Κοινωνία

05/01/2016 - 18:48

Ήρθε από την Αυστραλία στη Λέσβο για να σώζει ζωές!

m>«Δεν μπαίνουν στις βάρκες να διασχίσουν την θάλασσα χωρίς λόγο: διαφεύγουν, βρίσκονται σε πανικό και φοβούνται» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC.

 
Η εικόνα του μικρού Αϊλάν, να κείτεται νεκρός στις τουρκικές ακτές, είναι μία από εκείνες που σημάδεψαν το 2015, στοιχειώνοντας τις συνειδήσεις των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και προσφέροντας μία δραματική αφύπνιση στην διεθνή κοινότητα, καλώντας την να κινητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, καθώς χιλιάδες ανθρώπων διασχίζουν το Αιγαίο σε επικίνδυνες για την ζωή τους συνθήκες, καθώς προσπαθούν να διαφύγουν από την κατεστραμμένη Συρία, ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.
 
Για τον Simon Lewis, αυτή η φωτογραφία ήταν κάτι πολύ περισσότερο - ένα κάλεσμα στην συνείδησή του, μία παρακίνηση να αφήσει την βολή του και να ταξιδέψει στην άλλη άρκη της Γης, από τη Μελβούρνη στην Μυτιλήνη, ώστε να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις του, δουλεύοντας στο πλευρό των εθελοντών, των ακτιβιστών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συντρέχουν τους πρόσφυγες που καταφτάνουν κστο νησί.
 
Ο 32χρονος ναυαγοσώστης, επικεφαλής του St. Kilda Life Saving Club, άφησε την Αυστραλία για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα κέντρο 24ωρης αντιμετώπισης κρίσεων που έχει στηθεί στην Λέσβο για την διάσωση εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στο νησί δια θαλάσσης. «Δεν μπαίνουν στις βάρκες να διασχίσουν την θάλασσα χωρίς λόγο: διαφεύγουν, βρίσκονται σε πανικό και φοβούνται» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC. «Πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν κολύμπι και κάποιοι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ θάλασσα. Κάνουν αυτό το ταξίδι προς την ελευθερία για μια καλύτερη ζωή με κάθε κόστος» τόνισε, δικαιολογώντας έτσι την επιλογή του να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης εκείνων που κινδυνεύουν από πνιγμό.
 
Ο εθελοντής ναυαγοσώστης, ο οποίος επελέγη για το ταξίδι των οκτώ ημερών από την ναυαγοσωστική ομοσπονδία International Surf Life Saving Association, κατάφερε να μαζέψει από προσφορές μέσω internet 12 χιλιάδες δολάρια για τα έξοδα του ταξιδιού του και για την αγορά νέου εξοπλισμού για το κέντρο διάσωσης.
 
Ο ρόλος του στη Λέσβο, η οποία είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, λόγω της εγγύτητας του νησιού με τις τουρκικές ακτές, θα απαιτήσει πολύ γερά νεύρα, καθώς δεν περιορίζεται στη σωτηρία ανθρώπων από πνιγμό. Οι εθελοντές και οι ακτιβιστές στο νησί πολύ συχνά καλούνται να συλλέξουν τα πτώματα των νεκρών προσφύγων που ξεβράζονται στις ακτές, όπως αυτό του μικρού Αϊλάν. Περισσότεροι από 3.700 πρόσφυγες έχουν πνιγεί ή αγνοούνται, σύμφω να με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος τονίζει ότι μέσα στο 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.
 
πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!