Κοινωνία

18/02/2011 - 18:46

ΜΙΤιληνιός στον πλανητάρχη

18/02/2011 ώρα 18:45

του Στρατή Μπαλάσκα / Ελευθεροτυπία

Πριν από περίπου 15 χρόνια από τις σελίδες της «Ε» δημοσιοποιήθηκε η μοναδική περίπτωση τριών αδελφών, της Μαρίας, του Μανώλη και του Παναγιώτη Καμβυσέλλη από την ορεινή Αντισσα της δυτικής Λέσβου, που γράφτηκαν στις σελίδες του βιβλίου Γκίνες ως οι μοναδικοί τρεις αδελφοί που σπούδαζαν ταυτόχρονα στο παγκόσμιας ακτινοβολίας Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης ελάχιστοι έμαθαν την καλή είδηση. Το ένα από τα τρία αδέλφια, ο 33χρονος Μανώλης Καμβυσέλλης, ή Κέλλης πια, αν όχι ο νεότερος, τουλάχιστον ένας από τους νεότερους βραβευόμενους, δρασκέλισε την πόρτα του Λευκού Οίκου παραλαμβάνοντας από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με 84 άλλους νέους επιστήμονες, το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers). Την ύψιστη τιμή που απονέμει το αμερικανικό κράτος στους κορυφαίους νέους επιστήμονες.

Καθηγητής βιοπληροφορικής

Ο Μανώλης Καμβυσέλλης σπούδασε στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΜΙΤ, το πανεπιστήμιο όπου πλέον διδάσκει βιοπληροφορική ως επίκουρος καθηγητής. Οπως έγραφε η καθημερινή εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός», με την εργασία του -που στηρίζεται σε ειδικές τεχνικές πληροφορικής ανάλυσης- συγκρίνει το ανθρώπινο γονιδίωμα με τα γονιδιώματα άλλων θηλαστικών, με στόχο να βρει τα εξελικτικά αποτυπώματα, ή αλλιώς τα κοινά χαρακτηριστικά των ειδών αλλά και το πώς εξελίχθηκε το DNA τους, προκαλώντας και τις διαφορές μεταξύ των έμβιων ειδών. Οπως ο ίδιος λέει, η έρευνά του θα δώσει στην ιατρική κοινότητα νέα στοιχεία για την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών.

Οπως επισήμανε μιλώντας σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, το βραβείο αυτό, αν και δεν είναι ο πρώτο, εντούτοις αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι προέρχεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και συνοδεύεται από μια δωρεά ύψους ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για τη συνέχιση των ερευνών του στο ΜΙΤ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα», είπε ο Μανώλης Καμβυσέλλης, «μας συνεχάρη για τα επιτεύγματα και μας υπενθύμισε ότι το βραβείο απονέμεται όχι γι' αυτά που έχουμε κάνει, αλλά γι' αυτά που πρόκειται να κάνουμε. Αρα δεν πρόκειται περί μιας απλής τιμής και αναγνώρισης, αλλά για ένα κίνητρο και για μια παρότρυνση να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Παιδιά του Γιάννη Καμβυσέλλη από την Αντισσα και της Αννας, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα αντίστοιχα, τα τρία αδέλφια μετακόμισαν με τους γονείς τους από την Αθήνα στη Γαλλία, ενώ σπούδασαν με τους γονείς τους να ξεπουλούν ό,τι είχαν και δεν είχαν, μαζί και τους κόπους όλης τους της ζωής. Σήμερα τα τρία αδέλφια από την Αντισσα εργάζονται. Ο Μανώλης στο ΜΙΤ, ο Παναγιώτης στην Google, ενώ η Μαρία κάνει τη διατριβή της για ένα διδακτορικό στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι γονείς «ησυχάζουν» περήφανοι πια μένοντας μόνιμα στη Σαρωνίδα, ενώ τους επισκέπτονται συχνά τα τρία αδέλφια, ειδικά τα καλοκαίρια.

Συγχαρητήρια επιστολή στον Μανώλη Καμβυσέλλη απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. *

Μοιράσου το άρθρο!