Skip to main content
|

Κοινή ανακοίνωση από Λέσβο και Τουρκία ενάντια στη ρητορεία της εχθρότητας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Κοινή ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο", Μυτιλήνη,  και της Ένωσης «Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο", Τουρκία.

 

          «Θέλουμε μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, ειρήνη η οποία θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την αληθινή φιλία, και την αλληλεγγύη Η Ένωση «Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και η Κίνηση Πολιτών "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο", προβαίνοντας σε κοινή ανακοίνωση, καταθέτουμε το αίτημά μας να μείνουμε μακριά από δηλώσεις και στάσεις οι οποίες απειλούν την αγάπη και τη σταθερότητα της σχέσης που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και δυναμώνει μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Πιστεύουμε πως η υπεράσπιση της ειρήνης δεν είναι καθήκον μόνον των κυβερνήσεων αλλά και όλων των πολιτών που διαθέτουν συνείδηση και υπευθυνότητα.»

          Οι διοικούντες  την «Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», όπως και οι διοικούντες την "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" συναντήθηκαν στο Αϊβαλί και δήλωσαν ότι: «Η υπεράσπιση της ειρήνης δεν είναι καθήκον μόνον των κυβερνήσεων αλλά και όλων των πολιτών που διαθέτουν συνείδηση και υπευθυνότητα. Καταθέτουμε από κοινού το αίτημά μας για  μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, η οποία θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την αληθινή φιλία, και την αλληλεγγύη.»

          Τα θεμέλια της νέας περιόδου που στόχευε στην ειρηνική συνύπαρξη της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν τεθεί εδώ και περίπου 100 χρόνια, από τους ηγέτες των δύο χωρών, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

          Παρόλο που διάφορα γεγονότα σκίασαν κατά καιρούς αυτή η συμφωνία, η οποία  είχε ως στόχο της την ανάπτυξη των λαών μας σε ένα περιβάλλον  αδελφοσύνης και ειρήνης, τα δύο κράτη μπόρεσαν να παραμείνουν μακριά από ανοιχτές συγκρούσεις και πολέμους.  Επίσης, χάρη στις εκδηλώσεις ειρήνης και φιλίας που διοργανώθηκαν από τους Δήμους Δικελί και Μυτιλήνης μετά το 1985, όπως επίσης και ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες τοπικών κινήσεων πολιτών στις δύο χώρες, βελτιώθηκε η κατάσταση στις σχέσεις των κατοίκων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

          Η κουλτούρα συνύπαρξης και φιλίας που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, η νοσταλγία που προήλθε από την έλλειψή της και τη μακροχρόνια απομάκρυνση (των δυο λαών), επηρέασε την πολιτική και κατεύθυνε προς μία ειρηνική στάση τις ηγεσίες των χωρών. Τελικώς, η αντίληψη περί Ειρήνης στο Αιγαίο και  Ελληνο-Τουρκικής αλληλεγγύης, που έγινε αποδεκτή σε κυβερνητικό επίπεδο το 1999, διατηρείται έως τις ημέρες μας.

          Η στάση απέναντι στο πρόβλημα των μεταναστών- προσφύγων και τα μεταναστευτικά ρεύματα που προκάλεσε ο πόλεμος που διαρκεί στη Μέση Ανατολή, μπόρεσε να στηριχτεί στο ειρηνικό κλίμα και τη σταθερότητα. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνιών μας, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η διαφύλαξη της ειρήνης, η διατήρηση του Αιγαίου ως πελάγους ειρήνης θα είναι προς όφελος όχι μόνον των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ευρώπης.

          Επιθυμούμε να μην επιτραπεί η διάδοση ρητορειών που προκαλούν εχθρότητα, φυλετικές διακρίσεις, σωβινισμό και τον διαχωρισμό του «άλλου», κυρίως στα θέματα μεταναστών και προσφύγων. Επίσης, να μην επιτραπεί η μετατροπή των ιδρυτικών συμφωνιών που έχουν εκατόχρονο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η Συνθήκη της Λωζάννης, σε νέες αντιφάσεις και θέματα σύγκρουσης.  Επιθυμούμε την αποφυγή δημιουργίας απειλητικών εντυπώσεων λόγω στρατιωτικών ασκήσεων ή προκλητικών κινήσεων. Ζητούμε από τους ανώτατους διοικούντες να επιστρέψουν στη βάση των φιλικών μεθόδων και της μετριοπάθειας, που δεν δημιουργούν ανησυχία στους λαούς.

          Θεωρούμε καθήκον μας απέναντι στους λαούς μας και τις επόμενες γενεές να κάνουμε έκκληση στα μέλη των δύο κοινοτήτων να μην ακούν τις προκλητικές φωνές, να καλούν τις ηγεσίες να υπακούν στις διμερείς συμφωνίες και στους διεθνείς νόμους.  Διότι, η Ειρήνη στο Αιγαίο είναι για το κοινό όφελος και των δύο λαών και αποτελεί εγγύηση ζωής.

 

 

 

«Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο"     "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο"       

 

Ο  Πρόεδρος                                          Ο Αντιπρόεδρος

 

Μπουλέντ Τανίκ                                    Στρατής Πάλλης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία