφιακό delivery

Η φιλοσοφία του είναι πάντα ίδια. Αν έχει καλό ψάρι θα πάρει, αλλιώς προτιμάει να μην πουλήσει τίποτα. Οι μετακινήσεις των εμπορευμάτων του γίνονται πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία και πάντα με ψυγεία. Τα ψάρια είναι καθαρισμένα και κλεισμένα αεροστεγώς σε ειδική συσκευασία για να μη χάνουν ούτε μία θρεπτική ουσία και οι αποστολές γίνονται με GΡS για να μη χάνεται χρόνος. Με τη βοήθεια του υπολογιστή, έχει καταχωρίσει αλφαβητικά όλους τους πελάτες του σε όλη την πρωτεύουσα, ενώ δίπλα σε κάθε όνομα υπάρχουν λεπτομέρειες όπως ο αριθμός των μελών της κάθε οικογένειας και τα ψάρια που προτιμά. Τεφτέρια και χαρτάκια τα έχει καταργήσει: Οταν έχω φρέσκο μπακαλιάρο, ενημερώνω όλους τους πελάτες που προτιμούν μπακαλιάρο και μέσα σε λίγη ώρα βρίσκεται το ψάρι στο σπίτι τους με αυτοκίνητα και μηχανάκια-ψυγεία .

Τα μυστικά του φρέσκου ψαριού

Με κάθε παραγγελία του Μυτιληνιού, ο πελάτης βρίσκει και μία συνταγή για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του ψαριού. Κάποτε μου είπε ένας καταναλωτής ότι το καλαμάρι ήταν σκληρό. Τον ρώτησα πόση ώρα το τηγάνισε και μου είπε 10 λεπτά. Το καλαμάρι θέλει μόνο δύο λεπτά τηγάνισμα γιατί μετά σκληραίνει. Ετσι, μπήκα στη διαδικασία να δίνω κάποιες συμβουλές στους πελάτες μου και για το σωστό μαγείρεμα, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερα τα θαλασσινά εδέσματα λέει ο κ. Μπουρνούς. Τον ρωτάμε να μας πει τη συμβουλή του για όσους ψάχνουν φρέσκο ψάρι στις διακοπές. Ρωτήστε πού τρώνε θαλασσινά οι ντόπιοι κάθε νησιού και πηγαίνετε εκεί .

Μοιράσου το άρθρο!