Skip to main content
|

Διαμαρτυρία μεταναστών στη Μυτιλήνη - Ελάχιστες οι προσφυγικές ροές

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ελαχιστοποιημένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 48ωρο από το Σαββάτο νωρίς το πρωί και μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί αποβιβάσθηκαν συνολικά 91 άτομα. Και συγκεκριμένα στη Λέσβο 35 άτομα, στη Χίο 41 και στη Σάμο 15.

Ας σημειωθεί ότι στους 35 αποβιβασθέντες στη Λέσβο περιλαμβάνεται και ένας Αφγανός ο οποίος πριν μέρες είχε επανεισαχθεί στην Τουρκία από τη Χίο μέσω του λιμανιού στο Δικελί, στα πλαίσια της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα  6562 άτομα. Συγκεκριμένα στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3253. Στη Χίο 2407. Και στη Σάμο 902.

 

Διαμαρτυρία

Από νωρίς σήμερα το πρωί στη διασταύρωση της εθνικής οδού Μυτιλήνης ερμής στο ύψος της Παναγιούδας, δρόμος που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με τη βόρεια και ανατολική Λέσβο, 150 Πακιστανοί μετανάστες από το χοτ σποτ της Μόριας πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία. Χωρίς όμως να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία.

Οι Πακιστανοί μετανάστες ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για τη υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί για την Ευρώπη.

-----------

 

 

ΧΙΟΣ

Συνεχίζουν από την περασμένη Τρίτη την απεργία πείνας που πραγματοποιούν 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, σε δυο από τους απεργούς αυτούς πείνας έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

 

Ψήφισμα υπέρ

Ας σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με ψήφισμα του δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους».

Και το ψήφισμα καταλήγει:

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά. Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

φωτο Λ. Σπυροπούλου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία