Άγιος Βουκόλος Σμύρνης: Λειτουργήθηκε μετά από 92 χρόνια η μοναδική σωζόμενη εκκλησία
Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμιοί... Να φτάνεις στην τουρκική μεγαλούπολη των 4.000.000 ψυχών, να παρακάμπτεις τη θερμοκρασία των 39 βαθμών, την υγρασία που σκεπάζει τα πάντα, το εκνευριστικό μποτιλιάρισμα, το μελίσσι των φωνών, το βουητό των έργων και ξαφνικά να βρίσκεσαι μπροστά σε ένα εικόνισμα της Παναγίας, που πίσω το ακολουθούν με ευλάβεια δυο εκατοντάδες πιστοί, ε, δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα πράγμα του κόσμου.
Κάτι τέτοιο ζήσαμε το πρωί της Κυριακής 17 Αυγούστου 2014, μια ιστορική ημερομηνία, όπου μετά από 92 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, λειτούργησε για πρώτη φορά η μοναδική εκκλησία που δεν κάηκε στη φλεγόμενη Σμύρνη, αυτή του Πολιούχου Αγίου της Βουκόλου, του πρώτου Χριστιανού που ο Ιωάννης Θεολόγος άφησε να θεμελιώσει τη νέα θρησκεία του Ναζωραίου και το πέτυχε, αφήνοντας για διάδοχό του τον Πολύκαρπο, μετέπειτα Άγιο, αφού είναι ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης που μαρτύρησε για την πίστη του. Κόποι δεκαετιών από το Πατριαρχείο, αλλά και πρωτοπόρα μυαλά, όπως του Δημάρχου Σμύρνης Αζίζ Κοντίογλου, που αναστήλωσε την εκκλησία, απέδωσαν καρπούς κι έτσι την Κυριακή ο Ιερατικός Προϊστάμενος Σμύρνης, Κύριλλος Συκής, παρουσία μάλιστα του Δημάρχου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου Διοκλίας Κάλλιστου Γουέαρ, γνωστού για τη μεγάλη θεολογική του παιδεία. Η εκκλησία, στην οποία η ανακαίνιση ανέδειξε ακόμα και Αγιογραφίες στις οποίες έχουν από παλιά αφαιρεθεί με βίαιο τρόπο τα πρόσωπα, είναι μεγάλο πέτρινο κτίσμα, επιβλητικό, κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και για τις ανάγκες ανάδειξής της, επισήμως ως Μουσείο, χρειάστηκε ο Δήμος Σμύρνης να κατεδαφίσει ακόμα και γειτονικά αυθαίρετα κτίσματα.
"Στόχος μας, είπε ο Δήμαρχος, να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας, στην οποία συνυπήρχαν επί αιώνες πολλές θρησκείες χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρόνια προβληματιζόμουν γιατί να υπάρχει Συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες και να μην έχουν μια εκκλησία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Σμύρνης, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Να διευκρινίσω, μας είπε, πως δεν γίνεται αυτό στα πλαίσια αμοιβαιότητας, ήταν υποχρέωσή μας και είναι τιμή μας που θα λειτουργήσει εδώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Άλλωστε, συμπλήρωσε ο Αζίζ Κοντίογλου απαντώντας στον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο, που τον ευχαρίστησε με τιμητική πλακέτα, ήταν και μια υποχρέωση της χώρας μας στην Ελλάδα. Εμείς δεν ξεχνάμε ότι πριν 15 χρόνια σαν σήμερα η Τουρκία πληγωνόταν από τον καταστροφικό σεισμό και οι πρώτοι που έσπευσαν να μας βοηθήσουν ήταν οι γείτονές μας, οι Έλληνες".
Από τη δική του πλευρά ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, μετά τη θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησε και ο επίσκοπος των Καθολικών της Σμύρνης, κάλεσε όλους τους πιστούς στις δύο Πατριαρχικές Λειτουργίες στις 6 Φεβρουαρίου 2015 στον Άγιο Βουκόλο και στις 10 Φεβρουαρίου στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, στάθηκε στην ιστορική σημασία της ημέρας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σμύρνης καθώς και την κυβέρνηση της Τουρκίας που σέβεται στην πράξη τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ακολούθησε δεξίωση από τον Δήμο στον περίβολο του Ναού, ενώ ο πατ. Κύριλλος μιλώντας για τις συνθήκες τις οποίες βιώνει στη Σμύρνη, ως μόνιμος πλέον κάτοικος και ποιμένας 200 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων, τις θεώρησε πολύ καλές. "Είτε φορώ ράσα, μας είπε, στο δρόμο, είτε όχι, επίσημα απαγορεύεται δημοσίως στην Τουρκία για όλους πλην του Πατριάρχη, όλοι με λένε παπά και με αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Άλλωστε τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι απλά, επίσημα έχουμε πλην των Ρωμιών και 2.500 χιλιάδες Ορθόδοξους Ρώσους και άλλους που εκκλησιάζονται στην Αγία Φωτεινή, που λειτουργείται πλέον κάθε Κυριακή, θα παρατηρήσατε σήμερα ότι είπαμε το Πιστεύω και σε Αγγλικά, Τουρκικά και Ρώσικα, αλλά εκεί έρχονται και πολλοί Τούρκοι και ζητούν να τους διαβάσουμε μια ευχή, αν παρατηρήσατε πολλές Τουρκάλες ήρθαν σήμερα, άγγιζαν το εικόνισμα της Παναγίας και έφεραν το χέρι στο κούτελο, για τη μετάδοση της ευλογίας. Η Παναγία βλέπετε είναι η μεγάλη μάνα όλων μας και μην ξεχνάτε ότι και οι Μουσουλμάνοι παιδιά του θεού είναι."
www.alithia.gr/