Κοινωνία

31/01/2016 - 07:32

Εικόνες σοκ - Νεκρά προσφυγόπουλα στο δρόμο προς Μυτιλήνη

ΔΕΗ

Μνήμες από το παρελθόν φέρνουν στο μυαλό οι τελευταίες εικόνες από το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε χθες Σάββατο 30/01/2016 στο Αιγαίο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 5 παιδιά.

 
Οι φωτογραφίες με τα άψυχα σώματα των μικρών παιδιών στις τουρκικές ακτές κάνουν τον γύρο του κόσμου, φέρνοντας στον νου την εικόνα του μικρού Αϊλάν.
 
Στις φωτογραφίες που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα κορμιά των μικρών προσφυγόπουλων φαίνονται είτε να πλέουν μέσα στη θάλασσα, είτε να έχουν ξεβραστεί στην ακτή
 
Σύμφωνα με το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η ακτοφυλακή διέσωσε 75 άτομα. Οι μετανάστες, από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ, είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκαλε και ήθελαν να φτάσουν στη Μυτιλήνη.
 
«Είμαστε πολύ λυπημένοι. Τουλάχιστον είκοσι από τους φίλους μας αγνοούνται», δήλωσε κλαίγοντας ένας από τους συντρόφους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Άλλοι μετανάστες, των οποίων ο αριθμός δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί, αγνοούνται, ενώ εικάζεται ότι πολλοί από αυτούς έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο βυθισμένο πλοιάριο
 
Ένας Τούρκος υπήκοος που είναι ύποπτος ότι διοργάνωσε τη μεταφορά των περισσότερων από 100 μεταναστών συνελήφθη, ενώ όλοι όσοι διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.
 
Το πλοιάριο που βυθίστηκε ήταν ορατό περίπου 50 μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας του Τσανακάλε, «προσέκρουσε σε βράχους αμέσως μόλις άφησε την ακτή και, δυστυχώς, βυθίστηκε».
 
Η ακτή της συγκεκριμένης επαρχίας είναι μόλις 5 μίλια βόρεια της Λέσβου.
 
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 218 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2016 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη θάλασσα από την Τουρκία προς την Ελλάδα και όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Οργανισμού οι θάνατοι στο Αιγαίο «αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς».

Μοιράσου το άρθρο!

ΤΕΒΑ