Κοινωνία

29/09/2014 - 12:25

Από την Αγιάσο επιστολή απόγνωσης στο Δήμαρχο Λέσβου

yle="text-align: justify;">Κύριε δήμαρχε,
Κε αντιδήμαρχε Περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και πρασίνου,
Κε αντιδήμαρχε Πλωμαρίου – Αγιάσου,
Κε εντεταλμένε δημοτικέ Σύμβουλε της Αγιάσου,
Κε πρόεδρε της Δημοτικής Ενότητας  Αγιάσου




Κατ' αρχήν σας ευχόμαστε καλή δύναμη και πολύ πολύ κουράγιο στο μεγάλο έργο που σας ανέθεσε ο λαός της Λέσβου.
Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε με λίγα λόγια το περίγραμμα των θέσεων μας, στίς οποίες κατέληξε η γενική συνέλευση τού  συλλόγου επαγγελματοβιοτεχνών της Δημοτικής Ενότητας  Αγιάσου, το παλιό κεφαλοχώρι της Λέσβου που σήμερα σαν αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων, κατέληξε:


α. Να μην έχει μόνιμο γιατρό, παρά ένα γιατρό ο οποίος έρχεται μερικές ημέρες της εβδομάδας από το Πλωμάρι μόνο και μόνο για να συνταγογραφεί. Η δε συνταγογράφηση στην Αγιάσο έχει γίνει μία μεγάλη περιπέτεια για τους δημότες μας και κυρίως για τους ηλικιωμένους,  αφού για να γράψουν τα φάρμακα τους   πρέπει (άκουσον άκουσον) να πάνε στο Αγροτικό Ιατρείο από τις 6 το πρωί (μαρτυρίες λένε και για τις 4 το πρωί) για να γράψουν το όνομα τους σε μια υποτιθέμενη λίστα και μετά να περιμένουν μέχρι τις 9 ή και 10 η ώρα που έρχεται η γιατρός από το Πλωμάρι και να τελειώσουν το μεσημέρι. Η Αγιάσος που μόλις 3-4 χρόνια πριν είχε 3 γιατρούς δεν έχει κανένα γιατρό σήμερα, φθάσαμε μάλιστα στο σημείο να πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος σε απόσταση 5-6 μέτρα από το ιατρείο, ενώ οι απλές πιστοποιήσεις θανάτου πλέον δε μπορούν να γίνουν στην Αγιάσο αλλά πρέπει να μεταφερθούν (οι νεκροί) στο Βοστάνειο όπου και εκεί σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα πρέπει να κληθεί ιδιώτης γιατρός επί πληρωμή για να υπογράψει τη βεβαίωση θανάτου για να μπορέσει να γίνει η ταφή. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστούν την ανωτέρω ταλαιπωρία, να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς για να γράψουν τα φάρμακα τους πληρώνοντας επί πλέον χρήματα.


β.  Να μην έχει ούτε ένα τραπεζικό κατάστημα στη περιοχή, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα για την παραμικρή τραπεζική συναλλαγή πχ πληρωμή εισφορών στα ταμεία και φόρων στη ΔΟΥ να πρέπει να κατέβουμε στη Μυτιλήνη.


γ. Να έχουν  διαλύσει  τη Δ.Ε της Αγιάσου η οποία από 9 υπαλλήλους που είχε, τώρα έχει μόνο 2 με αποτέλεσμα για οποιοδήποτε μη βεβαιωμένο χρέος όπως το 0,5% ή κάποιο πρόστιμο από τροχαία παράβαση να είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Μυτιλήνη για να πληρώσουμε. Περιττό θεωρούμε να σας αναφέρουμε ότι οι καμένες λάμπες κάνουν 5 με 6 μήνες για να αντικατασταθούν, τα προβλήματα στην ύδρευση ήταν όλο το καλοκαίρι στην ημερήσια διάταξη με ιδιαίτερο πρόβλημα το δεκαπενταύγουστο, οι δε διαρροές του νερού από το δίκτυο επισκευάζονται μετά απο παρέλευση πολλών μηνών την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή  μιλάει για έλλειψη νερού λόγω λειψυδρίας .


δ. Τέλος οι επαγελματοβιοτέχνες της Αγιάσου αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με την άρνηση της Δημοτικής Αρχής εδώ και 2 χρόνια, να δώσει άδειες για τραπέζια ή εμπορεύματα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τους επαγελματοβιοτέχνες της Αγιάσου οι οποίοι βρίσκονται σε μια ιδιόμορφη ομηρία. Ενώ είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε για τα πεζοδρόμια η δημοτική αρχή αρνείται να δώσει άδειες επικαλούμενη την ιδιομορφία των δρόμων και τη νομιμότητα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, έχουμε όμως την άποψη ότι ο Δήμος μπορεί να δώσει κάποια λύση έτσι ώστε και χρήματα να εισρεύσουν στο ταμείο του Δήμου και εμείς σε μια δύσκολη εποχή που μας πνίγουν οι φόροι (Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Φόρος Επιτηδεύματος, Φόρος 0,5%,  οι Ασφαλιστικές Εισφορές στα ταμεία και πολλά άλλα) να μπορέσουμε να αντέξουμε και να μην κλείσουμε όπως πολλοί από μας που δεν άντεξαν στη φοροκαταιγίδα.

Επίσης θέλουμε να αναφέρουμε κάποιες προτάσεις  για αναβάθμιση της Δ.Ε.  Αγιάσου.
1. Τοποθέτηση μικρών καλαθιών σκουπιδιών κατά μήκος του κεντρικού δρόμου από το σταθμό λεωφορείων μέχρι και το γήπεδο.
2. Δημόσιες τουαλέτες στο σταθμό λεωφορείων.
3. Τη βοήθεια σας για τη συνέχιση της επιτυχημένης διοργάνωσης της γιορτής του κάστανου.
4. Διερεύνηση της σκοπιμότητας τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης στις 2 πύλες του χωριού.
Τέλος θέλουμε να φέρουμε σε συζήτηση το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην Αγιάσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ειδικότερα
Α. Από τις 15 Ιουλίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου τις ώρες από 17:00 έως 02:00.
Β. Από 1 Αυγούστου έως και τις 17 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως και τις 14:00 το μεσημέρι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα δώσει λύσεις στα προβλήματα για τα οποία έχει αρμοδιότητα και θα συμβάλει  για να δοθούν λύσεις και στα άλλα  προβλήματα έστω και αν  δεν έχει αρμοδιότητα.

ΑΓΙΑΣΟΣ  Σεπτέμβριος 2014

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ ‘’Ο ΕΡΜΗΣ ‘’
 

Μοιράσου το άρθρο!