Skip to main content
|

Χάος στο ΠΙΚΠΑ - Πάνω από 500 μετανάστες !

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

της Ανθής Παζιάνου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Χάθηκε η μπάλα στο ΠΙΚΠΑ… χάθηκε Οι πάνω από 500 μετανάστες που αφίχθηκαν εκεί κατά την τελευταία εβδομάδα, έκαναν την κατάσταση εκρηκτική.
Μαζί χάθηκε και η υπομονή των εθελοντών του «Χωριού τού Όλοι μαζί», που προσπαθούν πλέον να αποτρέψουν με νύχια και με δόντια την έκρηξη μιας υγειονομικής βόμβας, η οποία δημιουργήθηκε από την παντελή αδιαφορία της Πολιτείας να λειτουργήσει ουσιαστικές υποδομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό και τη στρατηγική των αρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η Λέσβος τίθεται στην εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και εκεί, στην άκρη της άκρης, στην πάλαι ποτέ κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ της Νεάπολης, «κρύβονται» εδώ και μήνες κάτω από το χαλί τα προβλήματα που διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Εκατοντάδες πρόσφυγες καλούνται να παραμείνουν σε ένα ανοιχτό χώρο, που όμως δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 80 άτομα και ο βόθρος του χρειάζεται άδειασμα κάθε μέρα.
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κρατά μόλις 40 άτομα παραπάνω από τη χωρητικότητά του. «Κατάληψη στο χώρο του Δήμου έχει κάνει η Πολιτεία», λέει στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, που ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει, επισημαίνει ότι έως τέλος του μηνός οι κατασκηνώσεις πρέπει να έχουν αδειάσει και να έχουν κλείσει.


Λύματα παντού
Λύματα που ξεχύνονται έξω από τις τουαλέτες και σκουπίδια σε όλη την έκταση των δημοτικών κατασκηνώσεων. Σε καμμία περίπτωση αυτές οι εικόνες, δεν ήταν αυτές που είχαν φανταστεί οι εθελοντές του «Χωριού τού Όλοι μαζί», όταν το Δεκέμβριο του 2012 πήραν τα κλειδιά από το Δήμο μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών και άνοιξαν έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, για να γίνει πρότυπο υποδοχής και φιλοξενίας ενάντια στη λογική των κέντρων κράτησης που φυλακίζουν τους μετανάστες.

Ήταν προτεραιότητά τους να δημιουργηθεί ένα αντιπαράδειγμα προς το Κέντρο Κράτησης της Παγανής που έκλεισε και δυσφήμησε διεθνώς το νησί για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, ενώ έσυρε και τη χώρα στα διεθνή δικαστήρια για την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, και η εικόνα το 2012 προσφύγων μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης που κατασκήνωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και η κράτησή τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε συνθήκες καύσωνα, ήταν κάτι που επίσης ήθελαν να αποφύγουν.
Το «Χωριό τού Όλοι μαζί» αρχικά συγκροτήθηκε από οργανώσεις για τη δημιουργία κύματος αλληλεγγύης προς όλους τους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η ένταση, όμως, των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο και στη συνέχεια σε όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο, έκανε το δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων να ασχολείται μόνο με το μεταναστευτικό.


Ο φράχτης του Έβρου, επίσης, «βοήθησε» την Πολιτεία να βγει «ασπροπρόσωπη» προς τα έξω, αφού το «πρόβλημα» εμφανιζόταν στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της πρωτεύουσας σε ελάχιστες περιπτώσεις, και κυρίως όταν η θαλάσσια περιοχή του νησιού μας θρηνούσε θύματα.

Ναι μεν «καταλήψεις», αλλά;
Ήταν το «ΕΜΠΡΟΣ» που ρώτησε τον υπουργό Ναυτιλίας τον περασμένο Ιούλιο περί του τι είχε να πει για την κατάσταση που επικρατούσε στις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ και εκείνος έκανε λόγο για «καταλήψεις» από πλευράς εθελοντών. Μάλιστα, είχαμε διευκρινίσει για τη στάση των λιμενικών που εναπόθεταν ανεξέλεγκτα στη Νεάπολη όσους πρόσφυγες δε χωρούσε το Κέντρο στη Μόρια.


Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συνοδεύσει την κ. Μάλμστρομ, Ευρωπαία επίτροπο, στο χώρο που λειτουργεί ως Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών στη Μόρια, και… ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες αίθουσες που μέχρι και ανθρώπους με αναπηρίες μπορούν να στεγάσουν και -όπως χαρακτηριστικά είχαμε γράψει- «έμειναν όλοι ικανοποιημένοι».
Δύο μήνες αργότερα, και ο λιμενάρχης Λέσβου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υιοθετώντας τη λογική Βαρβιτσιώτη, έκανε λόγο για καπηλεία του χώρου από τους εθελοντές!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τού «Ε», παρά την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια του υπουργού Ναυτιλίας για το ότι εξέλειπαν πλέον οι εικόνες των μεταναστών στο λιμάνι, η κατάσταση στις δημοτικές κατασκηνώσεις διαρκώς χειροτέρευε, με τους εθελοντές ολοένα και να λιγοστεύουν, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες, ο αριθμός των αφίξεων των οποίων αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο.
Από τη μία, η γύρω περιοχή κατανοεί το πρόβλημα, από την άλλη, δυσανασχετεί. Κι αυτό γιατί ήταν ήδη γνωστό, πολύ πριν μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας το ΠΙΚΠΑ, ότι παρουσιάζει πρόβλημα με την αποχέτευση και ότι ο βόθρος πρέπει να αδειάζει από το Δήμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πόσο μάλλον τους τελευταίους μήνες.
Χτες, το «ΕΜΠΡΟΣ» περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους τού ΠΙΚΠΑ και είδε πρόσφυγες να καθαρίζουν το χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο.


Υπερπενταπλάσιοι!
Σε απόγνωση ήταν η Έφη Λατσούδη για την αδιαφορία της Πολιτείας, ενώ ο Ευριπίδης Καλογρίδης, και οι δύο εθελοντές του «Χωριού τού Όλοι Μαζί», μας εξηγούσε ότι μπήκε «στοπ» στο Λιμενικό μετά τον αριθμό 500.
«Ο χώρος, το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί, μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα, και σήμερα (σ.σ. χτες) είναι 500. Δεν έχουμε ούτε υπόστρωμα για να κοιμηθούν τόσοι άνθρωποι. Και η αλήθεια είναι ότι δε θέλουν να τους αφήσουν στο λιμάνι και προσπαθούν να τους κρύψουν εδώ», μας λένε.
Ας σημειωθεί ότι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα των ημερών ήταν ότι μπλόκαρε το σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (που ούτως ή άλλως έχουν αργούς ρυθμούς) ώστε να αποχωρήσουν πιο γρήγορα από το νησί οι πρόσφυγες.
Σε σχέση με τα λύματα από το βόθρο, οι εθελοντές μάς λένε: «Κάθε μέρα πρέπει να έρχεται ο Δήμος να τον αδειάζει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, ούτε να στεκόμαστε στη μέση, μεταξύ Δήμου, Λιμενικού και Αστυνομίας, λες και εμείς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα».
Παρ’ όλ’ αυτά, επιμένουν: «Έχουμε λιγοστέψει επικίνδυνα, αλλά δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια». Στο μεταξύ, το φαγητό έχει αναλάβει η Αστυνομία και τη διανομή του, οι εθελοντές.
Οι μερίδες όμως δε φτάνουν πάντα. Παράλληλα διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη σε είδη υγιεινής, ενώ δεν επιτρέπεται στους «Γιατρούς του Κόσμου» από την υπηρεσία τους να συνδράμουν, αφού είναι επιφορτισμένοι με το Κέντρο στη Μόρια. Έτσι, μέχρι χτες υπήρχαν δύο έγκυες γυναίκες, η μία στον ένατο μήνα, που ακόμα και γι’ αυτές έπρεπε να τρέξουν οι εθελοντές για να τις μεταφέρουν στο Νοσοκομείο.

