Skip to main content
|

Γιατί επιστρέφουν οι μετανάστες μόνο στη Μυτιλήνη; «Έρχονται για τουρισμό» λένε...

Μετανάστες που επιστρέφουν στη Μυτιλήνη αφού δεν τα κατάφεραν να περάσουν στη FYROM συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα που αποβιβάζονταν από το πλοίο της γραμμής
Μετανάστες που επιστρέφουν στη Μυτιλήνη αφού δεν τα κατάφεραν να περάσουν στη FYROM συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα που αποβιβάζονταν από το πλοίο της γραμμής
Στη δημοτική πλαζ, στο κέντρο της πόλης έρχονται οι βάρκες με μετανα΄στες κι πρόσφυγες από τη απέναντι ακτή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Άξιο διερεύνησης είναι το φαινόμενο της επιστροφής στη Μυτιλήνη μεγάλου αριθμού μεταναστών που απέτυχαν να περάσουν στα σύνορα με τη FYROM και επέστρεψαν στην Αθήνα. Στο σύνολο τους είναι Ιρανοί, Πακιστανοί και προερχόμενοι από χώρες της βόρειας Αφρικής δηλαδή οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου. Ως τέτοιο αναγνωρίζονται οι Σύροι, οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί αυτοί δηλαδή που τους επιτρέπεται να συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω FYROM προς τη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

Αρχικά πιστεύονταν ότι στη Μυτιλήνη οι μετανάστες επέστρεφαν προκειμένου αφού καταστρέψουν τα χαρτιά που ήδη έχουν λάβει μετά την αρχική τους καταγραφή στο hot spot της Μυτιλήνης, να επανακαταγραφούν ως πολίτες προερχόμενοι από χώρες που δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Τις τελευταίες όμως μέρες στη Μυτιλήνη φτάνουν και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλα νησιά εισόδους στην Ελλάδα όπως στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω. Μάλιστα σήμερα Δευτέρα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης αποβιβάσθηκαν και συνελήφθησαν μετανάστες που είχαν καταγραφεί στη Χίο μόλις χθες, δηλαδή αμέσως μετά την καταγραφή τους αντί να αναχωρήσουν για Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη με κατεύθυνση την τελευταία.  

Σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής Πειραιάς - Χίος -  Μυτιλήνη έφθασαν στη Μυτιλήνη περί τους 70 μετανάστες στο σύνολο τους καταγεγραμμένοι πριν μέρες στη Μυτιλήνη ή σε άλλα νησιά. Κι ενώ ανάλογο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα νησιά - εισόδους οι διωκτικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Λέσβου προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους της επιστροφής. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όπως δηλώνουν όλοι «στη Μυτιλήνη έρχονται για τουρισμό» ενώ εντύπωση προκαλεί και το ότι αφού αφεθούν ελεύθεροι κυριολεκτικά «εξαφανίζονται». Ας σημειωθεί ότι από την περασμένη Τετάρτη ως σήμερα συνολικά στη Μυτιλήνη επέστρεψαν περί τους 500 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ η καλοκαιρία κρατά σταθερό τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο από την απέναντι Μικρασιατική ακτή στους 1500 τη μέρα. Χθες καταγράφηκαν αμέσως μετά την άφιξη τους σε ακτές του νησιού 1553 μετανάστες και πρόσφυγες. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας δεν μένουν περισσότεροι από 100 άτομα ενώ όλοι όσοι καταγράφηκαν αναχώρησαν χθες για τον Πειραιά. 

Ας σημειωθεί ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη βόρεια Λέσβο. Το κέντρο πλέον, της αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών προς τη Λέσβο έχει πλέον μετακινηθεί στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Αλτίνοβα, νότια του Αϊβαλί και Μπαντεμπλί νότια του Δικελί απέναντι από την ανατολική ακτή του νησιού. Έτσι το κύριο σημείο αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης από τη Θερμή στα βόρεια μέχρι και το αεροδρόμιο στα νότια της πόλης. Αλλά και στην ίδια την πόλη της Μυτιλήνης αποβιβάζονται. Σήμερα πολλές βάρκες έφθασαν μέσα στη δημοτική πλαζ της πόλης στην περιοχή από τη Φυκιότρυπα μέχρι τα Μπλόκια.

 

Στρατής Μπαλάσκας /  ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

φωτογραφίες: 

1 Μετανάστες κοιμούνται στην αποβάθρα του λιμανιού της Μυτιλήνης

2 και 3 Μετανάστες που επιστρέφουν στη Μυτιλήνη αφού δεν τα κατάφεραν να περάσουν στη FYROM συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα που αποβιβάζονταν από το πλοίο της γραμμής

4 Στη δημοτική πλαζ, στο κέντρο της πόλης έρχονται οι βάρκες με μετανα΄στες κι πρόσφυγες από τη απέναντι ακτή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία