Κρούσματα σαλμονέλας στη Μυτιλήνη
Χρόνος ανάγνωσης :
3' 05/02/2011 ώρα 17:12
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα απανωτά κρούσματα σαλμονέλας στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το Νοσοκομείο, από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί συνολικά 14 παιδιά, όλα με σαλμονέλα και όλα προερχόμενα από την περιοχή των χωριών βόρεια της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από τα Πάμφιλα, την Παναγιούδα και τη Θερμή.
Το θέμα απασχολεί από χθες και την Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να ευθύνεται το νερό για τα απανωτά κρούσματα. Δείγματα νερού έχει πάρει για εξέταση και το εργαστήριο ελέγχου υδάτων.
Γεμάτα είναι τα κρεβάτια στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς εκτός από τις εποχικές ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες και περιστατικά σαλμονέλας, και μάλιστα σε βρέφη μερικών μηνών.
«Είμαστε στο Νοσοκομείο από την Κυριακή. Από το Σάββατο ξεκίνησε το παιδί μας 18 μηνών να έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και όταν έγιναν πιο έντονα την επόμενη μέρα με υψηλό πυρετό, ήρθαμε στο Νοσοκομείο. Πάρθηκε δείγμα από τα κόπρανα του και την Τετάρτη μάς ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα, ότι πρόκειται για σαλμονέλα», δήλωσε στο «Ε» ο πατέρας ενός αγοριού που νοσηλεύεται μαζί με άλλα δυο κορίτσια, 16 μηνών και 6,5 χρονών, σε θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στο Παιδιατρικό.
Ας σημειωθεί πως και οι γονείς υποψιάζονται το νερό ως υπεύθυνο για τα πολλά κρούσματα στην ίδια περιοχή. Κι αυτό γιατί τα παιδιά που αρρώστησαν είτε επειδή είναι μικρά δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο είτε πηγαίνουν σε σχολεία διαφορετικών, αλλά πάντως γειτονικών περιοχών, και δεν καταναλώνουν τίποτα άλλο από κοινού εκτός από νερό.
Πολλά περιστατικά
«Πράγματι έχουμε πολλά περιστατικά σαλμονέλλας αυτές τις ημέρες, ενώ μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καταγράφονται στην ίδια περιοχή.
Έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, η οποία μας δίνει τις σχετικές οδηγίες και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ έχουμε ενημερώσει και το Υγειονομικό, για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε στο «Ε» η αναπληρώτρια διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Ντανιέλα Κλέπερ.
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κ. Χρήστος Θεοδώρου, δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Τα περισσότερα περιστατικά που είχαμε στο Νοσοκομείο, έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και όλα αντιμετωπίζονται πολύ καλά.
Σήμερα (σ.σ. χθες) υπήρξε και ένα κρούσμα - χωρίς να έχουμε πάρει ακόμη τα αποτελέσματα των εξετάσεων -, που είναι από Μυτιλήνη. Το θέμα είναι να βρεθεί η αιτία που προκαλεί αυτά τα περιστατικά, γι’ αυτό και ενημερώσαμε το Υγειονομικό. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει σχέση με το νερό, γιατί τότε θα έπρεπε να έχουμε μεγάλη εξάπλωση και δε θα παρουσιαζόταν μόνο στα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση το Υγειονομικό έχει ξεκινήσει ελέγχους.»
Δείγματα νερού από σπίτια παιδιών που νόσησαν, καθώς και από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής στο βόρειο τμήμα της πόλης, πήρε χθες το Υγειονομικό. Ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας, κ. Στρατής Αρώνης, μιλώντας στο «Ε», είπε: «Πήραμε δείγμα νερού για εξέταση και απ’ ό,τι γνωρίζουμε έχει πάρει και το Εργαστήριο Υδάτων δείγματα για εξέταση. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την αιτία μετάδοσης της ασθένειας.»
Τι είναι η σαλμονέλλα
Η σαλμονέλλα είναι ένα βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης. Η μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο είναι γνωστή ως σαλμονέλλωση. Ακόμη και τυφοειδής πυρετός προκαλείται από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Το βακτήριο εισέρχεται στο σώμα με την κατανάλωση τροφίμων, φρούτων ή λαχανικών που έχουν μολυνθεί από περιττωματικό θέμα. Είναι επίσης παρούσα στο νωπό γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα θαλασσινά.
Το βακτήριο της σαλμονέλλας προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκεφάλους και αφυδάτωση. Συνήθως τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής.
Η μόλυνση από σαλμονέλλα θεραπεύεται μέσα σε τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ωστόσο, εάν ο ασθενής είναι αφυδατωμένος λόγω των συνεχών εμέτων και διαρροιών, θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως ένα γιατρό.
πηγη: ΕΜΠΡΟΣ