Τι απαντούν στο Βαρβιτσιώτη
«Όπως το πάρει ο καθένας», λέει στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο κ. Καλογρίδης, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη περί καταληψιών. «Εμείς πήραμε το κλειδί των δημοτικών κατασκηνώσεων, παρουσία του τότε δημάρχου, κ. Βουνάτσου, του τότε περιφερειάρχη, κ. Γιακαλή, της Αστυνομίας, του λιμενάρχη και του αστυνομικού διευθυντή. Αν μας θεωρεί καταληψίες, ας το κάνει», επισημαίνει.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του λιμενάρχη περί καπηλείας του χώρου, προσθέτει: «Το Λιμενικό υιοθετεί τη λογική του κ. Βαρβιτσιώτη. Αφήνει συνέχεια κόσμο εδώ, αλλά γνωρίζουμε ότι η ευθύνη δεν είναι δική του, αφού αυτό εκτελεί εντολές της Πολιτείας».

Είναι άλλοθι οι εθελοντές;
Ρωτήσαμε τον κ. Καλογρίδη σε σχέση με τη λειτουργία τού «Χωριού» και με το αν με τον τρόπο που λειτουργεί, ανεχόμενο τελικά τις αφίξεις, βοηθά την Πολιτεία να κρύβει το πρόβλημα, παρά να το επιλύει. «Εμείς λειτουργούμε πρώτα ανθρωπιστικά. Δεν τραβάμε τους ανθρώπους, να τους βάλουμε στη μέση. Το να κάνουμε διαδηλώσεις δε δίνει καμμία λύση.
Δεν είπαμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία και τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και φυσικά την πόλη μας. Για σκεφτείτε πώς θα ήταν αν περιφέρονταν από το 2012 σε δρόμους και σε πλατείες και πώς θα είχαν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα στην πόλη. Είναι δεκτή η κριτική, αλλά έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη», μας απάντησε.
Στο μεταξύ, και με αφορμή την επικοινωνία μας, οι εθελοντές κάνουν έκκληση για σαπούνια, σκόνη για πλύσιμο στο χέρι, υπνόσακους, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα, παπούτσια, πάνες για μωρά, σερβιέτες, εμφιαλωμένα νερά και λάδι.
Ας σημειωθεί επίσης πως μετά το «στοπ» των εθελοντών, χτες από το πρωί αφήναν τους μετανάστες στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού και ενδεχομένως οι γνώριμες εδώ και δύο χρόνια εικόνες να επιστρέψουν.

«Η Πολιτεία κάνει κατάληψη»
Ο νέος δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, ερωτηθείς και σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επεσήμανε ότι μέχρι τέλος του μήνα το ΠΙΚΠΑ «θα πρέπει να έχει αδειάσει. Δυστυχώς η Πολιτεία μεγιστοποιεί το πρόβλημα.
Ενώ υπάρχει κατάλληλος χώρος με συνθήκες ανθρωπιστικές, ενώ ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για το Κέντρο στη Μόρια, η Πολιτεία έχει κάνει κατάληψη στην περιουσία του Δήμου. Έχω προχωρήσει σε σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη, έχω στείλει και επιστολές, ώστε να μην επιβαρύνεται ήδη ένας δήμος που έχει έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο».
Αν πρέπει να κλείσει ρωτάμε τον κ. Γαληνό, και απαντά: «Πρέπει να κλείσει άμεσα. Σε λίγο θα έχουμε αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ο χώρος είναι αθλητικό κέντρο, είναι σοβαρή η ανησυχία των γονέων για το πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους, και δεν το λέω ρατσιστικά αυτό.
Οι άνθρωποι πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει, δε γίνεται να διατηρείται η Αθήνα οργανωμένη και να στέλνουν το πρόβλημα στην περιφέρεια».

 


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ,σκηνες ,κουβερτες παπουτσια ,σαπουνια, σερβιετες ,οδοντοβουρτσες οδοντοκρεμες ,παντουφλες και ξηρα τροφη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία