Κοινωνία

27/04/2020 - 07:03

«Αντίποινα» για τη συναυλία Πρωτοψάλτη ... άνοιγμα ζητούν οι εκκλησίες

Έντονες είναι οι ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το άνοιγμα των ιερών ναών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ήδη αποστείλει επιστολή τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με εξαίρεση ελάχιστες «παραφωνίες» από πολίτες και ιερείς που δεν τήρησαν τις απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση την περίοδο του Πάσχα, η Εκκλησία της Ελλάδος πειθάρχησε στις συστάσεις των αρμόδιων για την πανδημία του κοροναϊού αρχών και -δεδομένου ότι η παράταση για τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες λήγει στις 28 Απριλίου- πλέον θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους πρώτους για τους οποίους θα ισχύσει η άρση απαγόρευσης.

 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ιεραρχία φαίνεται πως είναι η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την οποία αποδέχθηκε το Μαξίμου, καθώς η γνωστή τραγουδίστρια έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, με κύκλους στο χώρο της Εκκλησίας να κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις όποιες αποφάσεις περί μέτρων ασφαλείας.

Αντιδράσεις μητροπολιτών

Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Δευτέρα, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια και εντόνως για την κατάσταση με τους ναούς. Ενδεικτικό παράδειγμα ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, ο οποίος σε κήρυγμά του καυτηρίασε τη στάση της Πολιτείας στο παραπάνω θέμα.

«Αυτές τις μέρες κάναμε υπακοή στο κράτος για την ασφάλεια όλων μας και τηρήσαμε τα μέτρα, σφραγίσαμε τις εκκλησίες, σταματήσαμε τις καμπάνες. Όμως, είδαμε αυτούς που θέσπισαν τους νόμους -με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό- να έχουν συνωστιστεί μαζί με τους συνεργάτες τους και πολλού άλλους ώστε να ακούσουν την περιφερομένη συναυλία. Χωρίς τα μέτρα ασφάλειας, χωρίς τις αποστάσεις. Γι’αυτό και εμείς από σήμερα ανοίγουμε τις εκκλησιές μας και είμαστε εδώ ώστε όποιος θέλει να έρθει να μας ζητήσει το λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος ανέφερε ότι «δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;».

Τι ζητά ο Ιερώνυμος από την Πολιτεία

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -λαμβάνοντας υπόψιν και πιέσεις ιεραρχών το προηγούμενο διάστημα- ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας, ενώ φέρεται να κινείται σε σκληρούς τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος ζητά από την Πολιτεία να συμπεριληφθούν οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακή άρσης των περιοριστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα, τη λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, τη χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της Εκκλησίας αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα την Δευτέρα για την ύπαρξη της επιστολής και το περιεχόμενό της, ενώ υπενθυμίζεται πως η ιεραρχία έχει αποφασίσει τον εορτασμό της Ανάστασης στις 26 Μαΐου.

Και από Κρήτη 

Συνοδικό γράμμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη της Συνόδου, ζητώντας την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνοδικό γράμμα απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ήταν ομόφωνη και κοινοποιήθηκε επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ιεράρχες της Κρήτης «κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού».

Μοιράσου το άρθρο!