Κόντρα δικηγόρων-Χαλκιώτη για τη στέγαση του Εφετείου
Χρόνος ανάγνωσης :
3' Ανοιχτή Επιστολή από το Δικηγορικό Σύλλογο Λέσβου:Στο λίγο χρόνο που έχει απομείνει για να δούμε το νεοϊδρυμένο Εφετείο σε λειτουργία, θα πρέπει άμεσα να γίνει η στελέχωσή του με τους Εφέτες Δικαστές και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Παράλληλα, όμως, είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, να επιλυθεί το θέμα της στέγασης των υπηρεσιών του Εφετείου. Διότι η μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση του Μεταβατικού Εφετείου Αιγαίου στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο της Μυτιλήνης, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νέου αυτοτελούς Εφετείου.
Στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να δρομολογηθεί η προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση των υπαρχόντων βοηθητικών κτιρίων σ' αυτόν, όπως έχει μελετηθεί παλαιότερα.
Όμως, τώρα - άμεσα, θα πρέπει να εξασφαλισθούν πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον για τη στέγαση των γραφείων των Δικαστών και των Γραμματέων.
Και η άμεση και ρεαλιστική προς τούτο λύση είναι μία και μοναδική, χωρίς, μάλιστα, να απαιτηθούν οικονομικές δαπάνες, στους δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς. Η λύση αυτή είναι η βόρεια πτέρυγα των γραφείων στο κτιριακό συγκρότημα, του γνωστού στον κόσμο ως «Υπουργείου Αιγαίου», όπου σήμερα στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Βρίσκεται απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, η πτέρυγα αυτή των γραφείων έχει αυτόνομη είσοδο από την πλευρά του Κάστρου και είναι δεδομένο ότι δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα δυσλειτουργίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν θα δημιουργούσε προβλήματα, ούτε στην περίπτωση που υπήρχαν σε πλήρη ανάπτυξη οι υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Αιγαίου. Πολύ περισσότερο τώρα, που είναι δεδομένος ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας.Η απάντηση του Δημήτρη ΧαλκιώτηΣαφή και ξεκάθαρη απάντηση έδωσε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2011, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Λέσβου, Δημήτρη Καλλία, στην οποία, ο κ. Καλλίας χαρακτηρίζει «παντελώς αναιτιολόγητη την άρνηση του Γενικού Γραμματέα, στο να παραχωρήσει το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, γραφεία για τη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας, στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Χαλκιώτης υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι οι χώροι που ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου, είναι λειτουργικοί και εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.
Παράλληλα, ο κ. Χαλκιώτης δεν άφησε αναπάντητες και τις αιχμές του κ. Καλλία, όσον αφορά στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας, ότι δεν υπήρξε περιορισμός των αρμοδιοτήτων και του έργου, τουναντίον, μετά την ίδρυση του ΥΘΥΝΑΛ, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Χαλκιώτης, η απόφαση να μην παραχωρηθούν χώροι της Γενικής Γραμματείας οφείλεται στο γεγονός, ότι οι υφιστάμενοι χώροι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του υπουργείου, όπως είναι η Διεύθυνση Μεταφορών, Γενικών Υποθέσεων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η αίθουσα εκπαίδευσης και διαγωνισμών και η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.
Ακόμη, οι αιτούμενοι χώροι, όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιώτης, δε μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση, ενώ για την επικαλούμενη, σύμφωνα με τον κ. Καλλία, αυτόνομη είσοδο, τόνισε, ότι αυτή λειτουργεί ως έξοδος κινδύνου.
Καθίσταται ευνόητο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι η λειτουργία του Εφετείου με την προσέλευση δεκάδων πολιτών και εμπλεκόμενων, θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.