Τον Ιούνιο του 2016 οι "τρεις γιαγιάδες της Λέσβου" "βρέθηκαν" με ένα μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης και η εκτίμηση ήταν ότι θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θρυλική φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη στη Σκάλα Συκαμιά με τις τρεις γιαγιάδες κοσμούσε από τον Ιούνιο του 2016 και μέχρι πριν από μερικές ημέρες το χώρο του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα μια τεράστια γιγαντοαφίσα με τη φωτογραφία είχε αναρτηθεί στο χώρο που συνδέει την αίθουσα αφίξεων και την αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Ήταν η πρώτη εικόνα που έβλεπε ο επισκέπτης του νησιού μας. Η Λέσβος της αλληλεγγύης....
Όμως το αεροδρόμιο Μυτιλήνης (μαζί με τα υπόλοιπα) άλλαξε ιδιοκτήτη και... ο νέος ιδιοκτήτης η Γερμανική Fraport αποκαθήλωσε τη φωτογραφία.
Από τις πρώτες "επενδύσεις" της Fraport ήταν η αποκαθήλωση της φωτογραφίας... Μετά από έντονες διαμαρτύριες επιβατών ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην ΕΡΤ:
«Δεν έχουμε πρόθεση να αλλοιώσουμε το προφίλ του κάθε αεροδρομίου. Έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαριότητας όλων των χώρων και η φωτογραφία κατέβηκε για αυτό το λόγο. Όταν ο καθαρισμό ολοκληρωθεί θα εξετάσουμε που και πως θα επανατοποθετηθεί»
Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη του θέματος
Το ιστορικό της φωτογραφίας:
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας ο Λευτέρης Παρτσάλης περιγράφει πως τράξηξε την φωτογραφία: Απεσταλμένος από το Rizopoulospost, έμεινα περίπου πέντε ημέρες στο νησί. Από την πρώτη μέρα δεν έβλεπες άλλο τίποτα από δεκάδες βάρκες να φθάνουν και να ξεχύνονται μικρά παιδιά με βουρκωμένα μάτια, ηλικιωμένες γυναίκες, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρεγμένοι και τρομοκρατημένοι. Σύντομα κατάλαβα ότι πολλές εικόνες βρίσκονται στο πίσω μέρος, εκεί που εθελοντές και κάτοικοι έδιναν την ψυχή τους. Έτσι και η στιγμή της φωτογραφίας. Μια στιγμή μεγαλοψυχίας και ελληνικής λεβεντιάς, από αυτή που μόνο στα χωριά μπορεί να συναντήσει κανείς. Τρεις γιαγιάδες είχαν καθίσει στο παγκάκι την ώρα που μια γυναίκα μπροστά τους προσπαθούσε να ταΐσει το μωρό της ενώ αυτό έκλαιγε ασταμάτητα. Οι γιαγιάδες μιλώντας της με ελληνική Mυτιλινιά διάλεκτο, της ζήτησαν το μωρό. Από τις κινήσεις τους το κατάλαβε και τους το έδωσε. Εκείνη τη στιγμή γέλασα από ευτυχία, μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Σήκωσα τη μηχανή μου και τράβηξα την εικόνα. Μία μέρα μετά η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το να γίνει viral μου έδωσε χαρά γιατί είναι μία προσέγγιση από την πλευρά των κατοίκων. Δεν έχει να κάνει με εθελοντές, που ούτως ή άλλως ήρθαν για να βοηθήσουν και έχουν δώσει την ψυχή τους, έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία του νησιού αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Εδώ στην πρώτη γραμμή που κανείς θα περίμενε κραυγές αγανάκτησης, αυτοί εδώ οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό και την καλλιέργεια της γης, διδάσκουν μαθήματα ανθρωπιάς.
Τότε το Lesvosnews.net έγραφε:
Λέσβος, 16 Οκτωβρίου 2015. Σκάλα Συκαμιάς
Θυμήθηκες ξανά όλα όσα πέρασες και εσύ. Τις λαχτάρες και τον αγώνα που έδωσες για να μεγαλώσεις τα δικά σου παιδιά. Θυμήθηκες ότι ποτέ τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Μάχες καθημερινές για το αυτονόητο, ιδρώτας για λίγο ψωμί. Θυμήθηκες τις ιστορίες που και εσύ άκουγες από τους γονείς σου. Θυμήθηκες φίλες που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.
Θυμήθηκες πώς είναι να μεγαλώνεις ένα μωρό.
Και τώρα κρατάς στα χέρια σου ένα μωρό που δεν είναι δικό σου. Δεν είναι μόνο η χαρά ότι το φροντίζεις. Είναι η χαρά να γίνεσαι ξανά μάνα. Μάνα!
Και η φυσική μάνα έχοντας γλυτώσει από πολέμους, θάλασσες και ταραχές μπορεί να χαμογελά... γιατί ίσως στα πρόσωπα των τριών γιαγιάδων στη Σκάλα Συκαμιάς να βρήκε ξανά τη δική της μάνα, να βρήκε ξανά την ελπίδα.
Ευχαριστούμε γιαγιάδες της Λέσβου.
Ποιες ειναι οι γιαγιάδες της Λέσβου:
Η 83χρονη Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση, η 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και η 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυραπίδη.