Κοινωνία

08/03/2011 - 08:25

8 Μάρτη : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Πέρα από ευχές και "παγκόσμιες ημέρες"  η σημερινή ημέρα  κατά τη γνώμη μας ανήκει στις Γυναίκες στη Μέση Ανατολή! Διπλή επανάσταση κόντρα σε καθεστώτα και σε "θεσμοθετημένες καταπιέσεις"

__________________________________

Άρθρο του Βαγγέλη Γεωργίου /protagon.gr    "Ημέρα της Γυναίκας: όχι στη Νικαράγουα"

Το τι κατάφεραν οι κακόμοιρες εργάτριες εκείνο το πρωινό της 8ης Μαρτίου του 1857 βγαίνοντας στους δρόμους τη Ν. Υόρκης για να διαμαρτυρηθούν για τις αξιοθρήνητες εργασιακές συνθήκες είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Ύστερα από 150 χρόνια τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του «αδύναμου» ή  «δεύτερου» φύλου διαφοροποιήθηκαν ή διευρύνθηκαν. Στις ΗΠΑ του 1850 τα αιτήματα ήταν εργασιακά ενώ σήμερα στη Νικαράγουα είναι σεξουαλικά και από τι φαίνεται έχουν πολύ χειρότερη μοίρα από εκείνων των αμερικανικών..

Στην εν λόγω λατινοαμερικάνικη χώρα οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση είναι εξαιρετικά διαδεδομένα «σπορ». Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, από το 1998 έως το 2008, πάνω από τα 2/3 των βιασμών που καταγγέλθηκαν αφορούσαν κορίτσια κάτω των 17 ετών. Οι περισσότερες κοπέλες δεν μαρτυράνε το γεγονός διότι φοβούνται το στίγμα της οικογένειας και της κοινωνίας. Για τα κορίτσια που κατορθώνουν να καταγγείλουν το περιστατικό, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι στρωμένος με τραυματικές εμπειρίες ενώ τις περισσότερες φορές, κατηγορείται το θύμα και όχι ο θύτης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση της χώρας δεν καλύπτει ηθικά και οικονομικά τα νεαρά θύματα ώστε να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Μολονότι κάποιες από τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού μένουν έγκυες, νόμος του 2008 ποινικοποιεί όλες τις μορφές εκτρώσεων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και για παιδιά -  θύματα βιασμού. Η Διεθνής Αμνηστία από την άλλη φωνάζει χρόνια τώρα στον Πρόεδρο της Νικαράγουας να λάβει μέτρα πρόληψης κατά της σεξουαλική κακοποίησης των κοριτσιών, να προστατέψει τα θύματα και να εγγυηθεί την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Επίσης χρειάζεται να επανεξεταστεί ο νόμος για την ποινικοποίηση κάθε μορφής έκτρωσης.

Η Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε με αφορμή το ξύλο που έφαγαν οι δύστυχες νεοϋορκέζες το 1857 αλλά βλέποντας ενδεικτικά τη θέση της σημερινής γυναίκας σε χώρες σαν τη Νικαράγουα σκέφτομαι: μήπως υπάρχουν χώρες που θέλουν να ξεκληρίσουν εντελώς το γυναικείο φύλο; Και πως μια επετειακή ημέρα μπορεί να πείσει το πρόεδρο της Νικαράγουας ότι και αυτός γεννήθηκε από γυναίκα η οποία σίγουρα δεν θα ήθελε να της ανοίξουν τα πόδια με το έτσι θέλω..;

______________________________________  

Μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Ο αγώνας της γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης.

» Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση στο χώρο της εργασίας, η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, η προστασία απέναντι στη σωματική και ψυχολογική βία, δεν αποτελούν δυστυχώς ακόμα για όλες τις γυναίκες αυτονόητα δικαιώματα.

» Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η σημασία όμως αυτής της ημέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη. Επείγουν πράξεις εμπέδωσης κανόνων πλήρους ισοπολιτείας».

Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτρπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι γυναίκες και η νεολαία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της μεθοδευμένης επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Η ανεργία στις γυναίκες πολλαπλασιάζεται καθημερινά, φθάνοντας το 16,1%. Στις νέες γυναίκες αγγίζει το ποσοστό του 30,6%!

» Η ανασφάλεια, η αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας-Πρόνοιας αυξάνουν τα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η πάνω από 100 χρόνια ιστορία της πάλης για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας αποδεικνύει ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό είναι περιορισμένες και προσωρινές. Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτώνται δικαιώματα».

Ο Συνασπισμός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Στην εποχή του ΔΝΤ και του μνημονίου, η φετινή 8η Μάρτη, διεθνής ημέρα των αγώνων των γυναικών, έχει για τη χώρα μας το δικό της στίγμα. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος ο νεοφιλελευθερισμός έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη και κοινωνικά βάρβαρη επίθεση στην ανθρώπινη κοινωνία με νόρμες που θυμίζουν τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

» Η 'σοσιαλιστική' κυβέρνηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφαρμόζει το μεσαιωνικό Μνημόνιο με στόχο την φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών και των οικογενειών τους».

Επίσης, αναφέρει πως υπάρχει μια σκοταδιστική αναβίωση της πατριαρχίας, με στόχο κατ’ αρχήν την υποταγή και την υποδούλωση των γυναικών ως κοινωνικό φύλο. «Όμως, οι γυναίκες δεν υποχωρούν. Στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις μετέχουν ισότιμα με τους άνδρες γιατί η πραγματικότητα τις πείθει πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και διεκδικούν ισότητα δικαιωμάτων και αξιοπρέπεια. Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη απαιτεί να ξεπεραστεί η κρίση όχι εις βάρος των λαών, αλλά να πληρώσουν γι' αυτήν τα μονοπώλια, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες».

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, είναι καθιερωμένη εδώ και 101 χρόνια, χάρις στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δυο φύλων. Οι δράσεις των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων έχουν συμβάλει, ώστε να υπάρξουν μια σειρά από αποτελέσματα και θετικές νομοθεσίες σε πολλά κράτη. Η σύμβαση του ΟΗΕ για την κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών αποτελεί μια καλή θεσμική βάση, αρκεί να εφαρμόζεται και να τηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

» Επιβάλλονται εξειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ισότητα. Επειδή το θεσμικό πρέπει να προηγείται του κοινωνικού, απαιτούνται μια σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις που να προασπίζουν και να προωθούν την ισότητα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι:

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με έμφαση στην προσπάθεια για κατάργηση των διακρίσεων. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας, στην οικογένεια, στην ιδιωτική ζωή και οπουδήποτε αλλού. Η στήριξη της απασχόλησης των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων».

_____________________________________

infο:

Η  Παγκόσμια  Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων

Μοιράσου το άρθρο!