Κοινωνία

27/09/2018 - 08:09

Η Μόρια στην εφημερίδα "New York Times"

Η

εφημερίδα «New York Times» επανέρχεται στο θέμα του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο, και με ανταπόκριση της Νίκης Κιτσαντώνη αναφέρεται στην προειδοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη διογκούμενη κρίση ασφάλειας και ψυχικής υγείας στον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας.

Μάλιστα χαρακτηρίζεται η Μόρια ως ένας εκρηκτικός τόπος όπου η βία, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα ψυχολογικά τραύματα και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης είναι ο κανόνας, έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα να αμβλύνει τον επικίνδυνο συνωστισμό.

«Εκεί στη Μόρια, γράφει η ‘ΝΥΤ’, πάνω από 8.500 άνθρωποι στοιβάζονται σε καταυλισμό που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.100», αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC). Υπάρχει μόνον μια ντουζιέρα ανά 84 άτομα και μια τουαλέτα ανά 72, ενώ το σύστημα αποχέτευσης είναι τόσο βεβαρημένο που το λύματα φθάνουν μέχρι τα στρώματα στα οποία κοιμούνται παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι προειδοποιήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο έρχονται τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν σκληρή στάση έναντι των μεταναστών.

Οι συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια έχουν επισύρει καταδίκες εδώ και χρόνια, ωστόσο οι καταγγελίες γίνονται όλο και περισσότερο επείγουσες καθώς το ολιγάριθμο προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνει επανειλημμένες αναφορές για επιθέσεις και απόπειρες αυτοκτονιών, ακόμη και από παιδιά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έκανε λόγο για «σοβαρή επιδείνωση της φυσικής και ψυχικής υγείας» και για «συχνά περιστατικά βίας κάθε μορφής» στον καταυλισμό, όπου βρίσκονται άνθρωποι που έχουν διαφύγει από τη βία που επικρατεί στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο συναγερμός δίνεται ενώ στη Ευρώπη συζητούνται μέτρα περιορισμού των μεταναστευτικών ελεύσεων, με πρώτη την Ιταλία, όπου τη Δευτέρα ψηφίστηκε μία πρόταση σκληρής γραμμής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Η IRC αναφέρει επίσης ότι στην κατάμεστη κλινική της στη Μόρια νοσηλεύτηκαν 126 άνθρωποι φέτος και το 30% από αυτούς είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, ενώ το 60% το είχαν σκεφτεί.

Η Λέσβος των 86.000 κατοίκων δέχθηκε τεράστια πίεση το 2015, όταν έγινε η κύρια πύλη εισόδου για ένα εκατομμύριο μεταναστών. Ακόμη και με τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας, η πλημμυρίδα των ανθρώπων κατέβαλε τις υπηρεσίες της Ελλάδας, που τότε πάλευε ακόμη να συνέλθει από την οικονομική κρίση.

Εκτοτε οι αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως η πίεση στη Μόρια και άλλους καταυλισμούς δεν μειώθηκε.

Η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο γίνεται με βραδείς ρυθμούς, άλλες χώρες δεν επιτρέπουν εύκολα την είσοδο σε μετανάστες που διέρχονται από την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές είναι αυστηρές με μετανάστες που θέλουν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Μετά από συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλο, οι ελληνικές αρχές μετέφεραν 100 μετανάστες από τη Μόρια στη Βόρεια Ελλάδα. Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν 444 άνθρωποι, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα μετακινηθούν 1.000 ακόμη, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας.

Διαβάστε εδώ το άρθρο

Μοιράσου το άρθρο!