Κοινωνία

01/10/2019 - 18:32

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για Μόρια : Είμαστε εξοργισμένοι

Είμαστε εξοργισμένοι με το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Κυριακή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η φωτιά που ξέσπασε και ο επιβεβαιωμένος θάνατος μίας γυναίκας δεν μπορεί να θεωρηθούν ατύχημα. Αυτή η τρομερή τραγωδία είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής που εγκλωβίζει 13.000 ανθρώπους σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για 3.000.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην κλινική μας έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων, προσφέροντάς τους ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη. Συνολικά η ομάδα μας έχει περιθάλψει 30 ασθενείς με μικροτραυματισμούς, 8 εκ των οποίων παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

«Κάθε Ευρωπαίος ηγέτης είναι υπεύθυνος για την απάνθρωπη κατάσταση στα ελληνικά νησιά και έχει την υποχρέωση να αποτρέψει τυχόν νέους θανάτους και δυστυχία στο μέλλον. Είναι επιτέλους καιρός να τερματιστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η απάνθρωπη πολιτική περιορισμού και να απομακρυνθούν επειγόντως οι άνθρωποι από την κόλαση της Μόριας» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης.

Οι ομάδες μας στο πεδίο εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις ανάγκες ψυχικής και σωματικής υγείας, οι οποίες προκύπτουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι άνθρωποι στη Μόρια είναι απαράδεκτες, αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες.

Όλες οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης, στην ενδοχώρα.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016. Στην Σάμο παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης για τον πληθυσμό που διαμένει έξω από το Κέντρο Yποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ και διαθέτει κλινική για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ στην Χίο παρέχουν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και ψυχικής υγείας. Διαθέτουν επίσης κοινωνικούς λειτουργούς και στηρίζουν το τοπικό νοσοκομείο της Χίου παρέχοντας υπηρεσίες διαπολιτισμικής μεσολάβησης. Στην Αθήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν το Κέντρο Φροντίδας Ημέρας που παρέχει υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ψυχικής υγείας και φροντίδα για χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, οι σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες λειτουργούν κλινική αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων από τον Οκτώβριο του 2014.

Μοιράσου το άρθρο!