Κοινωνία

12/09/2015 - 09:49

Καταγγελία διασωθέντων: Τουρκική ακταιωρός κατά βάρκας με πρόσφυγες

"Άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής προσπάθησαν να μας βυθίσουν τη βάρκα και μας άφησαν χωρίς καύσιμα" κατήγγειλαν Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι διεσώθησαν σήμερα το πρωί ανοικτά της Συκαμνιάς. Συγκεκριμένα, 67 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι πρόσφυγες, τουρκική ακταιωρός τους προσέγγισε και τους ζήτησε να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια. Οι επιβαίνοντες στη φουσκωτή βάρκα αρνήθηκαν και τότε οι Τούρκοι λιμενικοί τους απείλησαν με όπλα. Αφού τους πήραν το δοχείο με τη βενζίνη και προσπάθησαν με ελιγμούς της ακταιωρού να ανατρέψουν τη βάρκα. Στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν και οι πρόσφυγες προσπαθούσαν κάνοντας κουπί με τα χέρια να πλησιάσουν τις ελληνικές ακτές.
 
 
"Μα ζήτησαν να επιστρέψουμε στην Τουρκία. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν. Μπορεί να ήθελαν να πληρώσουμε δεύτερη φορά για να έρθουμε στην Ελλάδα. Εμείς αρνηθήκαμε και τότε προσπάθησαν να μας ανεβάσουν στο σκάφος με την απειλή όπλου. Όλοι φοβηθήκαμε και οι γυναίκες και τα παιδιά έκλαιγαν. Αντισταθήκαμε και δεν ανεβήκαμε στο σκάφος. Τους είπαμε ότι θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Μας πήραν τη βενζίνη που είχαμε στη βάρκα και μας εγκατέλειψαν μακριά από την ακτή χωρίς μηχανή. Το ελληνικό σκάφος μας έσωσε και γι αυτό τους ευχαριστούμε" είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1 Σύρος πρόσφυγας που επέβαινε στη συγκεκριμένη φουσκωτή βάρκα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του λιμενικού αναφέρουν πως δεν είναι πρώτη φορά που δέχονται καταγγελίες για τέτοια περιστατικά. Τις προηγούμενες μάλιστα ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες με τουρκική ακταιωρός να προσπαθεί με ελιγμούς να ανατρέψει φουσκωτή βάρκα με μετανάστες.
Ο πλοίαρχος του Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης Αργύρης Φραγκούλης δήλωσε για το περιστατικό: "εντοπίσαμε τη φουσκωτή βάρκα και αμέσως προβήκαμε σε διάσωση των επιβαινόντων, όπως επιτάσσει το καθήκον μας. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και όλοι επιβιβάστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα στο σκάφος μας χάρη στην προσπάθεια του πληρώματος. Οι διασωθέντες μας κατήγγειλαν πως τουρκική ακταιωρός κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους. Καθημερινά το πλήρωμα καλείται να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες διάσωσης και με απόλυτο επαγγελματισμό έχει καταφέρει ως τώρα να σώσει χιλιάδες ανθρώπους που κινδυνεύουν ανάμεσά τους μικρά παιδιά και γυναίκες".
 
 
Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
 

Μοιράσου το άρθρο!