Μετανάστες από τη Μόρια αρνήθηκαν να μείνουν στη Μονή Πορετσού
Απρόσμενη εξέλιξη είχε η προσφορά φιλοξενίας της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιερά Μονή Πορετσού συνδράμοντας με την παραχώρηση εγκαταστάσεων της στη στέγαση ατόμων, που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η άφιξη χθες το μεσημέρι των 55 προσφύγων και μεταναστών στο μοναστήρι, που βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα αλλά υπάγεται διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, σημαδεύτηκε από την άρνηση τους να διαμείνουν στον χώρο και την σχεδόν άμεση αποχώρηση τους με εμφανή στο πρόσωπό τους την απογοήτευση.
Μιλώντας σπαστά αγγλικά γυναίκες και παιδιά από το Σουδάν, τη Σομαλία, το Κονγκό και τη Σύρια αντικρίζοντας το εσωτερικό του μοναστηριού, που σημειωτέον έχει ανακαινιστεί και τα τελευταία 20 χρόνια δεν φιλοξενεί μοναχούς, άρχισαν να φωνάζουν, «no good», «better Moria», κουνώντας τα χέρια τους. Η αντίδραση τους ήταν τέτοια που αποχώρησαν αμέσως επιβιβαζόμενοι στα λεωφορεία, που τους είχαν μεταφέρει, ζητώντας να μείνουν κάπου αλλού.
Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε όπως ήταν φυσικό τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναζητούσαν λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε. Τελικά οι δυσαρεστημένοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας του LM Village στη Μυρσίνη Ηλείας ώστε να διαμείνουν προσωρινά έως ότου δοθεί αποφασιστεί ποιος θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν.
Απογοητευτική όμως ήταν και η πρώτη εντύπωση των 105 προσφύγων και μεταναστών από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, που έφτασαν στο χωριό Δίβρη Ηλείας, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μονής κάτω Δίβρης δεν έδειξαν να τους ικανοποιούν, όμως παρέμειναν όμως στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση και στις δύο περιοχές οι κάτοικοι τους παρακολουθούν με προβληματισμό την παραχώρηση των μοναστηριών για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.
Όπως ενημέρωσε σχετικά ο μητροπολίτης Ηλείας κ.Γερμανός, ύστερα από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε μόλις την περασμένη Παρασκευή να διαθέσει την Ιερά Μονή Πορετσού, τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μονής Κάτω Δίβρης και τον τρίτο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο για το σκοπό αυτό. Μάλιστα, στην «Αγία Φιλοθέη» φιλοξενούνται ήδη 80 μητέρες με τα παιδιά τους.
Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση των προσφύγων και μεταναστών να μείνουν στην Ιερά Μονή Πορετσού δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτήματα. Καταρχήν για τη στάση αυτή καθαυτή αλλά και τις διαδικασίες επιλογής καταλυμάτων, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι χώροι αποτελούν εκκλησιαστικά μνημεία. Παρά τη συγκεκριμένη αφιλοκερδή προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο κ. Γερμανός σημειώνοντας ότι δεν έθεσε κανέναν όρο στους αρμόδιους για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων, παρά μόνο αν ήταν δυνατόν οι φιλοξενούμενοι να είναι από τη Συρία, δημιουργείται ένα προηγούμενο.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια προσφύγων και μεταναστών να επιλέγουν πού θα μείνουν στην ελληνική επικράτεια την ώρα που η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού; Από την άλλη πλευρά όμως, τη στιγμή που οι χώροι αυτοί επιλέχθηκαν από τους αρμόδιους να λειτουργήσουν ως δομή φιλοξενίας δε θα έπρεπε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δε θα κάνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φωνάζουν , «χειρότερα από τη Μόρια»;