Κοινωνία

11/09/2019 - 06:31

10.000 ψυχές στοιβαγμένες στη Μόρια

Η προσοχή στρέφεται και πάλι στα ασυνόδευτα παιδιά και στις κακοποιημένες γυναίκες που βρέθηκαν στη Μόρια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή

Αυτοψία του Open TV

To Open βρέθηκε στη Μόρια και κατέγραψε τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν αλλά και την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για να μη μετατραπεί σε μία ακόμα αποθήκη ψυχών.

Ο απεσταλμένος του Open TV καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και η οποία παραμένει αποκαρδιωτική, ενώ η προσοχή στρέφεται και πάλι στα ασυνόδευτα παιδιά και στις κακοποιημένες γυναίκες που βρέθηκαν στη Μόρια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. 

Δίπλα σε ένα χωριό της ανατολικής Λέσβου, με 1.164 κατοίκους, απλώνεται το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας. Περίπου 10.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε έναν καταυλισμό που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί έως 3.000 μετανάστες. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, πίσω από σύρματα, ανήλικοι που έφτασαν ασυνόδευτοι στη Λέσβο περιμένουν στοιβαγμένοι για να παραδώσουν τα έγγραφά που χρειάζονται για την καταγραφή τους. Λίγη ώρα αργότερα ένα παιδί δεν αντέχει και λιποθυμά. Ανήλικοι τον σηκώνουν και τον μεταφέρουν στο ιατρείο.

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας δηλώνει στην κάμερα του Open TV ότι δεν υπάρχουν χώροι για τόσο κόσμο, την ώρα που φτάνουν διαρκών κι άλλοι μετανάστες. Δεν έχει μείνει σπιθαμή γης για άλλους μετανάστες και όμως οι αφίξεις συνεχίζονται.

Στη φωλιά των ανηλίκων που είναι μόνοι τους στη Μόρια λειτουργεί σχολείο. Ζωγραφιές γεμίζουν το χώρο, ενώ οι φορτωμένοι με γράμματα πίνακες φωτίζουν ελπίδα στα πρόσωπα αυτών που ζουν χωρίς γονείς.

Ένας χώρος που «κουβαλάει» εκατοντάδες δραματικές ανθρώπινες ιστορίες είναι η πτέρυγα των γυναικών, αρκετές εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Η Μάγδα Παντελίδη, υπεύθυνη της πτέρυγας γυναικών αναφέρει πως προσπαθούν να παρέχουν τη στήριξη που έχουν ανάγκη αυτές οι γυναίκες.

Γυναίκα από το Κονγκό, που έφτασε έγκυος στη Λέσβο και έζησε για λίγο στη Μόρια, είχε περιγράψει:«Στη χώρα μου με εξέδιδαν με βίαιο τρόπο. Οι διακινητές με μετέφεραν μετά στην Τουρκία. Εκεί με φυλάκισαν σε ένα σπίτι και με βασάνισαν. Με έκαψαν σε ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συνέχισαν να με εκδίδουν. Έμεινα έγκυος από το βιαστή μου. Κατάφερα να δραπετεύσω και να φτάσω στη Λέσβο με βάρκα».

Παρά τις τεράστιες ανάγκες στη Μόρια υπήρχαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες μόλις δύο γιατροί για 10.000 ανθρώπους, χωρίς όμως να έχουν δίπλα τους νοσηλευτές, ενώ την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε με ακόμα τρεις γιατρούς τον καταυλισμό. Ελπίδα όλων στη Μόρια είναι ο καταυλισμός να αποσυμφωρηθεί. Μέχρι τότε μωρά και οικογένειες θα περνούν τις μέρες τους στα χαλίκια.

 

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN :

ethnos.gr

Μοιράσου το άρθρο!