74η επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τον Δήμο Λέσβου και το Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού - Πολιτισμού – Τουρισμού, με την υποστήριξη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον συμβολικό αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την Βίλα Ηλιόπουλου (Γκεστάπο), στη Σουράδα και κατέληξε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, στα «Τσαμάκια», όπου έγινε απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών στους δρομείς.
Στο Μνημείο Εκτελεσμένων, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ αμέσως μετά στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, είπε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα τιμούμε την 74η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από την Γερμανική κατοχή, με ιδιαίτερες εκδηλώσεις μνήμης για τους 42 εκτελεσμένους συμπατριώτες μας που εδώ σ’ αυτό το χώρο, δεμένοι στα πεύκα τουφεκίσθηκαν από Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και το λαό μας, αλλά και για να ενημερωθούν οι νεώτερες γενιές ότι το τέρας του νεοναζισμού, δεν είναι διέξοδος στα σημερινά οξύτατα προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή των συμπατριωτών μας. Με την υποστήριξη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας, η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε να διοργανώσει τον σημερινό τρίτο αγώνα δρόμου προς τιμήν των εκτελεσμένων συμπατριωτών. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου όσες και όσους τίμησαν με τη συμμετοχή τους αυτό τον αγώνα ακολουθώντας μια σχετικά μεγάλη διαδρομή από τη Σουράδα – που βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο όπου τότε υπέφεραν πολλοί συμπατριώτες μας – μέχρι εδώ που είναι το σημείο της εκτέλεσης τους. Τούτος ο μαρτυρικός τόπος στα Τσαμάκια, έχει ονομασθεί και επίσημα χώρος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης πριν δυο χρόνια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε εκδήλωση που διοργανώσαμε σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, πάντοτε μαζί με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας, τιμήσαμε τους 291 συμπατριώτες μας που εξόντωσαν οι κατακτητές, εντός και εκτός Λέσβου, όπως κατέγραψε με πολυετείς έρευνες και τις παρουσίασε στα τρία του βιβλία ο συγγραφέας, κ. Γεώργιος Γαλέτσας. Η συμμετοχή όλων μας τιμά τη μνήμη των συμπατριωτών μας που έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Καλό, όμως, είναι να γνωρίζουμε ότι δεν εκτελέστηκαν μόνο απ’ τα Γερμανικά στρατεύματα, διότι και κάποιοι άλλοι συνήργησαν. Και αυτοί που συνήργησαν ήταν οι συνεργάτες των κατακτητών, οι τότε ναζιστές, οι τότε λάτρεις του φασισμού. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι λέξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά: Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια ναζισμός. Θέλω να τονίσω ότι είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, η όσο το δυνατό μαζικότερη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως η σημερινή, που πρέπει να λειτουργούν παιδευτικά. Οι ήρωες αυτοί, πέρα από τη δημόσια τιμή και αναγνώριση που τους αξίζει, πρέπει να μας παραδειγματίζουν με όλα όσα πρόσφεραν και η θυσία τους να μας κάνει να αναλογιστούμε που βαδίζει η ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα σήμερα που το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται κυριολεκτικά δίπλα μας, θα πρέπει να προβληματιζόμαστε, να συμμετέχουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πραγματικό νόημα και η αξία αυτών των εκδηλώσεων και η καλύτερη απάντηση στους λάτρεις του ναζισμού και του φασισμού που και σήμερα δηλητηριάζουν την κοινωνία μας. Όλοι μαζί πρέπει να αποτελέσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα, απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές ιδεολογίες».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφανιών και τον Εθνικό Ύμνο από την μπάντα της 98 ΑΔΤΕ.