Skip to main content
|

«Μας τελειώνουν και τα τρόφιμα»

 «Μας τελειώνουν και τα τρόφιμα»
«Μας τελειώνουν και τα τρόφιμα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Χωρίς προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης έχει μείνει η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου.

Της Λίνας Γιάνναρου/Η Καθημερίνη

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, δημοσιογράφοι και οπερατέρ της ιστορικής εκπομπής «60 Minutes» του CBS βρέθηκαν στη Λέσβο καλύπτοντας τους σταθμούς του μεγάλου ταξιδιού χιλιάδων παιδιών από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Τα γυρίσματα επικεντρώθηκαν στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων της Αγιάσου, τη δεύτερη μεγαλύτερη τέτοια δομή στην Ελλάδα, όπου οι συντελεστές πήραν συνεντεύξεις από τα παιδιά, τον διοικητή κ. Παναγιώτη Ψυρούκη και τη συντονίστρια κ. Κατερίνα Μαλωτάκη. Η εκπομπή προβλήθηκε στις ΗΠΑ πριν από δέκα ημέρες, στις 19 Μαΐου. Δεν γνώριζαν φυσικά ότι ήδη τότε, η μονάδα της Αγιάσου είχε μείνει χωρίς προσωπικό και τα φιλοξενούμενα παιδιά στην τύχη τους.
 
Οι εκκλήσεις για βοήθεια που είχαν διατυπώσει από την αρχή του χρόνου οι άνθρωποι της μονάδας προς το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της, έπεσαν στο κενό. Από 1ης Απριλίου η λειτουργία της δομής είναι στον αέρα, με τις συμβάσεις των 23 εργαζομένων να έχουν λήξει. «Τους δύο μήνες που μεσολάβησαν πληρώναμε τους προμηθευτές μας με δικά μας έξοδα», λέει στην «Κ» ο κ. Ψυρούκης. «Σήμερα έχουν σταματήσει πια να μας τροφοδοτούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται πια αδύνατη η λειτουργία της μονάδας, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανηλίκων που φιλοξενεί».
 
Η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Αγιάσου είναι δυναμικότητας 96 ατόμων, ωστόσο κατά μέσον όρο φιλοξενεί έως 60 παιδιά ημερησίως, καλύπτοντας το 20% των προσφερόμενων θέσεων φιλοξενίας για ανήλικους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο (308 θέσεις). Πρόκειται για «ανοιχτή» μονάδα, τα παιδιά δεν είναι έγκλειστα, αλλά ελεύθερα να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Οπως αναφέρουν οι άνθρωποί της, ωστόσο, τα περισσότερα, έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου ταξιδεύοντας έως τη χώρα μας από τις εμπόλεμες ζώνες όπου γεννήθηκαν, επιλέγουν να μείνουν στη μονάδα τουλάχιστον έως ότου ενηλικιωθούν. Συνολικά, έχει δεχθεί 3.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 
Σήμερα, πάντως, τα 58 φιλοξενούμενα παιδιά, 12 έως 18 ετών, διαβιούν σε ένα κέντρο χωρίς προσωπικό, εγκαταλελειμμένα στη μοίρα τους, για άλλη μια φορά. «Δεν έχουμε πια είδη πρώτης ανάγκης, ενώ από το Σάββατο τελειώνουν και τα τρόφιμα», λέει ο κ. Ψυρούκης. «Τα παιδιά δεν θα έχουν ένα πιάτο φαΐ». Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κατάσταση τους δύο αυτούς μήνες, ο διοικητής απέσπασε από το Κέντρο «Θεομήτωρ» όπου υπάγεται η μονάδα έναν μάγειρα.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει υπάρξει έγκαιρη επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς ακόμη αποτέλεσμα. Ο κ. Ψυρούκης, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τα εργαλεία για άμεση επίλυση του προβλήματος. «Υπάρχει διάταξη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που λέει ότι όσα σημεία μιας χώρας δέχονται αιφνίδια πίεση, όπως είναι σαφέστατα η Λέσβος, τότε η χώρα μπορεί να εφαρμόσει επείγοντα μέτρα».
 
Η χρηματοδότηση της μονάδας υπήρξε πάντα προβληματική. «Από τους 58 μήνες που λειτουργεί έχει χρηματοδοτηθεί τους 38,5. Τα υπόλοιπα χρήματα τα έχουμε καλύψει εκ των έσω. Ομως, πια τα περιθώρια εξαντλήθηκαν».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία