Κοινωνία

29/11/2011 - 12:39

(up date) "Καίγεται" η Αγιάσος και το Πλωμάρι... σε λίγο θα το γράφουμε χωρίς εισαγωγικά (;)

pan style="color:#0000ff;">up date:    Στη Βουλή το δημοσίευμα του “ΕΜΠΡΟΣ” για την κατάργηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε Αγιάσο και Πλωμάρι
------------------------------

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα/ ΕΜΠΡΟΣ
29/11/2011
Απειλούνται με κλείσιμο τα Κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου
«Στον αέρα» η αντιπυρική ασφάλεια της μισής Λέσβου

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται το πόρισμα επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία και θα αποφασίσει για τυχόν ιδρύσεις, αναβαθμίσεις ή και καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων σε όλη τη χώρα. Αυτός ο νέος «Καλλικράτης» στην Πυροσβεστική φαίνεται, όμως, ότι απειλεί τη διατήρηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Πλωμαρίου και Αγιάσου και κατά συνέπεια την ασφάλεια του μισού νησιού. Ήδη οι πληροφορίες για την κατάργηση των διαπιστωμένα σημαντικών για τη λεσβιακή ύπαιθρο Κλιμακίων έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε άμεσα εμπλεκομένους, ενώ είναι πιθανόν το θέμα να απασχολήσει πολύ σύντομα και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σε συνέχεια των ανάλογων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση και σε διάφορους τομείς της διοίκησης, είναι σε εξέλιξη «Καλλικράτης» και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χωρίς κατ’ ανάγκη ο όλος σχεδιασμός που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, να επιτάσσει - όπως έγινε με τις ΔΟΥ και με τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ - μείωση για οικονομικούς λόγους στον αριθμό των κλιμακίων ή και των σταθμών που σήμερα καλύπτουν την ελληνική επικράτεια, εκφράζεται φόβος πως σε τοπικό επίπεδο αναμένονται δυσάρεστες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει αναβάθμιση του Κλιμακίου της Καλλονής σε Σταθμό, με παράλληλη κατάργηση των Κλιμακίων του Πλωμαρίου και της Αγιάσου (που λειτουργεί το καλοκαίρι), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιπυρική προστασία της Λέσβου.

Πότε θα επεμβαίνουν…

«Για να προλάβεις τη φωτιά, πρέπει να είσαι κοντά. Οπότε σημασία δεν έχει να συρρικνώσεις τα κλιμάκια ή να αναδιαρθρώσεις τις υπηρεσίες σου, αλλά να εξασφαλίσεις τρόπο για να επέμβεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια φωτιά», σχολίασε ο συντονιστής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου Μπάμπης Πετρέλλης, μιλώντας στο «Ε» για τις πληροφορίες περί κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Πετρέλλης, δεν τίθεται θέμα λειτουργικού κόστους του Κλιμακίου, το οποίο στελεχώνεται από οκτώ πυροσβέστες και είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, γιατί φιλοξενείται απ’ το Δήμο σε δικές του εγκαταστάσεις.
«Αν όμως κλείσει το εδώ Κλιμάκιο, για να επέμβει η Πυροσβεστική απ’ τη Μυτιλήνη χρειάζεται πάνω από μια ώρα και μάλιστα σε ιδανικές συνθήκες, αν δε βρει δηλαδή κίνηση στο δρόμο», συνέχισε ο κ. Πετρέλλης, λέγοντας πως παλιά που δεν υπήρχε το Κλιμάκιο, στην παραμικρή φωτιά, ακόμη και σε ένα σπίτι, το ζητούμενο ήταν να μην καεί το διπλανό, αφού δεδομένων των αποστάσεων ήταν σίγουρο πως η Πυροσβεστική δε θα προλάβαινε το ακίνητο που έπιασε φωτιά.
Απ’ το 2000, όμως, οπότε συγκροτήθηκε το Εθελοντικό Κλιμάκιο με τη διάθεση κι ενός πυροσβεστικού οχήματος απ’ το τότε Υπουργείο Αιγαίου, ή το 2001 που έγινε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Πλωμάρι, όλα έγιναν διαφορετικά.
«Υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία, με αποτέλεσμα να είναι εξασφαλισμένη η έγκαιρη επέμβαση», είπε ο εθελοντής μαθηματικός, δίνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της φωτιάς στο Μεγαλοχώρι πριν λίγες μέρες, όπου παρ’ ότι έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι 10 μποφώρ, η έγκαιρη - μέσα σε ένα τέταρτο - επέμβαση Πυροσβεστικής και εθελοντών, μαζί και του κόσμου που έχει εκπαιδευτεί και ξέρει πώς να βοηθήσει, ήταν ικανή να καταστείλει τη φωτιά και να αποτρέψει τα χειρότερα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο…
Μετά την ερήμωση, η φωτιά;

Η διασπορά των πυροσβεστών και των μέσων πυρόσβεσης σε όλο το νησί διασφαλίζει την άμεση επέμβαση όπου και όποτε χρειαστεί, ανέφερε ο Μπάμπης Πετρέλλης, ο οποίος υποστήριξε ότι στην περιφέρεια Πλωμαρίου βρίσκονται τα μισά περίπου ελαιόδεντρα της Λέσβου (τέσσερα εκατομμύρια ρίζες), αλλά και ποτοποιίες που παράγουν το 54% των ελληνικών εξαγωγών ούζου. Λόγω λοιπόν και του συγκεντρωμένου οινοπνεύματος, επιβάλλεται να υπάρχει εξειδίκευση, πέραν των δασικών φωτιών, και στην αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών.
Το θέμα, όμως, αναμένεται να απασχολήσει σε επόμενη συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, αφού - όπως είπε ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος Λέσβου, Γιάννης Βατός - «διαφωνούμε κάθετα με μια τέτοια προοπτική, που μετά την ερήμωση απ’ τις υπηρεσίες θα αφήσει την ευρύτερη περιοχή χωρίς την ασφάλεια που εγγυάται η ύπαρξη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου».
Για το σκοπό αυτό ο κ. Βατός θα εισηγηθεί να υπάρξει ψήφισμα, με το οποίο να απαιτείται από το Πυροσβεστικό Σώμα η διατήρηση και η ενίσχυση όλων των κλιμακίων στο νησί.

Μοιράσου το άρθρο!