Skip to main content
|

Απολογισμός Caravan Project στη Μυτιλήνη: 750 μαθητές, δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις και μια άλλη ματιά στο Αιγαίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Στις 15 Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκε η δράση του Caravan Project στη Μυτιλήνη, στην πρώτη από τις επτά πόλεις που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την περίοδο 2014-2015. Παραμένοντας για ένα μήνα, έχοντας κατασκηνώσει με 2 μογγολικά yurt, στη Δημοτική Ακτή Τσαμάκια, το Caravan Project, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καλωσόρισε τα παιδιά, τους νέους και τους κατοίκους της Μυτιλήνης στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που έχει συλλέξει από το προηγούμενο τριετές οδοιπορικό του.

Η πολυμεσική έκθεση στο μεγάλο yurt, με φωτογραφίες, αφηγήσεις και κινηματογραφικές προβολές των ιστοριών, ανοιχτή για το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του project στο νησί, υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους, προκαλώντας τον αναστοχασμό γύρω από την αξία της προφορικής μνήμης και ιστορίας και καλλιεργώντας το διάλογο γύρω από τη σημασία της διάσωσης των ανθρώπινων ιστοριών.

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα από το εκπαιδευτικό έργο του Caravan project στη Μυτιλήνη. Συνολικά, επισκέφθηκαν τα yurt και συμμετείχαν ενεργά στις πρωινές εκπαιδευτικές δράσεις, πάνω από 750 μαθητές, από σχολεία του νησιού, σχεδιάζοντας και συζητώντας πάνω στις ιστορίες της έκθεσης, αλλά και παρουσιάζοντας προσωπικές ιστορίες από τα βιώματά τους. Παράλληλα, η ομάδα του Caravan Project, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επισκέφθηκε το τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, ενώ φοιτητές συνέβαλαν εθελοντικά σε πολλές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετοχές των κατοίκων στο Εργαστήριο Ιστοριών για ενήλικες, ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μια μικρής κοινότητας ατόμων διαφορετικών προελεύσεων, η οποία παρακολούθησε εντατικά για μια εβδομάδα μια σειρά από θεματικές ενότητες πάνω στην καταγραφή ιστοριών. Το Εργαστήριο Ιστοριών περιλάμβανε Θεατρικό Παιχνίδι από την Έλσα Κούντιγκ, Δημιουργική Γραφή από την Ιόλη Ανδρεάδη, Φωτογραφία από τον Γιάννη Κωσταρή, Ντοκιμαντέρ: Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Σενάριο από το Στρατή Βογιατζή, Ντοκιμαντέρ: Καταγραφική Αφήγηση από την Αλεξάνδρα Σαλίμπα και Μοντάζ από τον Αλέξανδρο Σπάθη. Μέλη της ομάδας που παρακολούθησε το Εργαστήριο Ιστοριών έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής και καταγραφής των ιδιαίτερων ανθρώπινων ιστοριών της Λέσβου, σε συνεργασία με την ομάδα του Caravan Project.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις πλαισίωσαν την κεντρική δράση του Caravan Project στη Μυτιλήνη. Μουσικές βραδιές σε συνεργασία με τοπικά σχήματα και μουσικούς της Λέσβου, κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις, εξορμήσεις σε χωριά, όπως η παρουσίαση στο Καφενείο Αθανασιάδειον στο Πλωμάρι, ενώ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Στέγη Θεοφίλου» πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στις εικαστικές τέχνες. Αξίζει να αναφερθεί η δράση «Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα» που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση του project, σε συνεργασία με τη Νομαδική Αρχιτεκτονική και την Ελένη Τζιρτζιλάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ντόπιοι και μετανάστες φιλοξενήθηκαν για λίγες ώρες στα yurt του Caravan Project και διηγήθηκαν ιστορίες γύρω από την έννοια του ταξιδιού. Η δράση αποτέλεσε σχόλιο πάνω στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες και νησιά.

Η Μυτιλήνη σηματοδότησε την έναρξη του ταξιδιού του Caravan Project στους κόσμους των ανθρώπινων ιστοριών, ενώ ήδη η ομάδα προετοιμάζεται για τον επόμενο σταθμό της, τον Ιανουάριο, στην Κρήτη. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το 1ο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών στην πλατφόρμα caravanproject.org, το οποίο θα φιλοξενήσει τις ιστορίες της Λέσβου από την ομάδα του Εργαστηρίου Ιστοριών, ενώ ήδη κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές της χώρας έχουν στείλει τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία