Skip to main content
|

Μόρια: Μηχανήματα που δεν ζεσταίνουν...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Aσυνεννοησία και γραφειοκρατία φέρνουν κατασπατάληση κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά για χιλιάδες ανθρώπους παραμένουν πολύ κακές. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης στο ΚΥΤ στη Μόρια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω υπερπληθυσμού, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση εκτιμούνταν στις 390.000 ευρώ, όμως στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει, το άδειασμα των λυμάτων με βυτία έχει ήδη κοστίσει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ταυτόχρονα, στα ΚΥΤ στα νησιά έφτασαν –ήδη καθυστερημένα– κλιματιστικά τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, οπότε για τις συνθήκες του χειμώνα στις δομές αποδεικνύονται ακατάλληλα, όπως σημειώνεται σε υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου Μετανάστευσης προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο έχουν διατεθεί τα κονδύλια για τις σχετικές προμήθειες.

Οταν φτιάχτηκε το hotspot στη Μόρια της Λέσβου οι προδιαγραφές αφορούσαν τη φιλοξενία 1.000 ατόμων το ανώτερο και μάλιστα για χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Ομως μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο νησί εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ πριν από δύο μήνες η Μόρια έφτασε να «φιλοξενεί», σε άθλιες συνθήκες φυσικά, 7.000 άτομα. «Τα λύματα από το ΚΥΤ μεταφέρονταν με σωλήνα στο αποχετευτικό δίκτυο του κοντινού χωριού», αναφέρει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο «επειδή δεν επαρκούσε η υποδομή, ανατέθηκε μελέτη επέκτασης στη ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου), η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο». Ακόμα όμως αναζητούνται τα κονδύλια για να αναβαθμιστεί το αποχετευτικό δίκτυο του ΚΥΤ της Μόριας, ενώ στο μεταξύ λυματοφόρα οχήματα πραγματοποιούν καθημερινά 10 δρομολόγια με κόστος 20.000 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε υπηρεσιακά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ενεργήσει ώστε να αγοραστούν 340 ηλεκτρικά φορητά κλιματιστικά κατάλληλα και για ψύξη και για θέρμανση, για τις ανάγκες των ΚΥΤ σε Χίο, Κω, Σάμο, Λέσβο και Λέρο. Μάλιστα καθώς, όπως φαίνεται, έχει προϋπάρξει αίτημα για την αγορά ηλεκτρικών καλοριφέρ λαδιού, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής αναφέρει ότι τα κλιματιστικά ενδείκνυνται, δεδομένου ότι απαιτούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα (στις 29 Ιανουαρίου 2018) η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνει τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα ότι τα φορητά κλιματιστικά που έφτασαν στα νησιά λειτουργούν ως θερμαντικά όταν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου. Ομως η θερμοκρασία στις σκηνές στη Μόρια πέφτει κάτω από 7 βαθμούς και άρα «τα φορητά κλιματιστικά που έχουν παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στα ΚΥΤ για αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών δεν είναι κατάλληλα για θέρμανση προσωρινών καταλυμάτων π.χ. σκηνών, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες», επισημαίνεται στο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.

 

πηγη: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία