Skip to main content
|

O πρώτος χρόνος του "Καλλικράτη" στη Λέσβο... τελικά την πλήρωσαν τα χωριά μας !!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΤΟΠΙΚΩΝ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Δ.  ΛΕΣΒΟΥ

Αξιολόγηση του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Ν.3852/2010 στη Λέσβο.

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Καλλικράτειου δήμου Λέσβου και τα αποτελέσματα μιας προσεκτικής και με καλή πρόθεση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων απόδοσης του νέου θεσμού στο νησί μας , είναι μάλλον απογοητευτικά.

Αποδεικνύεται καθημερινά η οργανωτική - λειτουργική αδυναμία του δημοτικού συστήματος διακυβέρνησης του υπερσυγκεντρωτικού κέντρου και των 13 αδύναμων, από έλλειψη αρμοδιοτήτων, δημοτικών ενοτήτων.

Βασικοί παράγοντες η τεράστια έκταση του νησιωτικού δήμου Λέσβου ,το κακό οδικό δίκτυο , η ιδιομορφία του εδάφους και η θέση της πρωτεύουσας στο Νότιο άκρο του νησιού.

Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες που επανασυστάθηκαν για να αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης , προσπαθούν να πείσουν το σύστημα ότι η οργανωτική και λειτουργική επάρκεια του δήμου συνεπάγεται την καθοριστική τους παρουσία στα τοπικά δρώμενα , μέσω της εκχώρησης βασικών αρμοδιοτήτων και πόρων που προβλέπονται και άπτονται των προβλημάτων της καθημερινότητας .

Οι εδαφικοί αντιδήμαρχοι με τις ελάχιστες αρμοδιότητες και την παντελή έλλειψη πόρων , επιδίδονται σε άσκηση ρόλου των Καποδιστριακών δημάρχων εξαιτίας της σύγχυσης που υπάρχει στον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων.

Η αδυναμία άμεσης αποκατάστασης βλαβών στα δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης,

η δυσκαμψία προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών,

η πλειοψηφία των υπαλλήλων των 12 πρώην δήμων που μετακινήθηκε στο κέντρο,

καθώς και η αποδυνάμωση των δημοτικών ενοτήτων που εξυπηρετούν την ύπαιθρο ,

υποβάθμισε το ρόλο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ακόμα περισσότερο.

Τα μηχανήματα των πρώην δήμων δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους εξαιτίας έλλειψης συντήρησης και προσωπικού χειριστών. Η κατάσταση του αγροτικού δικτύου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Στα χωριά του νησιού μας, μικρά και μεγάλα, επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης  από τα απορρίμματα και τα χόρτα στους δρόμους, τα σοβαρά προβλήματα του δημοτικού φωτισμού και της εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας ,τις διαρροές των δικτύων ύδρευσης και των λοιπών ζητημάτων και προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών

και τέλος

οι τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες του δημοτικού συμβουλίου των 45 συμβούλων και οι εκκρεμείς αποφάσεις των Συμβουλίων των Κοινοτήτων συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ενιαίος δήμος Λέσβου είναι ανέφικτο να διοικηθεί.

Με τις παραπάνω ενδεικτικές αναφορές που αφορούν την αξιολόγηση του νεοσύστατου Καλλικράτειου νησιωτικού δήμου Λέσβου , αποδεικνύεται η κάκιστη επιλογή της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ ,που χωροθέτησε στο τεράστιο νησί της Λέσβου, ένα και μοναδικό δήμο και οδήγησε την κοινωνία του νησιού σε τεράστιες περιπέτειες.

Είναι επιτακτική και κατεπείγουσα η ανάγκη αλλαγής στο χωροταξικό και επιλογής άλλης λύσης ,με τη δημιουργία τριών ή πέντε δήμων στη Λέσβο ,για να γίνει δυνατή η αποκατάσταση της τραγελαφικής σημερινής κατάστασης.

                                                                        Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                                                                                        ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία