Έρευνα του Χαροκοπειου Πανεπιστημίου σε Αιγαίο και Ιόνιο- Δεν τρώνε μεσογειακά
Η μεσογειακή διατροφή, από τη συνεχή εγκατάλειψή της στον τόπο που την καθιέρωσε, την Ελλάδα, κινδυνεύει να μείνει ως όρος μόνο στο λεξικό.
Πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε περίπου 1.700 ηλικιωμένους, μονίμους κατοίκους του Αιγαίου και του Ιονίου, έδειξε ότι σήμερα μόλις το 60% των ηλικιωμένων ακολουθεί τη μεσογειακή δίαιτα, παρ' ότι είναι η γενιά που έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο αυτό το πρότυπο διατροφής.
Το 40% των ηλικιωμένων, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ακολουθεί, όπως έδειξε η μελέτη (MEDIS), ένα δυτικό τρόπο διατροφής, πλούσιο σε κρέας και κορεσμένα λιπαρά και με πολύ λιγότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών.
Οι επιμέρους αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι από τους νησιώτες δεν ακολουθούσαν υγιεινό μοτίβο διατροφής είχαν αυξημένη συχνότητα υπέρτασης, δισλιπιδαιμιών, παχυσαρκίας και διαβήτη. Πιο κοντά στο διατροφικό μεσογειακό μοντέλο είναι οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, ακολουθούν οι ηλικιωμένοι από την Κρήτη και τελευταίοι είναι οι κάτοικοι των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, Αιγαιώτες και Κρητικοί είχαν περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και υπερχοληστερολαιμία) σε σύγκριση με τους κατοίκους του Ιονίου. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Κρήτης είχαν περίπου 3 από τους 4 κλασικούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, ενώ οι κύπριοι ηλικιωμένοι είχαν λιγότερο από δύο παράγοντες. Πάντως όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν στο ιστορικό τους καρδιαγγειακή νόσο ή άλλη χρόνια πάθηση.
Η έρευνα του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής, που έγινε από τους καθηγητές Δ. Παναγιωτάκο και Ευ. Πολυχρονόπουλο, περιλαμβάνει τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Σύρο, Νάξο, Ικαρία, Σαλαμίνα, Ζάκυνθο, Κρήτη και Κύπρο.
Αλλες σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στον τρόπο ζωής των νησιωτών είναι η εγκατάλειψη της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι παράδοξη για ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο, δεν έχουν κινητικά προβλήματα και ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες. Ακόμα:
*Πλήρως καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς καθόλου σωματική δραστηριότητα, ακολουθεί το 66% των γυναικών και 52% των ανδρών. Αυτό εξηγεί εν μέρει τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας του 40% των γυναικών και του 25% των ανδρών αυτής της ηλικίας.
*Εντονα συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίαζε το 27% των γυναικών και το 14% των ανδρών.
*Αρτηριακή υπέρταση είχε σχεδόν το 70% των γυναικών και το 58% των ανδρών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους (90%) έπαιρναν ειδική φαρμακευτική αγωγή, ενώ μόλις το ένα τέταρτο ακολουθούσε ειδική δίαιτα για την υπέρταση.
*Αυξημένα λιπίδια είχε το 35% των γυναικών και το 37% των ανδρών.
*Σακχαρώδη διαβήτη είχε το 23% των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών και εξ αυτών ποσοστό μικρότερο του 5% ήταν εξαρτημένοι από την ινσουλίνη. Μόλις 55% ακολουθούσε διαιτητική αγωγή.
*Τα τρία τέταρτα των νησιωτών, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, ανέφεραν ότι κοιμούνται τις μεσημεριανές ώρες. Τα άτομα αυτά είχαν σημαντικά μικρότερη συχνότητα προβλημάτων υγείας.
πηγη:enet