Έκοψαν το ρεύμα σε πάνω από 200 νοικοκυριά της Λέσβου από την αρχή του έτους
του Ηλία Μαραβά / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Δεκάδες εντολές διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές που δεν έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς, εκδίδονται καθημερινά από το σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Οι εντολές για κόψιμο της ηλεκτροδότησης που αφορούν μόνο στην περιοχή της Μυτιλήνης, ανέρχονται στις 70 με 100 ημερησίως.
Μόνο τις τελευταίες 20 μέρες υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 διακοπές από ιδιωτικά συνεργεία που συνεργάζονται με το ΔΕΔΔΗΕ. Εκατοντάδες καταναλωτές προσφεύγουν σε διακανονισμό προκειμένου να γλυτώσουν το κόψιμο της παροχής ρεύματος.
Η περίοδος χάριτος τελείωσε για όσους δεν έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς τής ΔΕΗ. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως οι εντολές διακοπής δεν εκδίδονταν τους προηγούμενους μήνες όχι για λόγους κοινωνικής πολιτικής, αλλά λόγω αλλαγής του μηχανογραφικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ. Το νέο μηχανογραφικό σύστημα ολοκληρώθηκε και πλέον προχωρά αυτομάτως στις βεβαιώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για καταναλωτές που δεν εξόφλησαν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως.
Στα γραφεία τής ΔΕΗ στη Μυτιλήνη καθημερινά φτάνουν από 70 έως 100 τέτοιες βεβαιώσεις από το σύστημα. Αρχικά στέλνεται ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμο λογαριασμό και αν δεν ανταποκριθεί ο οφειλέτης καταναλωτής, τότε εκδίδεται εντολή διακοπής της παροχής ρεύματος και δουλειά αναλαμβάνουν τα συνεργεία. Καθημερινά τα ιδιωτικά συνεργεία παίρνουν λίστα με τουλάχιστον 20 μετρητές στους οποίους πρέπει να κλείσουν το γενικό διακόπτη.
Διακανονισμό στο διακανονισμό
Πάνω από 10 καταναλωτές ημερησίως προχωρούν σε διακανονισμούς τακτοποίησης οφειλής, σπάζοντας το ποσό σε συνήθως τέσσερις ή περισσότερες δόσεις. Από την αρχή του έτους οι διακανονισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί, ξεπερνούν τους 400, με συνεχώς αυξητική τάση.
Υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ούτε στις σχετικά μικρές διακανονισμένες δόσεις και προχώρησαν σε δεύτερο και τρίτο διακανονισμό. Πηγές μέσα από τη ΔΕΗ επισημαίνουν πως ο διακανονισμός απλά μεταθέτει λίγο το πρόβλημα και ο καταναλωτής γλυτώνει μόνο προσωρινά τη διακοπή.
Ο βασικός λόγος είναι πως για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, ενώ πληρώνει έστω και με δυσκολία τις δόσεις διακανονισμού, οι καινούργιοι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται. Έτσι οι οικονομικές υποχρεώσεις έναντι της ΔΕΗ αυξάνονται αντί να μειώνονται και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όσους διακανονισμούς και αν κάνει ο καταναλωτής.
«Βοηθάμε όσο μπορούμε σπάζοντας τους λογαριασμούς σε μικρές δόσεις, αλλά και πάλι υπάρχει δυσκολία για να ανταποκριθεί ο κόσμος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις επιχειρήσεις. Είναι λυπηρό πραγματικά, άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν συνεπέστατοι, τώρα να μην μπορούν να πληρώσουν για το ρεύμα ακόμα και 100 ευρώ το μήνα», λέει ο Παναγιώτης Κουτσέλης, υπάλληλος της ΔΕΗ.
Εργαζόμενος στα συνεργεία που πραγματοποιούν τις διακοπές στους μετρητές τής ΔΕΗ, ο Θόδωρος Αμπελικιώτης αναφέρει: «Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δύσκολες καταστάσεις. Πολλά ρολόγια είναι στο όνομα ιδιοκτητών και οι οφειλές είναι από παλιούς ενοικιαστές και άλλες φορές συναντάμε μέσα στα σπίτια τους ανθρώπους για τους οποίους έχουμε εντολή να κόψουμε το ρεύμα. Πολλοί μάς ζητάνε λίγο χρόνο για να το τακτοποιήσουν και σχεδόν πάντα τους δίνουμε λίγο χρόνο για να κάνουν διακανονισμό.»
Στα γραφεία τής ΔΕΗ συναντήσαμε μια ηλικιωμένη γυναίκα που προσπαθούσε να κάνει διακανονισμό προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε καφενείο που διατηρεί με το γιο της στην περιοχή της Ακαδημίας. Γεμάτη απορία και αγωνία ρωτούσε: «Πώς θα καταφέρω να σας πληρώσω αν δεν έχω ρεύμα και δε δουλεύει το μαγαζί;
Δε χρωστούσαμε ποτέ και τα τελευταία χρόνια είμαστε μέσα στα χρέη. Δεν αντέχουμε άλλο. Δε μπορούμε ούτε να το πουλήσουμε το μαγαζί. Μια ζωή κόποι και αποτέλεσμα, μόνο χρέη.» Η ηλικιωμένη γυναίκα δε θέλησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της και το σεβαστήκαμε.
Ο διευθυντής του Υποκαταστήματος της ΔΕΗ στη Μυτιλήν, Χρυσόστομος Γουδής, δήλωσε στο «ΕΜΠΡΟΣ»: «Κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος πραγματικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια ήταν συνεπείς. Δυστυχώς οι εντολές για διακοπή της παροχής έρχονται από το κεντρικό σύστημα και εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Αυτό που κάνουμε, είναι να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για διακανονισμούς.»