Κοινωνία

13/12/2015 - 17:49

Λέσβος: Χάσαμε την κόρη μας στη θάλασσα - Η τραγική ιστορία πίσω από τους αριθμούς

 

Έφυγαν από τη Συρία, όπως και πολλοί συμπατριώτες τους, για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τα δεινά του πολέμου. Το ταξίδι όμως αυτό έμελλε να έχει τραγική κατάληξη.

Η Lina, o Tarek και οι δύο μικρές τους κόρες, Laya και Linette πήραν την απόφαση να φύγουν από την πατρίδα τους, το φθινόπωρο. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο πλήρωσαν 10.000 δολάρια σε έναν λαθροδιακινητή, προκειμένου να τους μεταφέρει με μια ασφαλή βάρκα, όπως τους είπαν, από τη Τουρκία στην Ελλάδα. Όταν όμως η ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με αρκετά ακόμα άτομα, βυθίστηκε, έχασαν την 8χρονη κόρη τους, Laya. 
 
Άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τους βοήθησαν να ορθοποδήσουν και η οικογένεια αποφάσισε να μιλήσει και να πει την ιστορία της, αυτή που δεν μπορεί να πει ένας απρόσωπος αριθμός των ατόμων που περνούν καθημερινά το Αιγαίο και αυτών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.
 
 
"Όταν είσαι στη θάλασσα, είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι πρόκειται να συμβεί. Ο διακινητής μίλησε με τον άνδρα μου και συμφώνησαν στο αντίτιμο. Κάθε φορά που μιλούσαμε μαζί του, πάντα μας καθησύχαζε. Αν υπήρχε κάτι που δεν μας άρεσε, θα μπορούσαμε να μην επιβιβαστούμε στη βάρκα. Και υποτίθεται ότι θα ήταν μία βάρκα ασφαλής για τα παιδιά μας.
Όταν φτάσαμε και είδαμε τη βάρκα, ο άνδρας μου και εγώ είπαμε ότι δεν ήταν αξιόπλοη. Και υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Ήταν στην παραλία και κουνιόταν. Φοβηθήκαμε. Αλλά οι διακινητές μας έσπρωξαν, φωνάζοντας "Ανεβείτε, ανεβείτε". Εγώ κρατούσα τη Linette. Η Laya ήταν με τον άνδρα μου. Αρχίσαμε να βλέπουμε νησιά. Αλλά ξαφνικά σταματήσαμε. Όλοι κοιτάξαμε τον καπετάνιο και αυτός είπε "Μείναμε από καύσιμα". Όσο προσπαθούσαν να βάλουν καύσιμα, ήρθαν μεγάλα κύματα και άρχισε να γεμίζει νερό η βάρκα.
Όλοι μαζί προσπαθήσαμε ταυτόχρονα να βγάλουμε το νερό και η βάρκα αναποδογύρισε. Είδα το χέρι της κόρης μου και την τράβηξα κοντά μου. Τότε άρχισαν να πέφτουν άλλοι πάνω μου και η Laya γλίστρησε από το χέρι μου. Όταν βγήκα στην επιφάνεια την έψαξα και βρήκα τη Linette. Ο άνδρας μου φώναζε "Laya" αλλά αυτή δεν ήταν πουθενά. Είπα στον άνδρα μου ότι όλοι θα πεθάνουμε. Συνέχισε να ψάχνει την Laya και ρωτούσε αν κάποιος είδε ένα μικρό κορίτσι. Ούτε καν απαντούσαν. Ο καθένας προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του. Ο Tarek φώναζε και φώναζε αλλά τα κύματα άρχισαν να μας χτυπάνε. Ήταν σκοτεινά, δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Άνθρωποι φώναζαν για έξι ώρες.
Οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και η αστυνομία μας πρόσεξαν και μας φρόντισαν γιατί είχαμε παιδί και ανησυχούσαν γι' αυτό. Όλοι ήταν παρά πολύ υποστηρικτικοί. Είχαμε την ελπίδα ότι θα βρούμε την μεγαλύτερη κόρη μας. Μετά την βρήκαν. Και ήταν νεκρή. Ήταν ακριβό το τίμημα".
Η Laya πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία μόλις 8 ετών. Η οικογένεια μένει τώρα στη Γερμανία.
 

 
Πηγή: Guardian  via news247.gr / Ανθή Κουτσουμπού

Μοιράσου το άρθρο!