Skip to main content
|

Αναχωρούν για το Λουξεμβούργο 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από νησιά του Β. Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Από τη Συρία και το Αφγανιστάν κατάγονται τα δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά, που ταξιδεύουν σήμερα από την Αθήνα για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ παιδιά από τη Συρία και τέσσερα από το Αφγανιστάν. Όλα τα παιδιά βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Ειδικότερα, εννιά παιδιά ήρθαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, δύο από τη Χίο και ένα από τη Σάμο.

Τα παιδιά αναχωρούν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση της Aegean Airlines.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης «ιδιαίτερα σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα», καθώς «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανήλικων». Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, για τη μετεγκατάσταση των δώδεκα παιδιών εργάστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι στα νησιά, την ενδοχώρα, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλα κράτη-μέλη, ενώ χρειάστηκαν περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα και τηλεδιασκέψεις για να οργανωθεί η αποστολή και να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ των οποίων οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ακολουθήθηκαν 24 βήματα, εκκινώντας από τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας, τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση και τον προκαταρκτικό έλεγχο για επιπλέον παράγοντες ευαλωτότητας, και στη συνέχεια τον έλεγχο των υποθέσεων των επιλέξιμων παιδιών από τη Μονάδα Δουβλίνου. Ακολούθησαν ο καθορισμός της διαδικασίας αξιολόγησης και προσδιορισμού του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), η εκπαίδευση και υποστήριξη των χειριστών προκειμένου να διεξάγουν τις συνεντεύξεις των παιδιών, και η διεξαγωγή των συνεντεύξεων για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την πιθανότητα μετεγκατάστασής τους στο Λουξεμβούργο και υποστηρίχθηκαν να λάβουν την απόφαση, ενώ στη συνέχεια συντάχθηκαν, αξιολογήθηκαν, υποβλήθηκαν και ελέγχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EASO οι εκθέσεις που τεκμηριώνουν τις ανάγκες και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Η τελική λίστα των επιλέξιμων παιδιών στάλθηκε από την Κομισιόν στο Λουξεμβούργο και υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος με τα στοιχεία τους. Την ίδια ώρα εντοπίστηκε και προετοιμάστηκε ο κατάλληλος χώρος προσωρινής φιλοξενίας τους στην Αθήνα, τα παιδιά εξετάστηκαν για κορονοϊό και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, προετοιμάστηκαν για τη μετεγκατάσταση και αύριο θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο.

Η μετεγκατάσταση ολοκληρώνεται με αποστολή έκθεσης για την πορεία των παιδιών από το Λουξεμβούργο, λίγους μήνες μετά τη μετεγκατάσταση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

----

Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συνέταξε από κοινού με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn, κείμενο-δήλωση σχετικά με τη μετεγκατάσταση 12 ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο και την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης.

Στο άρθρο τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, οι κ.κ. Asselborn και Κουμουτσάκος υπογραμμίζουν ότι με τη σημερινή μετεγκατάσταση των 12 ασυνόδευτων ανηλίκων στο Λουξεμβούργο ξεκινάει η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για την εφαρμογή ελληνικής πρωτοβουλίας, που έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανταπόκριση του Λουξεμβούργου στην ελληνική πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων και πως αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους. Όπως σημειώνεται «Είναι όχι μόνον αναμενόμενο, αλλά και κατανοητό ότι τα δώδεκα παιδιά που σήμερα αναχωρούν για το Λουξεμβούργο θα θεωρηθούν από πολλούς μικρό ποσοστό σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Και ναι, ως απόλυτο μέγεθος πράγματι είναι περιορισμένο. Όμως, η αρχική αυτή εικόνα αλλάζει πολύ εάν το δει κανείς ως ποσοστό των περίπου 600.000 κατοίκων της δεύτερης μικρότερης σε πληθυσμό, μετά τη Μάλτα, χώρας της Ε.Ε. Κάποιοι ίσως βλέπουν μια σταγόνα στον ωκεανό. Εμείς βλέπουμε μια φλόγα που φωτίζει ένα θολό τοπίο. Ανοίξαμε ένα δρόμο. Κάναμε ένα βήμα, μια αρχή για να ακολουθήσουν αναλογικά και άλλοι εταίροι μας. Μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι. Με πληθυσμό πολλαπλάσιο του Λουξεμβούργου. Δημιουργείται έτσι θετική δυναμική, ισχυρή συνηγορία και ευγενής άμιλλα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Σημειώνουν ότι η σημερινή μετεγκατάσταση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και καταμερισμού της ευθύνης«Στις πολύ δύσκολες αυτές στιγμές της πανδημίας, που απειλεί τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρώπη και την αποτελεσματικότητά της, η σημερινή ημέρα δείχνει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια λεκτική διακήρυξη ή μια οικογενειακή φωτογραφία έπειτα από κάποιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι σταθερή, έμπρακτη και συνειδητή στάση, που μαζί με την υπευθυνότητα μπορούν σε δύσκολους καιρούς να διασφαλίσουν την ενότητα και ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και τους λαούς της», καταλήγουν στο κοινό τους κείμενο οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Asselborn.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία