Μνήμη Προσκόπων Αϊδινίου Μικράς Ασίας : 103 χρόνια μετά, θυμόμαστε…
Εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου στο μνημείο των Προσκόπων του Αιδινίου και των Προσκοπικών ομάδων της Μικρασίας. Το οποίο έχει τοποθετηθεί εδώ και μισόν αιώνα, στην Εστία του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης.
Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην επέτειο των 103 χρόνων με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή. «Και μάλιστα προσέθεσε, εμείς οι Πρόσκοποι, έχει αξία να διαδηλώνουμε σήμερα με αφορμή ένα τραγικό γεγονός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με θύματα παιδιά. Είναι σημαντικό να μετατρέπουμε τούτη τη συνάντηση μνήμης σε διαδήλωση για την ειρήνη στην περιοχή σε μια στιγμή που η ειρήνη για μιαν ακόμα φορά δοκιμάζεται. Είναι τόσο σημαντικό όσο και το ότι στο μπράτσο μας, κουβαλάμε το θυρεό της περιφέρειας το κιονόκρανο της Αιολίδας, της αιολικής γης. Καντηλάκι άσβεστο την ιστορική μνήμη για τις γειτονιές του Ομήρου μαζί με την πίστη μας στην ειρήνη, στις χαρές της αλλά και στους αγώνες για αυτήν».
Και ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου κατέληξε: .
«Ήρθαμε εδώ, στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου που έκανε τη ηττημένη Ελλάδα του 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων. Μόλις 15 χρόνια μετά την ήττα. Στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή σε αυτή πολλών προσκόπων. Πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στους ναζί κατακτητές. Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή - μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο.
Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας. Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινα μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την υπόσχεση μας. Που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους.».
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από Προσκόπους και παλιούς Προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσα τους ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Μυτιλήνης Βαγγέλης Χατζημανώλης, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Σιοικητή Λέσβου και πολλοί φίλοι της τοπικής προσκοπικής κίνησης.
Μετά την λιτή θρησκευτική τελετή ο Περιφερειάρχη κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Προσκόπων και με την αφορμή αυτή δήλωσε:
«Η σημερινή τελετή προς τιμήν των Προσκόπων του Αϊδινίου που έχασαν τη ζωή τους στις 17 Ιουνίου του 1919 στο πλαίσιο Τουρκικών θηριωδιών εις βάρος των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη διαχρονική προσφορά και το κοινωνικό έργο όλων των Προσκόπων. Τιμή και Μνήμη σε όλους τους μικρούς και μεγάλους ήρωες που τιμούν με τη θυσία τους την Ελλάδα.»