Κοινωνία

13/04/2012 - 15:31

...μια διαφορετική ευχή για το Πάσχα... Διαβάστε το, διαδώστε το

...αντί των κλασικών ευχών το Lesvosnews.net επιλέγει να δημοσιεύσει ως πρωτοσέλιδο θέμα μια διαφορετική ευχή...

Ήρθε καί πάλι το Πάσχα.Τρέχουν οι πνευματικοί γονείς να πάρουν λαμπάδες , παιχνίδια , ρούχα και βιβλία (ίσως τά χειρότερα τών μικρών..) , άντε καί κάποιο χρηματικό ποσό (συνήθεια από τίς καλές δανειζόμενες από τάς ευρώπας ημέρες ).

Είναι όμως καί μεγάλη η ικανοποίηση , όταν βλέπεις τήν χαρά στά πρόσωπα τών αγαπημένων.Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα νά προσφέρουμε τήν χαρά αυτή σέ κάθε Ανθρωπο πού τήν έχει ανάγκη.Νά γεμίσει ζωή , χαμόγελο καί όνειρα κάθε πλάσμα επί γής.

Ποιός δέν θά έδινε ένα τέτοιο Δώρο εάν Μπορούσε να τό κάνει τόσο μα τόσο Απλά ;

Δυστυχώς, τήν στιγμή τής Μέγα Αναστάσεως ένα παιδί δέν θα βρίσκεται ανάμεσά μας γιατί τό ασθενές σώμα του κουράστηκε να περιμένει τό Δώρο πού ποτέ δεν ήρθε.. Στό Πασχαλινό τραπέζι κάποιος νέος δέν θα ξανακοιτάξει τήν ζωή , γιατί η καρδιά πού χρόνια ζωγράφιζε σάν σύμβολο αγάπης έμεινε στό χαρτί νά πονάει τούς γονείς του. Καί μία μάνα δέν θα καταφέρει νά πει Χριστός Ανέστη ακούγοντας τό Αληθώς στίς πρώτες συλλαβές του...

Μήπως ήρθε η Ωρα τού Μεγαλυτερου φθηνότερου Δώρου...;

Η Mεταμόσχευση τό Θεικό τούτο Δώρο, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής καί είναι μία θεραπευτική πρακτική πού επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος τών Ανθρώπων πού τήν έχουν ανάγκη. Προϋπόθεση γιά αυτό είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η αποδοχή της ιδέας της δωρεάς μετά θάνατον (ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ).

Ενα δώρο κατά τό οποίο υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα χαρίζονται από ένα νεκρό ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα άνθρωπο, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του. Ανδρας ή γυναίκα κάθε ηλικίας μπορεί να γίνει δωρητής μετά θάνατον εφόσον είχε εγγράφως συναινέσει σε αυτό , ενώ άν ο δυνητικός δότης δεν είχε εκφράσει την άρνησή του γίνεται εφόσον δεν διαφωνούν οι συγγενείς του. Τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί παλαιότερα έχουν ξεπερασθεί από τις εξελίξεις της ιατρικής. Για τη λειτουργική κατάσταση του οργάνου που πρόκειται να αφαιρεθεί και να μεταμοσχευτεί, σημαντική είναι η βιολογική και όχι η χρονολογική ηλικία.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί από ζώντα δότη ένας νεφρός σε έναν συγγενή δευτέρου βαθμού εξ αίματος και αυτό διότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει φυσιολογικά και με ένα μόνο νεφρό. Επίσης μπορεί να μεταμοσχευτεί μέρος του ήπατος, μέρος του πνεύμονα ή του λεπτού εντέρου και αιμοποιητικά κύτταρα (ο μυελός των οστών). Η αφαίρεση ιστών και οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγο του δότη ή σε συγγενή μέχρι και το δεύτερο βαθμό εξ αίματος. Ο περιορισμός δεν ισχύει στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών).

Η παρουσία κάποιου προβλήματος υγείας δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη για να γίνει κανείς δωρητής οργάνων. Η απόφαση για το αν τα όργανα είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση ή όχι, λαμβάνεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Πραγματοποιείται αιμοληψία σε όλους τους δυνητικούς δότες για να αποκλειστούν μεταδιδόμενες ασθένειες όπως το ΗΙV (AIDS) και η ηπατίτιδα.Επίσης, μπορεί να καθορίσει ο δότης ποια όργανα θέλει να δωρίσει.

Η κατανομή των μοσχευμάτων στους υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου διενεργείται αναλόγως με το όργανο που μεταμοσχεύεται και βάσει κριτηρίων όπως η ομάδα αίματος, η ιστοσυμβατότητα, το επείγον της επέμβασης, ο χρόνος αναμονής, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η εγγύτητα του τόπου λήψης του μοσχεύματος προς τον τόπο μεταμόσχευσης. Για επείγοντα περιστατικά υπάρχει ειδικός κατάλογος υποψηφίων ληπτών οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στη λήψη μοσχεύματος. Αν τα κριτήρια είναι ισοδύναμα, προηγούνται τα πρόσωπα που έχουν δηλώσει, πριν παρουσιασθεί γι' αυτά η ανάγκη της μεταμόσχευσης, τη συναίνεσή τους για την αφαίρεση των οργάνων τους ύστερα από το θάνατό τους.

Η έναρξη της μεταμοσχευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την πιστοποίηση θανάτου. Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι "η δωρεά οργάνων έρχεται πάντα δεύτερη μέ πρώτη τήν επιβίωση του ασθενή και όλες οι προσπάθειες εστιάζονται σε αυτό".Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και αποδεκτά από ιατρικής, νομικής και ηθικής πλευράς στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.Τρεις γιατροί που δεν είναι μέλη της μεταμοσχευτικής ομάδας, διενεργούν αυτόνομα μια σειρά από εξετάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει υποστεί νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους (το εγκεφαλικό στέλεχος είναι το τμήμα εκείνο του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέει τα εγκεφαλικά ημισφαίρια με τον νωτιαίο μυελό και στο οποίο εδράζουν, μεταξύ άλλων, τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος ) η οποία συνεπάγεται μη αναστρέψιμη διακοπή της αυτόματης αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.

Ο ασθενής που έχει υποστεί νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους είναι νεκρός και δεν μπορεί να επανέλθει στη ζωή. Τα μηχανήματα μπορούν απλά να διατηρήσουν την κυκλοφορία του αίματος παρέχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των οργάνων, ιστών και κυττάρων για μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με το νόμο η αφαίρεση κυττάρων, ιστών και οργάνων από άνθρωπο, ζώντα ή νεκρό, με σκοπό τη μεταμόσχευση σε άλλον άνθρωπο, γίνεται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, ενώ κάθε συναλλαγή μεταξύ λήπτη, δότη ,των οικογενειών τους, καθώς και με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, απαγορεύεται και τιμωρείται. Υπόδειξη του λήπτη από το δωρητή σώματος ή οργάνων δε λαμβάνεται υπόψη, αλλά ακολουθείται η καθορισμένη σειρά προτεραιότητας. Η ταυτότητα του νεκρού δότη δεν αποκαλύπτεται στο λήπτη και στην οικογένειά του καθώς επίσης καί η ταυτότητα του λήπτη στην οικογένεια του νεκρού δότη.

Οι περισσότερες θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός, ο Βουδισμός, ο Ιουδαϊσμός κ.α. έχουν θετική θέση απέναντι στις μεταμοσχεύσεις. Η αφαίρεση οργάνων από νεκρό δότη γίνεται με σεβασμό στο σώμα του νεκρού και κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Η όλη διαδικασία διενεργείται με μεγάλη προσοχή από χειρουργούς και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Κάθε δαπάνη απαραίτητη για την αφαίρεση, μεταφορά και συντήρηση κυττάρων, ιστών και οργάνων από ζώντα ή νεκρό δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση βαρύνει τον ασφαλιστικό οργανισμό του λήπτη (αν αυτός είναι οικονομικά αδύναμος και ανασφάλιστος οι δαπάνες καλύπτονται από ειδική πίστωση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ). Ο συντονιστής μεταμόσχευσης είναι επαγγελματίας υγείας που έχει γνώση των θεμάτων και είναι υπεύθυνος για την οργάνωση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις επεμβάσεις δότη και λήπτη. Επιμελείται για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ληπτών και των οικογενειών των δοτών, καθώς και για την παροχή σωστής ιατρικής φροντίδας.

Αυτός που επιθυμεί να γίνει δωρητής μπορεί να απευθυνθεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων αποστέλλοντας τη "δήλωση δωρεάς οργάνων" (έντυπα από το ασφαλιστικό του ταμείο, τις Υπηρεσίες Υγείας και τα Ταχυδρομεία ) καί να συμπληρώσει την "κάρτα δωρεάς οργάνων" την οποία οφείλει να φέρει πάντοτε μαζί του (σημαντικό βέβαια είναι να έχει ενημερωθεί η οικογένειά του για την απόφασή αυτή ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο του Ε.Ο.Μ. (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) 1147 όλο το 24ωρο . Η συναίνεση ή η άρνηση για δωρεά οργάνων είναι πάντοτε ελεύθερα ανακλητή (απλά ενημερώνεις τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ζητάς τη διαγραφή σου από τη λίστα δωρητών και ακυρώνεις την κάρτα δωρητή).

Ευχή λοιπόν είναι να γίνουμε όλοι δωρητές οργάνων.

Καλό Πάσχα

Μοιράσου το άρθρο!