Κοινωνία

21/09/2015 - 11:04

H οικογένεια Βρετανών που σώζει Σύρους πρόσφυγες στη Λέσβο

Ο

Έρικ Κέμπσον μαζί με την οικογένειά του ήρθε στη Λέσβο πρώτη φορά για διακοπές πριν από 17 χρόνια. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να ζήσει στην Ελλάδα, καθώς ερωτεύτηκε το όμορφο νησί.Μαζί με τη γυναίκα του και την τότε ηλικίας λίγων μηνών κόρη τους, ο σήμερα 60χρονος Βρετανός αποφάσισε να μετακομίσει σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, για να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αλλαγή όμως που βίωσε η οικογένεια με τη δραματική αύξηση των ποσοστών Σύρων προσφύγων που ήρθαν στο νησί, άλλαξε την καθημερινότητάς τους.

Τους τελευταίους μήνες, ο Έρικ, μαζί με τη σύζυγό του και την 16χρονη πια κόρη τους, αφιερώνουν όλη τους την ημέρα να βοηθούν πρόσφυγες.Ο Έρικ εξομολογείται στην εφημερίδα ότι «πάντοτε είχαμε πρόσφυγες στη Λέσβο. Αλλά η διαφορά από πέρυσι είναι τεράστια. Πέρυσι είχαμε 5.000 ανθρώπους και φέτος έχουμε πάνω από 100.000».Ο Βρετανός που ζει στο Μόλυβο, όπου έχει κατάστημα με είδη δώρων, δήλωσε πως τον Φεβρουάριο τα νούμερα των ανθρώπων άρχισαν να αυξάνονται επικίνδυνα και αποφάσισαν με τη γυναίκα του να μην κάθονται απλά να παρακολουθούν και να κάνουν κάτι γι' αυτό. Έκτοτε βοηθούν ανθρώπους. «Το μεγάλο σοκ ήταν όταν είδα ένα παιδικό σωσίβιο για πρώτη φορά στην παραλία. Αποφάσισα ότι δεν μπορεί να είμαι άνθρωπος και να μένω ανεπηρέαστος. Έχω και εγώ ένα παιδί και σκέφτηκα αυτούς τους γονείς» δηλώνει.

Μαζί με τη σύζυγο του, Φιλίππα, και την κόρη τους, Ελένη (που την φωνάζουν με το ελληνικό της όνομα και όχι Έλεν), ξεκίνησαν να δουλεύουν μόνοι και τώρα άλλοι 60 άνθρωποι από τον Μόλυβο τον βοηθούν. Το σπίτι τους λειτουργεί ως κέντρο σίτισης και παροχής βοήθειας, καθώς και φαρμάκων, αλλά και ρούχων.«Κάθε μέρα πριν το μεσημεριανό βλέπουμε περίπου 20 βάρκες να φτάνουν. Τις περισσότερες φορές κλαίνε από χαρά, όταν φτάνουν φιλούν το έδαφος και αγκαλιάζονται. Κάποιες φορές φτάνουν άνθρωποι με σοβαρά τραύματα, αλλά το χειρότερο είναι όταν έχουμε θανάτους -τα πράγματα είναι πολύ δραματικά» εξηγεί. «Πριν κάποιες μέρες, μια βάρκα βούλιαξε λίγο πριν φτάσει και έπεσαν στο νερό δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων δεν ήξεραν κολύμπι» περιγράφει. Η κόρη του, Ελένη, κολύμπησε και έσωσε ένα τρίχρονο παιδάκι. «Θα σας πω μόνο ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται να καλύψουν την είδηση, καταλήγουν να βοηθούν και αυτοί. Και σοκάρονται. Είχα έναν δημοσιογράφο από το RTL, ο οποίος είχε καλύψει πολλούς πολέμους. Παρ' όλα αυτά, δεν άντεξε να βλέπει τέτοια κατάσταση και έκλαιγε σαν μωρό στην παραλία» αποκαλύπτει ο Έρικ.

Το άσχημο είναι ότι, ενώ πολλοί είναι οι συντοπίτες τους που βοηθούν, υπάρχουν κάποιοι γείτονές τους, που δεν «εγκρίνουν» τη βοήθεια που παράσχουν. Ο Βρετανός αποκαλύπτει ότι «κάποιοι δεν μας μιλούν, μας έχουν βρίσει, μας έχουν φτύσει και μάλιστα μια φορά μας έχουν σκίσει και τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Κάποιοι στο χωριό θεωρούν ότι προσφέροντας καλοσύνη και τρόφιμα θα φέρει κι άλλους πρόσφυγες».

«Καταλαβαίνω ότι ο ερχομός αυτών των ανθρώπων έχει αλλάξει τις ζωές μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να είναι εδώ. Θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» εξηγεί.

Συγκλονιστικό παράδειγμα: αγοράκι μόλις δύο ημερών, το οποίο μαζί με τη μητέρα του φρόντισαν ο Κέμπσον και δύο Ελληνίδες το μετέφεραν στη Μυτιλήνη, όταν η ελληνική αστυνομία τους σταμάτησε και ανάγκασε μητέρα και νεογνό να περπατήσουν στην πόλη.

Δείτε  το βίντεο από ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Chanel 4

 

πηγη: πρώτο θέμα

Μοιράσου το άρθρο!