Skip to main content
|

Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωv στη γιαγιά της Λέσβου και στον αλιέα Ευσ.Βαλιαμό

Η κ. Μηλίτσα Καμβύση (κέντρο) ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. AP Photo/Petros Giannakouris. Του Θεοδώρου Καλμούκου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 
 

Ανταπόρκιση από Νέα Υορκή
Του Θεοδώρου Καλμούκου


Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα τιμήσει με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την κυρία Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση, 86 ετών, (στο κέντρο της φωτογραφίας)  από το χωριό Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου, και τον αλιέα Ευστράτιο Βαλιάμο από το ίδιο χωριό για την πολύτιμη προσφορά τους στους ταλαίπωρους πρόσφυγες που έφταναν κατά δεκάδες στο ήσυχο λιμανάκι τους από τα Μικρασιατικά παράλια.

Η βράβευση θα γίνει κατά το ετήσιο επίσημο δείπνο των Αρχόντων στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στις 21 Οκτωβρίου, στο οποίο κεντρικός ομιλητής έχει οριστεί ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τάγματος των Αρχόντων. Υπενθυμίζεται ότι η καταγωγή του π. Πρίμπους από το μέρος της μητέρας του κυρίας Δήμητρας Πρίμπους είναι από τη Λέσβο, όπου ο ίδιος έχει περάσει αρκετά καλοκαίρια.

Η κυρία Μηλίτσα Καμβύση ήταν η μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου μαζί με την 92χρονη σήμερα Ευστρατία Μαυραπίδη και την 88χρονη ξαδέλφη της Μαρίτσα Μαυραπίδη, η οποία ανέλαβε να δώσει το γάλα στο νήπιο προσφυγόπουλο που μόλις είχε αφιχθεί με την μητέρα του στη Συκαμιά.

Κάθονταν και οι τρεις τους στο συνηθισμένο τους μέρος όπως έκαναν κάθε απόγευμα και γειτόνευαν, όταν έφτασαν με φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία πρόσφυγες με μικρά παιδιά. Οι κάτοικοι της Συκαμιάς, άνθρωποι φιλότιμοι και φιλάνθρωποι εκ φύσεως, τους έδωσαν φαγητό και στεγνά ρούχα. Ενα μωρό όμως έκλαιγε γοερά και δεν έπινε το γάλα που του πρόσφεραν.

Ηταν τότε που η κυρία Καμβύση πλησίασε την μητέρα του και της είπε στην επιχώρια ντοπιολαλιά «δώσε μου κόρη’μ το μωρέλ να το ταΐσω εγώ». Τότε και οι τρεις μαζί άρχισαν να τραγουδούν παιδικά τραγούδια της Λέσβου και το μωράκι ήπιε το γάλα του μονορούφι. Εκείνη τι στιγμή έτυχε να βρίσκεται εκεί ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης, και απαθανάτισε τη σκηνή, με αποτέλεσμα η φωτογραφία να δημοσιευθεί σε όλο τον Κόσμο. Η κυρία Καμβύση έχει προταθεί ανάμεσα σε τρεις άλλους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Από την άλλη μεριά, ο αλιεύς Ευστράτιος Βαλιάμος αψηφώντας τους κινδύνους έσωζε καθημερινώς δεκάδες πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Συκαμιάς, από βέβαιο πνιγμό.

Η Σκάλα Συκαμιάς είναι ένα πολύ γραφικό επίνειο με καταγάλανα νερά, φρέσκα ψάρια και όμορφα παραδοσιακά ταβερνάκια. Πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο είναι το εκκλησάκι της Παναγιάς Γοργόνας, ενώ στο κέντρο υπάρχει μία μουριά εκατόν τριάντα χρόνων η οποία έχει ονομαστεί η Μουριά του Μυριβήλη διότι εκεί συνήθιζε να κάθεται ο συγγραφέας και διηγηματογράφος Στρατής Μυριβήλης.

Υπογραμμίζεται ότι με το Αθηναγόρειο Πυθαγόρειο Βραβείο έχουν τιμηθεί οι Αμερικανοί πρόεδροι Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους, η Μητέρα Τερέζα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

 

------------------

Theodore Kalmoukos            Θεόδωρος Καλμούκος

   Religion Editor                     Εκκλησιαστικός συντάκτης

   Omogenia                                    Ομογένεια

www.thenationalherald.com            www.ekirikas.com

 

 

Αξίζει να τονιστεί ότι το Lesvosnews.net ήταν το πρώτο ΜΜΕ  (16-10-2015)  στη Λέσβο που δημοσίευσε την ιστορική φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη.
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία