«Δεν είναι καταυλισμός, είναι φυλακή» - Το Reuters στη Μόρια
Το διεθνές πρακτορείο καυτηριάζει την απαγόρευση που έχει επιβληθεί για ρεπορτάζ εντός των εγκαταστάσεων της Μόρια - Συνέντευξη Σομαλού μετανάστη: «Δεν είναι καταυλισμός, είναι φυλακή»
«Άθλιες» εγκαταστάσεις, που παραπέμπουν σε φυλακή, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters, τα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο, ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, πάνω από 6.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε δύο κέντρα φιλοξενίας στο νησί, ενώ η προσέλευση των προσφύγων, παρά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, ενώ υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από τον ντόπιο πληθυσμό.
Το διεθνές πρακτορείο κάνει αναφορά στις συγκρούσεις και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων ειδικότερα στη Μόρια, όπου τον Σεπτέμβριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, με συνέπεια να κινδυνεύουν σοβαρά άνθρωποι. Γίνεται αναφορά επίσης, στην έρευνα της αστυνομίας για τον ομαδικό βιασμό ενός εφήβου από το Πακιστάν, καθώς και τα παράπονα πολλών γυναικών για επιθέσεις που δέχονται, οι οποίες συχνά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Λένε πως είναι καταυλισμός, αλλά αυτό είναι φυλακή», δηλώνει στο Reuters ο Καμάλ Χασάν Χουσέιν, ένας 30χρονος μετανάστης από τη Σομαλία, τον οποίο συνάντησε έξω από τις εγκαταστάσεις της Μόρια ο απεσταλμένος του διεθνούς πρακτορείου. «Κάθε μέρα, όλη μέρα σκεφτόμαστε πώς θα βρούμε φαγητό, πώς θα βρούμε νερό, πώς θα πάμε στην τουαλέτα», δηλώνει ο Σομαλός μετανάστης, ο οποίος προσθέτει ότι «για λίγο πουρέ πατάτας μπορεί να περιμένουμε και δύο ώρες».
«Εδώ είμαι στη φυλακή. Είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, είναι δύσκολο να φάω φαγητό, είναι δύσκολο να κοιμηθώ», τονίζει, περιγράφοντας την κατάσταση όπως τη βιώνει ο ίδιος στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το Reuters τονίζει ότι στη Μόρια βρίσκονται σχεδόν 5.000 άνθρωποι. Σημειώνεται επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει την επίσκεψη των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της Μόρια, ώστε να καταγραφούν οι συνθήκες που επικρατούν εκεί μέσα. Στα ελληνικά νησιά, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, φιλοξενούνται σχεδόν 15.000 άνθρωποι, σε υποδομές για 7.900.